Către toate mamele care sunt treze când toți din casă dorm

Către toate mamele care sunt treze când toți din casă dorm

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea pe lume a copiilor noștri, existența noastră se schimbă radical, din toate punctele de vedere. Printre aceste schimbări trebuie să le includem și pe cele care țin de programul nostru de somn. Așa cum veți descoperi și din articolul de mai jos, cea mai mare parte a mamelor au dificultăți în a se odihni suficient pe timpul nopții, chiar dacă micuții lor nu mai sunt în primele luni de viață. Nu va fi ușor să depășim această problemă, dar este esențial să ne străduim, întrucât o facem nu numai pentru noi însene, ci mai ales pentru copii. Să vedem cum ar trebui să procedăm, astfel încât să nu ajungem să avem probleme de sănătate din cauza lipsei de odihnă sau, mai rău, să ajungem să-i neglijăm sau să-i punem în pericol. Cu alte cuvinte, de noi depinde să ne construim o nouă rutină a somnului, care să ne permită să ne satisfacem o bună parte din necesarul de odihnă.

Din ce motive mamele ajung adesea să nu se odihnească noaptea

Proaspetele mame pot avea tulburări de somn
Specialiști din cadrul „Centrului pentru tulburări de somn" (ce aparține de spitalul „Henry Ford") din Detroit (SUA) au arătat că, odată ce o femeie devine mamă, calitatea somnului ei se va reduce simțitor. Acest fenomen este vizibil încă din perioada sarcinii, când somnul este adesea întrerupt din cauze precum nevoia mai frecventă de a urina, picioarele umflate, durerile de spate etc. În același timp, conform cercetărilor, calitatea somnului unei mame nu se va îmbunătăți simțitor până când copilul ei nu devine preșcolar. Unele studii arată că inclusiv când au copii în clasele primare, aproximativ 14% dintre părinți sunt treziți noaptea de către aceștia.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac de obicei proaspetele mame și nu numai, este să nu se odihnească și ele după ce își culcă micuții. Pe de o parte, ele își doresc să-și finalizeze unele treburi, iar pe de altă parte poate să fie vorba de dorința de a avea puțin timp liber.În aceste condiții, avertizează experții, se poate intra într-un cerc vicios: în loc să compensăm pentru orele de somn pierdute culcându-ne mai devreme, vom fi tentate să ne culcăm tot târziu. De aceea, calitatea somnului nostru poate avea considerabil de suferit.

Problemele cu somnul pot fi rezultatul unei stări de anxietate
Aceasta din urmă nu este legată doar de grija față de copii, ci și de grijile ce țin de viața de familie în general. De la îngrijorări precum faptul că poate nu ai verificat ușa sau gazele înainte de culcare, până la faptul că mai sunt facturi de plătit, cumpărături de făcut, dar și  treburi ce țin de activitatea profesională, o mamă se va simți copleșită de acestea și nu va reuși să adoarmă.
Uneori, se poate întâmpla ca aceste îngrijorări să se transforme în adevărate atacuri de panică , menite să afecteze nu numai somnul, ci și sănătatea.

Femeie ce nu poate dormi, langa partenerul ei

Insomnia ne poate crea dificultăți serioase
În cazul în care suferi de insomnie, este posibil să te confrunți cu oricare dintre următoarele situații:
• Îți este greu să adormi
• Nu ai parte de un somn continuu, ci acesta se întrerupe de mai multe ori pe timpul nopții
• Te trezești foarte devreme și nu mai reușești să adormi la loc
• Te simți obosită pe parcursul întregii zile și îți dai seama că parcă niciodată nu dormi îndeajuns

Alături de insomnie, poți suferi și de alte tulburări de somn
Printre acestea, cele mai cunoscute dintre ele, care pot interfera considerabil cu un somn sănătos se numără:
• Sforăitul
• Apneea cronică obstructivă (Aceasta apare când pot fi identificate cel puțin 10 pauze în respirație pe parcursul unei ore de somn. Ea se referă la oprirea fluxului aerian, la nivelul nasului și al gurii, pentru cel puțin 10 secunde, în timpul somnului)
• Sindromul picioarelor neliniștite (Acesta constituie o afecțiune neurologică, ce se referă la nevoia de a mișca membrele inferioare, precum și la apariția unei stări de disconfort: senzație de arsură, amorțeală, furnicături etc., ce apar mai ales pe parcursul nopții)
Pentru un diagnostic și un tratament adecvat, este nevoie să consulți cât mai repede un medic, în special dacă aceste tulburări te-au afectat și în timpul sarcinii.

