Igiena intimă, care sunt obiceiurile zilnice normale

Igiena intimă, care sunt obiceiurile zilnice normale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În vederea unei stări de sănătate optime, este esențial să respectăm cât mai bine și regulile de igienă. Printre acestea se află și cele care țin de zona intimă. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla ce ar trebui să facem pentru a avea cât mai bine grijă de noi și din acest punct de vedere, astfel încât să evităm, pe cât posibil, să ne confruntăm cu tot felul de afecțiuni, care de care mai neplăcute.

Exemple de reguli de igienă intimă, pe care ar trebui să le respectăm zi de zi

Evită să te speli în zona intimă cu săpunuri sau cu geluri de duș obișnuite
În general, aceste produse sunt create pentru a menține valoarea caracteristică pH-ului pielii, care este de 5,5.Când vine însă vorba despre zona vaginului, trebuie să știm că valoarea normală a pH-ului acesteia este situată undeva între 3,8 și 4,5. De aceea, nu este indicat să ne spălăm acolo folosind săpunuri sau geluri de duș care nu sunt create special pentru zona intimă, întrucât acestea nu ar face altceva decât să afecteze flora vaginală. Dacă se întâmplă așa, bacteriile bune din aceasta (cum ar fi Lactobacillus, cu rol în menținerea pH-ului normal) vor fi înlocuite decele rele și pot apărea tot felul de infecții, iritații, mirosuri anormale, senzația de mâncărime sau scurgeri vaginale neobișnuite.

Multi Gyn Femiwash Ideal va fi să ne orientăm doar la apă caldă și la produse de calitate, concepute doar pentru zona intimă. Printre acestea se află și Multi-Gyn Femiwash.
Multi-Gyn- Femiwash x 100 ml este o spumă concentrată bio activă pentru igiena intimă zilnică. Ea se distinge prin următoarele caracteristici:
• Nu conține săpun, parfum, conservanți
• Conține complexul 2QR care împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal
• Curăță/dezinfectează foarte eficient fără sa perturbe sistemul natural de apărare al vaginului
• Conține acid lactic care permite formarea și îmbunătățirea acidității vaginale, iar în acest mod va fi îmbunătățită și flora vaginală
• Previne disconfortul vaginal (mâncărimi, iritații, inflamații)
• Este recomandată și pentru o piele foarte uscată și sensibilă
Multi-Gyn Femiwash se aplică în cantitate mică pe suprafața dorită. După aceea se va clăti cu apă, fiind preferabil să se folosească mâna și nu un obiect brut, cum ar fi un burete.

Citește și: Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul

Spală-te zilnic în zona intimă
Încă de când eram copii știm cât este de important să ne spălăm în fiecare zi în părțile intime ale corpului. Pentru o igienă corectă este bine să ne spălăm cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori am avut scaun. Procedând așa nu vom risca să aducem bacterii ce provin din materiile fecale în zona vaginului.
Când suntem în perioada menstruației, ar trebui să ne spălăm de cel puțin două ori pe zi doar cu apă caldă.

Limitează-te să te speli doar în exteriorul zonei intime
În condițiile în care bacteriile bune din vaginul nostru sunt capabile să mențină pH-ul și aciditatea naturală a acestuia, iar acesta va fi protejat contra bacteriilor dăunătoare, pentru buna sănătate a zonei intime vom respecta următorul sfat: când ne spălăm, ne vom limita doar la zona vulvei și la cea din jurul clitorisului.

Nu folosi mănuși sau bureți când te speli în zona intimă
Explicația pentru această restricție este următoarea: zona intimă este foarte delicată și pot apărea foarte ușor leziuni la nivelul ei. În plus, folosirea bureților sau mănușilor nu ne vor ajuta să obținem o igienă mai corectă în zonă. Ca să eviți orice problemă, pur și simplu folosește-ți doar mâinile când te vei spăla.

