- Pasta de dinți pentru copii nu conține suficient fluoride
- Sodium Lauryl Sulfate- un alt pericol prezent în pasta de dinți
- Prezența aspartamului/zaharinei din pasta de dinți pentru copii- un alt pericol pentru sănătatea noastră
- Un alt pericol prezent în pasta de dinți pentru copii- dioxidul de silicon
- Coloranții artificiali- un alt pericol prezent în pasta de dinți pentru copii
- Prezența glicerinei- posibil pericol al pastei de dinți pentru copii
Pasta de dinți pentru copii nu conține suficient fluoride
Fluoridele sunt niște compuși chimici, derivați din fluor, care sunt folosite în pasta de dinți pentru a preveni cariile.
Pastele de dinți pentru copii sunt mai sărace în fluoride decât acelea pentru adulți, întrucât micuții sunt predispuși la a înghiți pastă de dinți când se spală. Ingerarea frecventă a acestor substanțe poate avea efecte nocive asupra rinichilor. Din păcate, cercetările din ultimii ani au demonstrat că excesul de fluoride poate duce inclusiv la blocaj renal.
În schimb, pastele de dinți pentru adulți conțin mai multe fluoride, întrucât dinții noștri sunt mai vulnerabili decât ai copiilor, mai ales datorită faptului că am experimentat mult mai multe mișcări precum mestecatul, scrâșnitul etc.. Toate acestea pot deteriora smalțul dentar.
De asemenea, pentru a evita cât mai mult și efectul alimentelor prea acide sau dulci, este preferabil să folosim pastă de dinți obișnuită și nu una pentru copii.
În cazul în care preferăm totuși să apelăm la pasta de dinți pentru copii, putem să micșorăm pericolul pe care l-ar putea avea pentru dinții noștri (creșterea riscului de a ne confrunta cu degradarea mai accentuată a smalțului și cu apariția cariilor) dacă vom recurge, după spălatul pe dinți, la clătirea cu apă de gură care să nu conțină alcool.
Specialiștii în domeniu spun că apa de gură fără alcool poate suplimenta rezerva de fluoride și ne va conferi și o respirație mai proaspătă.
Cu toate acestea, prea multe fluoride pot fi dăunătoare inclusiv pentru organismul de adulți. S-a constatat că pastele de dinți cu conținut ridicat de apă pot fi și mult prea bogate în fluoride, ceea ce poate contribui la intoxicarea organismului nostru cu aceste substanțe. La fel ca și în cazul copiilor, fluoridele pot crește predispoziția spre afecțiuni renale grave, spre reacții alergice puternice, probleme digestive sau chiar pot crește riscul de a dezvolta o formă de cancer.
Sodium Lauryl Sulfate- un alt pericol prezent în pasta de dinți
Când vorbim despre această substanță, trebuie să știm că ea este periculoasă atât pentru pastele de dinți pentru copii, cât și pentru adulți. Ea este derivată din nuca de cocos și este folosită ca agent emolient în mai multe produse de îngrijire a pielii, dar și în detergenți. În cazul pastei de dinți, este responsabilă de spuma produsă.
Experții spun că substanța este un pericol din cauza modului în care este obținută. Astfel, se spune că pentru producerea ei se apeelază inclusiv la compuși ce au potențial cancerigen.
Printre riscurile cele mai mari ale utilizării ei sunt: producerea de iritații la nivelul mucoaselor, creșterea predispoziției spre tot felul de tulburări endocrine și chiar predispoziția celulelor de a suferi mutații periculoase.
Dentiștii sunt de părere însă că cel mai mare dezavantaj al acestui compus este iritarea mucoasei de la nivelul cavității bucale, ceea ce ne va predispune mai mult la a absorbi alte chimicale prezente în pasta de dinți.
Prezența aspartamului/zaharinei din pasta de dinți pentru copii- un alt pericol pentru sănătatea noastră
Cele mai multe paste de dinți pentru copii conțin astfel de îndulcitori artificiali. Aceștia sunt însă periculoși și pentru copii, dar și pentru adulți, deoarece: pot produce diverse reacții alergice cutanate, pot provoca dureri de cap, iritabilitate, diaree, pofta de alimente dulci și chiar au potențial cancerigen.
Iată de ce este bine să evităm cât mai mult pastele de dinți, chiar și pentru copii fiind, dacă vedem că au un conținut ridicat de îndulcitori artificiali. Mult mai bine va fi, în cazul în care ajungem să folosim pastă de dinți pentru copii, să alegem una cât mai organică, fără îndulcitori.
Citește și: Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți
Un alt pericol prezent în pasta de dinți pentru copii- dioxidul de silicon
Acesta se regăsește în multe paste de dinți destinate copiilor și reprezintă un compus cu proprietăți abrazive. Rolul său este de a preveni depunerile de tartru și de a contribui la albirea dinților.Cu toate acestea, specialiștii ne sfătuiesc să-l ocolim cât mai mult, în condițiile în care va produce probleme la nivelul smalțului dentar, îngreunând procesul de remineralizare.
Același sfat este valabil și pentru pastele de dinți obișnuite: nu este cazul să insistăm să alegem unele care au proprietăți abrazive puternice, întrucât nu vom face altceva decât să ne slăbim dinții.
Dacă ținem neapărat să ne albim dinții, putem să apelăm la remedii naturale, precum: bicarbonatul de sodiu, coaja de banană, uleiul de cocos, mărul, sarea etc.
Coloranții artificiali- un alt pericol prezent în pasta de dinți pentru copii
Se știe că majoritatea pastelor de dinți pentru copii sunt colorate pentru a fi cât mai atractive pentru ei. Acest fapt nu înseamnă că sunt și sigure!
Dimpotrivă, experții sunt de părere că toți coloranții artificiali din pastele de dinți pot fi responsabili de apariția unor probleme de sănătate, precum: reacții alergice severe, dureri de cap, amețeli, grețuri, stări de oboseală nejustificată sau de nervozitate etc.
Oricare dintre ele pot fi prezente atât la copii, cât și la adulți, ca să nu mai punem la socoteală și faptul că majoritatea coloranților artificiali conțin și compuși pe bază de petrol, ce pot fi foarte toxici atunci când ajung în fluxul sanguin.
Prezența glicerinei- posibil pericol al pastei de dinți pentru copii
Dentiștii ne atrag atenția asupra următorului lucru: majoritatea pastelor de dinți conțin glicerină. Aceasta va conferi textura specială a pastei de dinți, datorită căreia aceasta va ieși cu ușurință din tub și va putea fi aplicată pe periuță.
Glicerina în sine nu este periculoasă pentru starea noastră de sănătate în ansamblu, dar poate fi dăunătoare dinților noștri și ai copiilor. Explicația este următoare: odată ce rămâne pe dinți, ea va căpăta o structură ce seamănă cu ceara și va îngreuna procesul de remineralizare al smalțului. Acest lucru înseamnă că dinții vor fi mai predispuși apariției cariilor, în contextul în care smalțul nu va mai conține toate acele minerale ce vor împiedica absorbția acizilor din alimente.
Pentru ca glicerina să fie eliminată complet de pe dinți, specialiștii ne sfătuiesc să ne clătim foarte mult după ce ne-am spălat (chiar și de 20 de ori!).
Citește și: Pasta de dinti pentru copii
Voi știați până acum de pericolele prezente inclusiv în pasta de dinți pentru copii?
Surse:
www.aol.com; www.growingupherbal.com