Exemple de afecțiuni ce pot afecta somnul unei mame

Ele pot fi vizibile cu precădere în perioada postapartum și se leagă de tranziția corpului ce trebuia să gestioneze sarcina la starea sa obișnuită. Printre cele mai frecvente afecțiuni menite să deterioreze somnul proaspetelor mame se numără:
• hipertensiunea arterială
• greutatea corporală mare
• probleme digestive
• unele disfuncționalități ale sistemului imunitar
• durerile de spate
În plus, fluctuațiile hormonale pot favoriza alternanțe ale dispoziției, ce vor afecta în final și somnul.

Ce probleme poate crea lipsa de somn a mamelor

Specialiștii în calitatea somnului consideră că mamele care nu dorm noaptea se pot confrunta cu tot felul de probleme, ce nu țin doar de sănătatea lor, ci și de capacitatea de a avea grijă de copii. Iată ce se poate întâmpla dacă nu ne odihnim suficient:
Putem să ne punem în pericol micuții
De exemplu, mai multe studii recente, realizate în SUA, au demonstrat că mamele care conduc sub influența oboselii îi pot pune pe copii în pericol așa cum o fac și cele care conduc sub influența alcoolului.În același timp, când suntem mult prea obosite putem să facem și acasă tot felul de greșeli ce pot fi periculoase pentru cei mici. Spre exemplu, putem să-i scăpăm din brațe, putem să nu le securizăm bine scăunelele în care mănâncă etc.

Mama epuizata, ce isi tine bebelusul in brate

Practic, mamele care nu dorm noaptea pot ajunge să se confrunte cu oboseala cronică, menită să le scadă energia, disponibilitatea de a mai avea grijă de copil și diverse tulburări de ordin psihic, printre care depresia și anxietatea.

Citește și: Cate ore trebuie sa doarma o mama buna?

Ne putem confrunta cu probleme de sănătate
Cercetătorii din SUA consideră că un somn de calitate poate avea aceleași efecte favorabile asupra sănătății precum o viață marcată de un regim alimentar echilibrat și de practicarea constantă a unei activități fizice.
În lipsa odihnei, organismul nostru poate fi mai predispus la afecțiuni serioase, cum ar fi:
• maladiile cardiovasculare
• diabetul
• obezitatea

Ce ar trebui să facă mamele pentru a fi cât mai puțin în situația de a nu dormi noaptea

Cel mai important demers pe care ar trebui să-l facem este să ne asigurăm că vom reuși să dormim suficient. Chiar dacă ni se pare că somnul ne face să pierdem din timpul pe care l-am putea aloca altor activități, ar trebui să avem în minte următorul îndemn al specialiștilor: pentru a fi productivă pentru 16 ore dintr-o zi, este necesar să fi beneficiat de 8 ore de somn de noapte.
Având în vedere acest sfat, de noi depinde să ne străduim:
Să ne regândim rutina de somn
Întrucât știi că vor fi multe nopți în care somnul tău va fi întrerupt de copilul mic, este necesar să profiți, pe cât posibil, de orele de somn pe care le poți avea la dispoziție.
Deși poți fi adepta culcatului în jurul miezului nopții, după ce ți-ai terminat treburile și ți-ai rezervat și puțin timp pentru tine, mai bine te vei strădui să dormi în intervalul în care știi că este puțin probabil ca micuțul tău să te scoale. În acest context, poți să te culci seara mai devreme și vei vedea că îți va fi mai ușor să te trezești când va fi nevoie de tine.

Femeie ce doarme

Să nu ocolim „sesiunile" de somn din timpul zilei
În special în primele luni de viață ale copiilor, când aceștia ne trezesc de numeroase ori pe timpul nopții, va fi esențial, pentru sănătatea noastră, să dormim câte puțin și pe timpul zilei.
Pentru binele nostru și al copilului, va fi înțelept să renunțăm la concepția conform căreia dacă vom dormi ziua nu vom mai putea dormi noaptea și să facem eforturi să ne culcăm și noi pe timpul zilei, când și copilul doarme. Ne va ajuta să ne redobândim energia și să nu fim mult prea obosite seara.

