- Folosești o loțiune de plajă veche
- Aplici loțiunea de protecție solară la începutul zilei de plajă, după care uiți să repeți acest demers
- Crezi că, dacă ai folosit loțiune cu protecție solară, poți conta pe o protecție totală împotriva razelor solare
- Uiți să-ți protejezi alunițele sau pistruii
- Faci plajă topless
- Uiți să folosești pălăria de soare și ochelarii de soare
- Nu te hidratezi suficient
- Uiți de papucii de plajă
- Nu te speli pe mâini după ce ai pus mâna în nisip sau ai fost în apă
- Alegi să mănânci din tot felul de locuri de pe plajă
Folosești o loțiune de plajă veche
Când este vorba despre termenul de valabilitate al loțiunilor de protecție solară, acesta trebuie respectat într-adevăr. Dermatologii ne avertizează asupra faptului că o loțiune expirată își va pierde eficacitatea, iar faptul că a fost dechisă în mod repetat poate duce la contaminarea cu diverși germeni.Chiar dacă ești tentată să folosești loțiunea de plajă de anul trecut sau chiar de acum doi ani, renunță la această idee. Ar fi o mare greșeală, întrucât riști să te alegi cu arsuri solare sau cu apariția de tot felul de afecțiuni ale pielii (cum ar fi eczemele).
Aplici loțiunea de protecție solară la începutul zilei de plajă, după care uiți să repeți acest demers
Este una dintre cele mai mari greșeli de îngrijire pe care le poți face pe plajă.
Pentru a o evita, trebuie să știi faptul că aceasta are efect optim pentru un interval de maximum 2 ore, după care trebuie reîmprospătată. Mai mult, când transpiri sau când intri în apă, ea își va pierde mai mult din eficacitate.
Nu conta nici pe faptul că o loțiune e „rezistentă" la apă. După ce te întorci din apă, reaplic-o din abundență, dacă vrei să eviți să te alegi cu arsuri solare.
Citește și: Top 10 remedii pentru arsuri solare
Crezi că, dacă ai folosit loțiune cu protecție solară, poți conta pe o protecție totală împotriva razelor solare
Nici chiar loțiunile cu factor de protecție ridicat (în jur de 50) nu ne pot proteja total de efectul razelor UVB, ne asigură dermatologii. Când te dai cu loțiune nu înseamnă că ești liberă să te „prăjești" la soare toată ziua.
Loțiunea blochează doar parțial razele solare, depinde de tine să te protejezi suplimentar de ele purtând o pălărie de soare, ochelari și, cel mai important, să nu te expui la soare în orele în care radiația solară este maximă (aproximativ între orele 11-16).
Practic, dacă nu vrei să te alegi cu arsuri solare, cu insolație sau chiar cu probleme dermatologice grave (precum modificarea unor alunițe cu potențial cancerigen), alege loțiunea de protecție solară potrivită pielii tale și nu sta la plajă în intervalul orar menționat mai sus.
Uiți să-ți protejezi alunițele sau pistruii
Este o altă mare greșeală legată de îngrijirea pe plajă.
Medicii ne sfătuiesc, dacă avem alunițe sau pistrui să folosim, pentru acele zone cu probleme, o loțiune de protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 20 sau chiar să le acoperim. Acest lucru este valabil inclusiv pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare.
Se insistă asupra acestor lucruri întrucât s-a constatat că persoanele cu multe alunițe sau pistrui pot fi mai expuse riscului de a dezvolta cancer de piele decât celelalte.
Nu în ultimul rând, ține permanent legătura cu medicul dermatolog și observă-ți permanent alunițele sau pistruii. Dacă ai observat orice schimbare a lor, contactează-l cât mai rapid.
Faci plajă topless
Poți fi tentată să optezi pentru această metodă de bronzare pentru a nu te bronza cu urme. Medicii ne spun însă să ne gândim foarte bine înainte de a avea această opțiune, întrucât este o mare greșeală în ceea ce privește modul în care ne îngrijim la plajă.
Astfel, s-a constatat că femeile care aleg să se bronzeze fără sutien sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer de piele sau la sân, întrucât pielea din jurul sfârcurilor este foarte sensibilă la soare. Din acest motiv, odată ce ne expunem direct sânii la soare, balanța hormonală estrogen-progesteron poate avea de suferit, țesuturile vor fi astfel mai expuse arderii, iar celulele pot suferi mai ușor mutații pentru a deveni maligne.