Pătrunderea apei în vagin nu este indicată
Deși putem fi tentate să credem că spălarea cu apă, când facem duș, inclusiv în vagin, va fi benefică pentru acesta, în realitate lucrurile nu stau așa. Dimpotrivă, ne asigură specialiștii, apa nu ar face altceva decât să perturbe echilibrul natural al florei vaginale și să ne predispună la infecții bacteriene sau fungice. De exemplu, ginecologii consideră că folosirea dușurilor cu apă, în cazul în care în vagin există deja bacterii rele, va favoriza proliferarea mai rapidă a acestora către organele reproducătoare. Mult mai sănătos va fi să respectăm această regulă de igienă: doar să ne clătim în zona exterioară a vaginului.

Fii atentă la prosopul pe care-l vei folosi când te vei șterge în zonele intime
Specialiștii spun că alegerea prosopului destinat zonei intime este una dintre cele mai importante reguli de igienă. Prima regulă pe care va trebui să o respecți va fi să utilizezi doar tu prosopul respectiv. De asemenea, acesta ar trebui să fie confecționat din materiale cât mai naturale, să fie cât mai fin și perfect curat.

Sănătatea ta intimă depinde foarte mult de modul în care te vei șterge după ce mergi la toaletă
Întrucât vaginul și anusul nostru sunt foarte apropiate, există mereu pericolul ca bacteriile din anus să ajungă în vagin. Dacă se ajunge la așa ceva, se pot declanșa vaginitele bacteriene, infecții caracterizate prin simptome precum: mâncărimi, senzație de arsură la urinat, secreție vaginală densă, albicioasă sau transparentă, care are un miros ca de pește (acesta va fi sesizabil mai ales în timpul actului sexual).
Ca să nu fii într-o asemenea situație, vei avea grijă să te ștergi numai din față în spate. În același timp, încearcă să nu folosești aceeași bucată de șervețel/de hârtie igienică în momentul în care te vei șterge.

Tanara la toaleta, cu hartie igienica in mana

Poartă lenjerie intimă de bumbac
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face în scopul unei bune igiene a zonei intime este să apelezi numai la lenjeria din bumbac. Aceasta va permite aerului să circule așa cum trebuie și astfel nu va interveni umezeala, ce ar putea forma un mediu propice proliferării bacteriilor.
Alege lenjerie intimă de calitate și, pe cât posibil, evită să porți pantaloni prea strâmți, care și ei ar putea să ducă la creșterea umezelii și să favorizeze bacteriile ce ar putea dăuna sănătății zonei intime.

Femeie in lenjerie intima alba

Încearcă să te folosești de absorbante zilnice din materiale cât mai naturale
Pentru o bună sănătate a zonei intime, ginecologii ne sfătuiesc să nu apelăm niciodată la absorbante zilnice parfumate sau din materiale sintetice. Oricare dintre acestea pot duce la alergii și pot altera flora vaginală, crescând riscul de infecții.
Ideal va fi să ai la îndemână doar absorbante organice, menite să lase pielea să respire.

Absorbant zilnic si o floare alaturi de el

Nu uita să ai grijă și de părul pubian
Pentru ca să te simți mereu confortabil, specialiștii te sfătuiesc să nu-ți razi complet părul din această zonă. Dacă te razi, vei crește riscul de iritații sau de infecții ale firelor de păr (precum foliculitele).
Cel mai bine va fi să iei în calcul aceste opțiuni: fie te vei epila în zona înghinală cât mai mult, dar îți vei lăsa părul pubian să crească natural, fie îl vei scurta periodic, folosind o foarfecă (aceasta trebuie să fie doar a ta și să fie utilizată doar în acest scop).

Spală-te în zona intimă înainte și după actul sexual
Acest demers este foarte important pentru a împiedica răspândirea bacteriilor periculoase. Și partenerul tău ar trebui să procedeze la fel pentru ca niciunul dintre voi să nu aibă probleme de sănătate intimă.

