Femeile cu risc mai ridicat să facă anexită sunt cele sub 25 de ani, cu viaţă sexuală activă, cele care au multipli parteneri sexuali, cele care nu folosesc metode contraceptive şi cele care îşi fac frecvent spălături vaginale.
Din păcate, crezând că este doar o banală răceală, multe femei nu merg să facă un control de specialitate şi folosesc automedicaţia. Tipul acesta de „tratament”, care ameliorează durerea, nu amână doar vindecarea bolii, ci o şi agravează. De exemplu, din cauza anexitelor repetate trompele uterine se pot înfunda, iar acest lucru poate duce la imposibilitatea obţinerii unei sarcini pe cale naturală.
Cauzele şi simptomele anexitei
Specialiştii spun că boala inflamatorie pelvină se declanşează printr-un disconfort în partea inferioară a abdomenului, din cauza unor infecţii cu bacterii precum gonoreea sau Chlamydia.
Simptomele anexitei pot fi confundate uşor cu cele ale cistitei. Cistita este însă o infecţie a tractului urinar, pe când anexita este o infecţie sau o inflamaţie a aparatului genital. De aceea, cistita se poate trata la urolog, în timp ce anexita, la ginecolog.
Boala inflamatorie pelvină se poate manifesta prin:
- durere în zona pelviană şi lombară
- scurgeri vaginale cu miros neplăcut
- menstruaţii neregulate
- durere la contactul sexual
- dureri la urinare
- febră
- diaree
- vărsături
Investigaţii necesare
Medicul ginecolog va face o palpare abdominală pentru a depista inflamaţiile existente, după care va lua o probă de secreţie vaginală, pentru a testa dacă există bacterii. De obicei, rezultatele se eliberează în două, trei zile. Pentru o imagine mai bună asupra afecţiunii se pot realiza şi analize de sânge, ecografie pelviană şi colposcopie. Pe lângă întreruperea contactelor sexuale, tratamentul poate presupune antibiotic pentru combaterea infecţiei bacteriene şi medicamente antiinflamatoare, pentru reducerea disconfortului local. După finalizarea tratamentului se reiau investigaţiile pentru a verifica dacă boala a dispărut în totalitate.
În concluzie, frigul doar accentuează simptomele anexitei, nu declanşează boala. Drept urmare, denumirea de „răceală la ovare” poate fi considerată un mit.
Mai multe articole pe aceasta tema puteti citi in categoria Ginecologie pe FarmaciaTa.ro