Este foarte greu de spus că un părinte poate avea propria sa rutină de culcare. Copiii sunt cei care dictează rutina părintelui și de cele mai multe ori, mai ales atunci când sunt mici, în viața adultului este un complet haos.
O mamă a trei copii, în vârstă de 36 de ani, mărturisește că a reușit să își facă propria rutină de dinainte de somn. Ea declară că a învățat să pună accent și pe nevoile ei și să-și satisfacă micile plăceri.
„Urăsc modul în care termenul „îngrijire de sine” a devenit sinonim cu ședințele la SPA, evadările de weekend, vacanțele petrecute la hotel. În calitate de mamă cu normă întreagă a trei copii trebuie să am și eu un pic de timp de îngrijire personală.
De curând mi-am dat seama că nu este atât de complicat să îți faci puțin timp și pentru tine. Iar îngrijirea de sine nu înseamnă pentru mine să merg prin restaurante, la manichiură sau la coafură, ci să am propria rutină înainte de culcare, pentru că somnul este o parte foarte importantă a vieții noastre”, mărturisește ea.
Dușuri fierbinți mai lungi, un podcast ascultat cu căștile în urechi: rutina de somn perfectă
Femeia mărturisește că nu este fană a îngrijirii personale prin saloane, nu merge la manichiură, la coafor, nu se epilează la salon. În niciun caz nu preferă să iasă singură în oraș și să ia masa fără familia ei. Dar nu este nici împotriva acelor momente care, pentru unele mămici înseamnă îngrijire de sine.
Cu toate acestea, femeia susține că îi face plăcere ca înainte de culcare să facă un duș fierbinte, să asculte un podcast cu căștile în urechi, să-și îngrijească părul, să-și cremuiască pielea, cam asta este rutina pe care a adoptat-o seară de seară mămica noastră.
„Am 36 de ani și trei fete în vârstă de 10, 5 și 2 ani. Viața noastră este foarte ocupată, împlinită, plină de bucurii. Lucrez de acasă, ceea ce înseamnă că aproape întreaga mea zi este un vârtej cu foarte multe sarcini.
Recent, am constatat că, pe măsură ce ziua se apropia de sfârșit, eram foarte ocupată să mă asigur că fetele mele se simt bine la sfârșitul zilei, mănâncă suficient de bine la cină, sunt curate, ascultă o poveste înainte de culcare, sunt mângâiate în pijamalele lor proaspete, au pahare cu apă lângă pătuț… Dar cum rămâne cu mine? Și eu aveam nevoie de aceeași rutină.
Dacă rutina îi face pe copii să se simtă în siguranță și să adoarmă mai bine, atunci și eu am nevoie pentru a mă trezi revigorată și pentru a avea grijă de fetele mele. Până nu demult, rutina mea înainte de culcare era terminarea listei de lucruri pe care le aveam de făcut până dimineață. Am realizat că trecea bine de ora 21:00 și eu nu eram gata cu toate.
În plus, seara abia dacă reușeam să-mi adun energia pentru a curăța bucătăria după cină, darămite să mai termin o listă uriașă de lucruri de făcut, să pun deoparte rufele curate și să pregătesc pachețelele pentru a doua zi. Cu cât încercam să fiu mai productivă după ce copiii mei adormeau, cu atât eșuam. Ajungeam să lâncezesc pe canapea uitându-mă la telefon până aproape de miezul nopții.
Abia apoi ajungeam sus, în dormitor, făceam un duș rapid, mă îmbrăcam în pijamale și mă prăbușeam efectiv în pat. Iar eu sunt o persoană care ține la sănătatea mea, mă antrenez în timpul zilei, lucrez, încerc să mănânc bine, sunt ocupată să mă joc cu fetele mele, dar la sfârșitul zilei, energia este la un nivel atât de jos, încât aș avea nevoie de o baterie nouă”, mărturisește mama.
Către toate mamele care sunt treze când toți din casă dorm
Cum să creezi o rutină perfectă pentru somn?
Înțelege că ai nevoie de o rutină înainte de culcare
Pentru toate mamele care ajung în pat într-o stare de semi-zombi și se prăbușesc efectiv pe saltea și încă nu sunt mulțumite de ceea ce au făcut în ziua respectivă, este nevoie de o rutină înaintea somnului.
Stabilește o oră de nani
Nu este valabilă sintagma „te culci când ești obosit”. Cu cât stai mai mult pe telefon, cu atât ai impresia că nu ești obosit. Și te trezești că e ora 3:00 dimineața că nu știi cum a trecut timpul. Fii sincer sau sinceră cu tine însuți.
Dacă știi că te poți culca de la ora 21:00, fă-o. Dar dacă durează ceva până adormi, propune-ți o altă oră de somn, 22:30 maxim. Ține cont că ai nevoie de cel puțin un sfert de oră pentru a închide televizorul, a te spăla pe dinți, a te pieptăna și a te așeza confortabil în pat. Este o întreagă disciplină.
Prioritizează lucrurile care te fac să te simți bine și include-le în rutina ta de somn
Practic, dacă îți place să stai pe telefon înainte de culcare, fă-o. Dacă vrei să adormi la un episod din serialul preferat, fă-o. Dacă îți place să faci un duș lung și fierbinte înainte de a te culca, este o alegere excelentă. Ideea este să-ți dai seama ce funcționează pentru tine și ce te face să te simți bine înainte de a dormi. Nu există reguli stricte. Citește o carte, uită-te pe telefon, fă o rutină de îngrijire a pielii în fiecare seară.
Cate ore trebuie sa doarma o mama buna?
Nu pune la socoteală treburile gospodărești ca parte a rutinei tale de somn
Rutina de somn trebuie să fie plăcută, nu trebuie să pui în calcul adormirea copiilor, spălarea vaselor după cină, schimbarea așternuturilor. Rutina de culcare trebuie să fie relaxantă, pentru că zilele sunt și așa foarte ocupate, iar viața aglomerată. De aceea, această rutină nu ar trebui să fie o extensie a listei de lucruri de făcut sau unei zile care pare că nu se mai termină.
Scurt și la obiect
Nu uita că rutina de somn trebuie să fie, în limita posibilităților, cât mai scurtă și simplă. Activitățile relaxante înainte de somn nu ar trebui să dureze mai mult de o oră, dar pot dura chiar și 15 minute. Puteți seta chiar și un cronometru în acest sens, dacă vă este util.
Ai răbdare cu tine, oferă-ți o săptămână sau două ca să intri deja cât mai bine în această rutină. Pune-ți o alarmă în fiecare seară la aceeași oră pentru a-ți aminti să te speli pe dinți, pe față, să te bagi în pat cu televizorul pornit, fă tot ceea ce trebuie ca să te simți bine, chiar dacă ziua nu a fost atât de relaxantă!
Surse foto: unsplash.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: scarymommy.com