Să încercăm să ne odihnim mai mult pe timpul weekend-urilor
Cu atât mai mult cu cât suntem ocupate și la serviciu, oboseala acumulată poate fi mai mare. De aceea, ar trebui ca măcar în weekend să găsim soluții pentru a putea să mai „recuperăm" din somnul pierdut în timpul săptămânii.
Spre exemplu, putem încerca să stabilim cu partenerul nostru un program în care să ne odihnim amândoi, stând fiecare cu copilul sau putem să discutăm cu prieteni sau rude, care să se ofere să petreacă puțin timp cu micuțul, astfel încât să avem un răgaz în care să putem dormi mai mult.

Să-i facem și micuțului o rutină de somn, pe care să o respectăm cât mai mult
Și medicii ne avertizează că este normal ca un bebeluș să se trezească și de cinci-șase ori pe noapte, dar pe măsură ce se apropie de vârsta de 6 luni și apoi de 1 an, ar trebui să ajungă să aibă un program de somn cât de cât acceptabil. În situația în care observi că somnul copilului tău nu se îmbunătățește pe măsură ce înaintează în vârstă, discută neapărat cu un specialist. Numai așa vei putea afla adevăratele motive ce stau în spatele unui program care nu-l avantajează nici pe el, dar nici pe tine.
Pentru a putea să-i fixezi copilului o rutină de somn consistentă, trebuie să începi să lucrezi la ea încă din primele sale luni de viață. Treptat, acesta se va adapta la un program și îți va fi mai ușor și ție să apuci să te odihnești.

Să avem grijă să ne relaxăm înainte să mergem la culcare
Așa cum ne preocupă rutina de somn a copiilor noștri, așa ar trebui să ne îngrijim și de a noastră. Din păcate, în tumultul vieții de zi cu zi, uităm de noi și ne implicăm în tot felul de treburi, chiar și cu câteva minute înainte de culcare.
Dacă vrem să avem parte de un somn cât de cât odihnitor, care să ne ajute să ne refacem forțele, ar trebui, pe cât posibil să încercăm să ne relaxăm puțin până când vom adormi. Spre exemplu, o baie călduță, o lectură plăcută, ascultatul de muzică liniștitoare, o discuție agreabilă cu partenerul etc. oricare dintre acestea ne pot ajuta să ne destindem și să reușim să adormim.

Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat

Dragi mămici, voi ați fost de multe ori în situația de a nu dormi în timpul nopții, chiar dacă toți ceilalți din casă dormeau?

Surse:
www.herviewfromhome.com, www.sleepresolutions.com, www.webmd.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii
    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu bucurie, cu emoție, cu nerăbdare. Ce se întâmplă însă când, după o ecografie din perioada sarcinii, o mamă...

    Au trecut 2 ani de când și-au pierdut mama. Avem 4 dormitoare, dar ei încă mai dorm toți pe podeaua camerei mele
    Au trecut 2 ani de când și-au pierdut mama. Avem 4 dormitoare, dar ei încă mai dorm toți pe podeaua camerei mele

    Durerea prin care trece un tată care o pierde pe mama copiilor lui este fără margini. Într-o asemenea situație se află și un bărbat din SUA, care de 2 ani este văduv și...

    Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"
    Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"

    Nu au trecut nici două ore de când Marian Godină, cel mai faimos polițist din România, a publicat un articol cu un mesaj adresat mamelor, că postarea lui din Social Media a...

    Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul
    Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul

    Una dintre cele mai mari bucurii ale lui Annais Bolton, mama unei fetițe de 1 an din Marea Britanie, este faptul că atunci când fiica ei va avea 18 ani, ea va avea 38. Asta...

    Mamele nasc, berzele NU! Sunt mamă de trei copii minunați la care NU am acces, deși îmi sunt încredințați printr-o hotărâre judecătorească
    Mamele nasc, berzele NU! Sunt mamă de trei copii minunați la care NU am acces, deși îmi sunt încredințați printr-o hotărâre judecătorească

    Sunt o mamă care s-a căsătorit din dragoste cu un bărbat frumos, cel puțin asa-l găseam eu atunci. De la începutul relației el a trasat granițe, mi-a controlat viața, mi-a...

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    Pentru toate mamele care au copii diferiți
    Pentru toate mamele care au copii diferiți

    O declarație de dragoste, de la un copil care nu e la fel ca ceilalți copii, către mama lui, așa cum mi-am imaginat-o eu. Ia ce ai nevoie din acest text, dar dacă ar fi să aleg...

    © 2024 Qbebe