Sanatatea femeii: 5 analize si teste care iti pot salva viata

Sanatatea femeii: 5 analize si teste care iti pot salva viata

Louise Tanase - Contributor

In decursul vietii, fiecare dintre noi trebuie sa avem grija sa facem cateva analize si teste medicale care ar putea sa ne salveze viata. Anumite afectiuni medicale ne pot pune viata in pericol daca nu sunt detectate din timp.

Fiecare femeie trebuie sa aiba grija si de sanatatea proprie, nu numai a celor dragi. Efectuate in timp util, anumite analize si teste medicale iti pot salva, la propriu, viata. Qbebe iti prezinta cele mai importante analize de laborator si teste medicale care iti dezvaluie aspecte importante despre sanatatea ta.

Testarea sanilor

 Medic si pacienta

Testarea sanilor pentru depistarea cancerului de san trebuie sa constituie una dintre prioritatile medicale ale fiecarei femei. Trebuie sa stii ca, pe langa auto-controlul sanilor pe care il faci acasa luna de luna, trebuie sa mergi si la medic periodic pentru un control amanuntit.

Daca ai intre 20 si 35 de ani, medicul de familie sau medicul ginecolog ar trebui sa iti examineze sanii la fiecare consult medical regulat, adica o data pe an. In cazul in care medicul care iti examineaza sanii are o suspiciune, iti va recomanda sa faci o ecografie de san. In cazul in care ai peste 35 de ani este recomandat sa faci si o mamografie, iar dupa varsta de 40 de ani ar trebui sa faci o mamografie anual.

Nu uita: cu cat o afli mai devreme ca sanii tai nu sunt perfect sanatosi, cu atat cresc sansele tale de vindecare si de supravietuire. In primele faze de dezvoltare este putin probabil ca aceasta boala sa se fii extins la ganglionii limfatici si organele vitale, cum ar fi plamanii si creierul, insa o mamografie poate detecta anormalitati ale sanului pe care nici tu nu le poti simti.

Testul Babes-Papanicolau

 Medic ginecolog

Unul dintre cele mai importante teste medicale pe care o femeie trebuie sa le efectueze in mod regulat, este, fara indoiala, testul Babes-Papanicolau (cunoscut ca Papanicolau). Cu ajutorul frotiului Papanicolau realizat in mod constant, cancerul de col uterin poate fi usor de prevenit. Colul uterin (cervixul) este un canal ingust care face legatura intre uter si vagin.

Cu ajutorul testului Papanicolau se pot depista celulele anormale care pot fi localizate pe colul uterin si care ar putea fi eliminate de catre medicul ginecolog inainte ca acestea sa devina canceroase. Trebuie sa stii ca, principala cauza a aparitiei cancerului de col uterin este papilomavirusul uman (HPV) care este transmisibil pe cale sexuala. Pe parcursul investigatiei, medicul va recolta celule de pe colul uterin si le va trimite la laborator pentru analize.

Frotiul Papanicolau se va face prima data dupa varsta de 21 de ani si apoi se face anual. Daca ai peste 30 de ani este recomandat ca intre aceste frotiuri, sa faci si analiza pentru depistarea HPV.

Testarea nivelului colesterolului

 Analize de laborator

Colesterolul este o substanta necesara bunei functionari a organismului si este util in procese precum formarea membranelor celulare, producerea anumitor hormoni sau a vitaminei D. Cea mai mare parte a colesterolului se formeaza la nivelul ficatului, din grasimile din alimentatie; cealalta parte provine direct din alimentele care contin colesterol.

Cresterea excesiva a nivelului acestei substante in sange se numeste hipercolesteromie. Nivelurile mari de colesterol se pot depune pe artere si cresc riscul producerii infarctelor miocardice si atacurilor cerebrale. Aceasta analiza este foarte simplu de facut: practic, atunci cand faci analizele complete obisnuite ale sangelui in fiecare an, una dintre acestea este masurarea nivelului colesterolului.

In cazul in care medicul tau de familie va constata ca nivelul colesterolului este ridicat, iti va recomanda cateva analize suplimentare, cum ar fi masurarea nivelului trigliceridelor, colesterol LDL si colesterol HDL. In cazul in care medicul va constata ca rezultatele analizelor tale nu sunt bune, te va sfatui sa iti schimbi dieta, sa faci mai multa miscare, sa scazi in greutate (daca esti supraponderala sau obeza) sau iti poate chiar prescrie medicatie care sa te ajute sa revii la normal.

Verificarea sanatatii pielii

 Medic si pacienta

Oricat de atenta crezi tu ca poti fi atunci cand iti verifici pielea si alunitele pe care le ai, cu siguranta nu poti fi mai precisa decat un medic dermatolog. Trebuie sa stii ca, din pacate, desi majoritatea alunitelor sau petelor de pe epiderma sunt inofensive, uneori acestea se pot transforma intr-o forma foarte agresiva de cancer al pielii denumita melanom. Uneori, din cauze pur genetice, unele persoane prezinta un risc crescut in a dezvolta acest tip de cancer.