Citește și: 10 reguli vitale pentru igiena intima!

Ce reguli de igienă intimă trebuie respectate în zilele cu menstruație

Schimbă-ți absorbantul/tamponul intern regulat, la 2-3 ore
Pentru o igienă optimă a zonei intime, se recomandă ca în zilele marcate de sângerarea menstruală să ai grijă să-ți schimbi regulat tamponul/absorbantul. La fel ca în cazul absorbantelor zilnice, cele utilizate în timpul menstruației ar trebui și ele să fie confecționate din materiale cât mai naturale, fără parfum, care să permită pielii să respire.
Aceeași regulă se aplică și în cazul tampoanelor interne, întrucât, în caz contrar, va crește riscul de apariție a „sindromului de șoc toxic" (Este o afecțiune deosebit de gravă, ce este declanșată de bacterii precum Stafilococul auriu sau Streptococcus pyogenes și poate apărea în cazul în care tampoanele nu sunt schimbate pentru mult timp). De pildă, ar trebui să înlocuim regulat absorbantele și pe timpul nopții, evitând să stai cu același pentru timp îndelungat.

Odată ce îți schimbi absorbantul, clătește-te și cu apă călduță
Apa are rolul de a îndepărta sângele rezidual. Ai însă grijă să nu te speli către interiorul vaginului, ci orientează-te tot spre exteriorul zonei intime (vulva și zona din preajma clitorisului).

Spală-te și cu săpun, dar folosind unul special destinat zonei intime
Tot exteriorul zonei vaginale va fi spălată cu un săpun natural, de calitate, special pentru zona intimă. Încearcă să eviți ca urme de săpun să ajungă în contact cu membrana vaginului, evitând riscul de deteriorare a florei vaginale, care este și mai sensibilă în timpul menstruației. Înainte să te speli, nu uita că va trebui să fii cât mai curată pe mâini.

Evită să ai activitate sexuală pe parcursul menstruației
Motivul pentru care medicii ne dau un astfel de sfat este pentru că sângele menstrual poate duce la proliferarea bacteriilor sau fungiilor.
Pe de o parte, în perioada menstruației pot fi contactate mai ușor boli cu transmitere sexuală, iar pe de altă parte, poate să crească și riscul de infecții fungice. Motivul pentru care pot interveni asemenea probleme se leagă de activitatea hormonală din timpul menstruației, ce ne poate predispune în special spre infecții gen candidoze sau spre vaginite bacteriene.

Voi vă străduiți să respectați zilnic toate aceste reguli de igienă ale zonei intime?

Surse:
www.genialday.com, www.girlslovestyle.com, www.medicalnewstoday.com,www.wikihow.com

Articolul urmator
Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei
Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!
    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să își țină copiii departe de tot ce înseamnă junk-food și fast-food, o mămică de peste Ocean povestește că...

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
    Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

    Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului
    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului

    Să îi repeți permanent copilului tău să nu atingă anumite lucruri nu reprezintă o soluție, în special în situațiile în care nu ești lângă el. De...

    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă
    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă

    După apariția copiilor în viața de cuplu, flacăra pasiunii din dormitor nu mai e așa aprinsă ca la început. Motivul? Ni-l dezvăluie un celebru terapeut al cuplurilor...

    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

    Trăim într-o perioadă în care subiecte care odinioară erau tabu, încep să devină unele obișnuite, despre care putem vorbi deschis. Cel puțin, suntem pe acel drum,...

    Copiii ne-au surprins într-o ipostază intimă. Oare i-am traumatizat?
    Copiii ne-au surprins într-o ipostază intimă. Oare i-am traumatizat?

    Joanne și Morgan au trei copii sub 7 ani. Așa cum vă imaginați (sau, poate, așa cum știți deja), le este destul de greu să găsească timp doar pentru ei doi, cu atât mai mult...

    © 2024 Qbebe