Uiți să folosești pălăria de soare și ochelarii de soare
Această neglijență este una dintre cele mai comune greșeli legate de îngrijirea pe plajă.
Specialiștii spun că o pălărie de soare cu boruri largi ne va proteja mai bine de acțiunea razelor solare, inclusiv în regiunile cu piele mai sensibilă, precum urechile și gâtul. De asemenea, ne va ajuta să ne păstrăm și părul mai sănătos.
Ochelarii de soare sunt și ei foarte importanți, în condițiile în care se știe faptul că reflectarea razelor de soare în nisip poate provoca inclusiv arsuri la nivelul retinei, foarte dureroase și periculoase. În același timp, ochelarii de soare ne protejează pielea sensibilă din jurul ochilor de apariția unor zone de hiperpigmentare sau de creșterea predispoziției pentru a dezvolta riduri.
Pentru a fi sigură că ai ochelarii de soare potriviți, uită-te să fie inscripționați cu însemnul care arată că sunt conform standardelor CE.
Nu te hidratezi suficient
Este esențial ca și pe plajă să nu uiți de cantitatea de lichide necesară pe parcursul unei zile (cel puțin 2 l).
Dacă nu vei proceda așa, riști să te confrunți cu arsuri solare sau cu apariția insolației. Observând simptome precum dureri de cap, senzația de amențeală, greață, crampe musculare, frisoane, accelerarea bătăilor inimii, transpirație excesivă, înseamnă că ai făcut insolație și prima măsură pe care trebuie să o iei este să te rehidratezi cât mai repede.
Citește și: 12 reguli de prim ajutor
Uiți de papucii de plajă
Deși ne place să simțim nisipul sub picioare, trebuie să știm că este o greșeală să uităm de papucii de plajă.
Procedând așa, nu numai că riscăm să ne alegem cu arsuri, dar putem să ne rănim în scoici, pietre sau orice alte obiecte pe care le nu le vedem în nisip.
Nu te speli pe mâini după ce ai pus mâna în nisip sau ai fost în apă
Din păcate, plaja și apa pot fi contaminate cu virusuri și bacterii care te pot îmbolnăvi grav. Unele dintre cele mai comune virusuri sau bacterii sunt Norovirusul și E.coli.
Experții au constatat faptul că apa se poate contamina ușor cu Norovirus, din cauza persoanelor deja infectate. Acest virus poate provoca tot felul de tulburări gastrointestinale. O formă de prevenție este să te speli măcar pe mâini după ce ai fost în apă sau să faci duș.
În privința E.coli, cercetătorii au observat că aceasta se dezvoltă bine la temperaturi ridicate (precum nisipul de pe plajă) . Aceasă bacterii poate duce la apariția unor forme de infecții gastrointestinale mai grave. Iată de ce este atât de important să ne spălăm pe mâini și mai ales să-i spălăm pe cei mici după ce au pus mâna în nisip!
Alegi să mănânci din tot felul de locuri de pe plajă
Din comoditate, din rațiuni financiare sau pur și simplu pentru a te asigura că îți păstrezi locul dorit de pe plajă, poți fi tentată să mănânci din diverse locuri improvizate. Aceasta este însă o mare greșeală, sunt de părere specialiștii, întrucât ne putem expune unor îmbolnăviri ce ne pot compromite vacanța și chiar ne pot trimite direct la spital.
Adesea, se poate întâmpla ca alimentele de pe plajă să nu fie proaspete sau să nu fi fost păstrate și preparate în condiții corespunzătoare. Din această cauză, pot fi contaminate inclusiv cu bacterii periculoase, precum Salmonella sau E.coli.
Iată unele dintre cele mai riscante alimente pe care nu ar trebui să le consumăm sub nicio formă pe plajă:
• burgerii
• salatele cu sos Caesar (adesea preparat cu ouă crude)
• stridii și scoici
• carne de pui (ce nu a fost suficient gătită)
• diverse prăjituri cu cremă
Voi ați mai auzit și de alte greșeli legate de îngrijirea pe plajă?
Surse
www. greatist.com;www.health.com;www.huffingtonpost.com;www.nhs.uk;www.pravdareport.com;www.sharecare.com;
www.spryliving.com; www.telegram.com
Surse poze:
www.pixabay.com