Cum să te deconectezi de la rutina de zi cu zi

Cum să te deconectezi de la rutina de zi cu zi

Bianca Geica - Redactor Senior

Tu cum te relaxezi după o zi stresantă de muncă? Fie că lucrezi de acasă sau de la birou, este foarte important ca la final de program să îți dedici măcar câteva minute, în care să faci lucrurile care îți plac și care te ajută să te deconectezi de la rutina de zi cu zi. 

Uneori, însă, ești atât de obosită și ai atât de multe alte sarcini de bifat după o zi de muncă, încât ajungi să îți neglijezi starea de bine. Și uite așa ajungi cu un pas mai aproape de burnout, adică la acea stare de epuizare emoțională și fizică ce apare din cauza stresului excesiv, acumulat pe termen lung.

Nu putem fugi de stres și nici nu trebuie să ne dorim acest lucru, spun psihologii. O doză de stres, pe termen scurt, este mai mult decât binevenită, întrucât ne menține în alertă și motivați. Pe termen lung, însă, stresul devine toxic. Afectează structura creierului și duce la probleme serioase de sănătate, atât fizic, cât și emoțional. Tocmai de aceea, este important să avem și momente de relaxare între factorii de stres.

femeie tanara care se relaxeaza pe canapea, cu picioarele pe masuta de cafea

Există mai multe modalități de a te relaxa după muncă și este important să o găsești pe cea care funcționează cel mai bine pentru tine. Iată câteva idei de activități care te vor ajuta să evadezi din rutină:

1. Ține un jurnal

Scrisul poate fi terapeutic. Să îți așterni gândurile pe hârtie după o zi stresantă la muncă te ajută să îți eliberezi mintea de orice încărcătură inutilă, să îți calmezi emoțiile și să te pregătești pentru o nouă zi.

Scrie în detaliu fiecare gând și sentiment, ca și cum ai vorbi despre ele într-o sesiune de consiliere! Pe măsură ce scrii despre dificultățile și problemele cu care te confrunți, sunt șanse mari să îți vină în minte soluții la care nu te-ai gândit înainte.

2. Citește o carte bună

Atunci când ne „scufundăm” într-o carte captivantă, uităm parcă de toate problemele! Adevărul este că cititul are beneficii dovedite asupra sănătății noastre mentale: ne ajută să evadăm din realitate, reduce nivelul de stres și ne distrage de la orice tensiune legată de muncă. Lectura poate oferi, de asemenea, și alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea memoriei și creșterea capacității de atenție și de concentrare.

femeie roscata care citeste

3. Fă mișcare

Ai observat că sălile de fitness și pistele de alergat sunt cel mai aglomerate seara? Asta pentru că tot mai multe persoane au descoperit beneficiile sportului asupra sănătății fizice și mentale. De altfel, experții în sănătate recomandă sportul ca tehnică de relaxare, întrucât exercițiile fizice ajută organismul să elibereze endorfine, substanțe chimice din creier care ameliorează durerea și stresul. De asemenea, sportul reduce nivelul hormonilor de stres, cortizolul și adrenalina.

Practicarea unui sport, cum ar fi înotul, tenisul sau baschetul, te obligă lași deoparte grijile și să te concentrezi asupra sarcinii pe care o ai de îndeplinit. Acest lucru te ajută să îți eliberezi mintea și să te calmezi. De asemenea, sportul te ajută să dormi mai bine!

4. Ascultă muzica preferată

Muzica are un efect puternic și profund asupra corpului și a minții, influențându-ne respirația și ritmul cardiac și chiar declanșând eliberarea de hormoni și stimulând zonele cognitive și emoționale ale creierului. Important este să găsești un playlist sau un artist a cărui muzică rezonează cu tine, care să te ajute să te relaxezi și să evadezi din rutină.

5. Încearcă diverse tehnici de relaxare

Pentru a combate eficient stresul, trebuie să activezi răspunsul natural de relaxare al organismului tău. Tehnici de relaxare precum respirația profundă, vizualizarea, meditația și yoga te pot ajuta.

Printre cele mai populare tehnici de relaxare se numără meditația, care este o formă de vindecare a corpului și a minții practicată de mii de ani. Meditația te ajută să atingi un stadiu avansat de relaxare prin simplul fapt că te forțează să te concentrezi pe momentul prezent. Poți începe prin a practica 10 minute pe zi de meditație. Găsește un loc confortabil și liniștit, unde nimeni nu te poate deranja. Așează-te pe podea cu picioarele încrucișate și ochii închiși, relaxează-ți mușchii și concentrează-te asupra modului în care respiri. Eventual, pornește și un playlist cu muzică de relaxare!

femeie blonda care mediteaza

Dacă meditația nu te ajută să te relaxezi, poți opta pentru tehnici de relaxare prin respirație. Cu siguranță nu de puține ori ai observat că atunci când ești absorbită complet de o sarcină, uiți să mai respiri. Știi ce se întâmplă în astfel de momente? Creierul tău nu mai primește suficient oxigen, iar tu începi să te simți tot mai rău.

Reglarea ritmului în care respiri te ajută să treci mai ușor peste momentele tensionate. Iată tehnica de bază de relaxare prin respirație, pe care o poți practica inclusiv la locul de muncă: mergi într-o încăpere liniștită (sau ieși la o plimbare în aer liber), închide ochii și inspiră pe nas numărând până la 5. Expiră apoi pe gură numărând până la 5. Repetă exercițiul până când simți că ai ajuns la un nivel de relaxare.

Nu uita! Sănătatea ta mentală este la fel de importantă precum cea fizică! Alături de Loncolor găsește câteva tehnici de relaxare care ți se potrivesc și practică-le ori de câte ori simți nevoia!

Surse foto: istockphoto.com, freepik.com

Surse articol: summahealth.orgnews.berkeley.eduhealthline.com, urmc.rochester.edu, webmd.com, aarp.org, loncolor.ro

Articolul urmator
Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare
Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai grea decizie din viața unui părinte: să-ți deconectezi copilul de la aparate. Povestea unei familii care a trecut printr-o asemenea experiență
    Cea mai grea decizie din viața unui părinte: să-ți deconectezi copilul de la aparate. Povestea unei familii care a trecut printr-o asemenea experiență

    În ultimii ani, auzim tot mai des de copii care și-au pierdut viața, întrucât s-au înecat în piscine. Recent, un asemenea caz a ajuns iar în atenție...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
    Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

    Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

    În momentele în care stai de vorbă cu tine însăți, poți încerca să-ți răspunzi și la întrebări precum: „Încotro mă îndrept? Oare...

    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile
    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile

    Printre cele mai importante provocări pe care le are de înfruntat un părinte cu mai mulți copii se regăsește și aceasta: să prevină conflictele majore, care pot izbucni din...

    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie
    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie

    Atunci când vine vorba de copiii lor, mamele se transformă în supereroine, dispuse să lupte până în pânzele albe pentru copiii lor. Așa se face că această...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    © 2024 Qbebe