Aparitia cancerului de piele poate fi favorizata si de expunerea exagerata la soare sau solar. Alte tipuri de cancer de piele frecvent intalnite sunt carcinomul bazocelular si spinocelular. De aceea, pentru a depista la timp cancerul de piele trebuie sa iti cunosti foarte bine corpul, sa fii atenta la toate semnalele pe care pielea ta le transmite, sa mergi periodic la dermatolog si sa ii semnalezi acestuia orice modificare a formei, culorii si dimensiunii alunitelor sau pistruilor - aceste modificari pot constitui primele simptome ale instalarii cancerului de piele.

Trebuie sa iti examinezi singura pielea cel putin o data la cateva saptamani, iar in cazul in care ai multe alunite, obisnuiesti sa te expui mult la soare ori solar, este bine sa mergi la dermatolog anual.

Masurarea tensiunii arteriale

 Masurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care o exercita sangele asupra peretilor vaselor sanguine in timpul contractiei si relaxarii inimii. Atunci cand se masoara tensiunea arteriala se urmaresc cele doua componente ale sale, simultan: tensiunea sistolica (adica presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta - in sistola - cu valori normale intre 100 si 130 mm Hg)si tensiunea diastolica (este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) - cu valori normale sub 85 mm Hg).

Tensiunea normala a unui adult este de 120/80. Trebuie sa stii ca hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta tensiunea arteriala ale carei valori cresc peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta (nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta). Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o problema de sanatate foarte importanta si periculoasa, fiind considerata cea mai frecventa boala cardiovasculara si o cauza importanta de mortalitate in randul adultilor. In timp, tensiunea arteriala crescuta iti poate slabi inima si poate deteriora peretii arterelor sanguine, crescand riscul bolilor cardio-vasculare si renale.

Pe masura ce inaintati in varsta, va creste riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale, mai ales daca sunteti supraponderali sau aveti obiceiuri nocive pentru sanatate. Hipertensiunea arteriala poate predispune la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, fara niciun avertisment, de aceea este foarte important sa colaborezi cu medicul de familie sau cu un cardiolog pentru a mentine sub control tensiunea arteriala. Scaderea tensiunii arteriale poate preveni aparitia de boli de inima si insuficienta renala.

 

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro/Investigatii/testul-babes-papanicolau-patologic_1029

http://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/melanoma-guide/melanoma-skin-cancer-diagnosis-tests

http://www.ageuk.org.uk/health-wellbeing/keeping-your-body-healthy/health-tests-that-could-save-your-life/

http://women.webmd.com/features/5-lifesaving-tests-for-women

Articolul urmator
Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!
Cea mai importantă lecție de viață pe care am învățat-o de la mama: Să zâmbești indiferent de cât de greu îți e!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

    Când circuli cu mașina și ai o viață atât de fragilă în grija ta, este important să îți iei toate măsurile de siguranță pentru o călătorie lipsită de...

    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

    Durerea de picioare poate fi o experiență comună în viața multor oameni, dar adesea este trecută cu vederea sau considerată ca fiind normală. Cu toate acestea, durerea de...

    Copiii nu pot salva o căsnicie, dar pot repara relația cu mama ta
    Copiii nu pot salva o căsnicie, dar pot repara relația cu mama ta

    O femeie de peste hotare ne vorbește despre etapele relației cu mama sa, precum și cum s-a schimbat aceasta de când autoarea a devenit mamă. O poveste din care putem învăța...

    Bona eroină: și-a dat viața pentru a o salva pe cea a copilului de care avea grijă
    Bona eroină: și-a dat viața pentru a o salva pe cea a copilului de care avea grijă

    Pentru unele persoane, responsabilitatea, dragostea față de copii și spiritul de sacrificiu sunt valori supreme. De toate acestea a dat dovadă și o femeie în vârstă de 52...

    Alimentul din cămară sau bucătărie care chiar poate salva viața unui copil
    Alimentul din cămară sau bucătărie care chiar poate salva viața unui copil

    Bateriile tip pastilă, puțin mai mici decât monedele de 50 de bani, se regăsesc în mai toate gospodăriile. Sunt extrem de utile pentru a pune în funcțiune diverse...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Sacrificiul suprem! Un tată și-a vândut casa pentru a-i salva viața fiului său grav bolnav
    Sacrificiul suprem! Un tată și-a vândut casa pentru a-i salva viața fiului său grav bolnav

    Până unde poate merge un părinte pentru a-și salva copilul? Acest bărbat a rămas fără casă, ca să îi crească șansele de supraviețuire fiului său.

    „Tati, nu o pot trezi pe mami”. Ce a făcut o fetiță de numai 4 ani pentru a-și salva mama
    „Tati, nu o pot trezi pe mami”. Ce a făcut o fetiță de numai 4 ani pentru a-și salva mama

    Mamele excelează când vine vorba de orice încercare pentru a-și salva copiii. Nici aceștia din urmă nu se lasă însă mai prejos, chiar dacă au o vârstă...

    © 2024 Qbebe