Cate ore trebuie sa doarma o mama buna?

Cate ore trebuie sa doarma o mama buna?

Psiholog Eva Pirosca

Cate ore de somn ii sunt necesare mamei pentru o functionare optima a organismului si a familiei? Ce spun doctorii, studiile si mamicile?

Mama nu doarme suficient. De ce?

Inca din timpul sarcinii, mamica in devenire nu doarme suficient. Motivele unei femei gravide tin in mare parte de schimbarile fiziologice si psihologice, care devin mai pronuntate odata cu evolutia sarcinii. Motivele unei proaspete mamici nici nu au de ce sa fie discutate: dupa nastere, mama este la mana copilului si mila Domnului, dupa cum spune o vorba. Chiar si la varsta prescolara, pana la 14% dintre copii inca isi trezesc parintii in timpul noptii, cu diverse plangeri. Dar ce se intampla cu o femeie care sufera de oboseala cronica, singurul motiv pe care il poate invoca fiind acela ca "este mama"? Dincolo de imprejurarile dificile si de situatiile extreme (doua-trei joburi, situatie precara, partenerul bolnav etc.), care sunt motivele psihologice pentru care o mamica nu doarme suficient?

poza mama si copiii la bucatarie 

"Dupa ce adorm copiii, am in sfarsit timp de mine. Toata ziua am alergat si am raspuns la solicitari. Eu sunt si genul de om mai inclinat spre interior, am nevoie sa stau cu mine putin, sa ma adun, sa reflectez. Or, de trei ani, de cand l-am nascut pe primul, nu mai pot face asta la discretie. Al doilea a venit dupa numai un an. Sunt cea mai mare bucurie a vietii mele si nu regret nimic, insa tanjesc dupa timpul meu. Iar noaptea, dupa ce ii adorm (baietelul cel mare abia acum un an a inceput sa doarma neintrerupt, iar Praslea vad ca mai putine probleme ridica la capitolul "somn", este mai putin mofturos), apuc si eu sa ma asez pe marginea patului sau in fotoliu, cu o carte sau cu o foaie de hartie, sa imi adun gandurile. Sa scriu cum ma simt. Cand eram mica, obisnuiam sa tin un jurnal. Acum imi este dor si de asta, caci mi se pare uneori ca uit de mine. Sotul meu imi lasa spatiu cand vede ca fac asta, cred ca sunt foarte norocoasa. Ma mai intreaba ce poate face el in timpul asta, se duce sa se mai uite la copii sau isi trage alaturi laptopul si lucreaza ceva. Nu imi permit sa stau mult, oricum, cel mult o ora, iar asta este un lux. Dar am nevoie de el mai mult decat de somn", povesteste Marina, 29 de ani.

"Cum sa dorm cand se lasa noaptea? Ma culc incolo, pe la 1, 2, 3 noaptea. Copiii se linistesc, isi vad de ale lor, de teme (cel mare), de somn, iar eu ma ocup de lucruri care nu necesita prezenta mea langa ei. Adica fac mancare, calc, le pregatesc pachetul pentru a doua zi (caci nu mananca de la scoala si nici nu ne permitem sa le comandam mancare in fiecare zi), mai bag o masina, fac lista de cumparaturi... Iar cand nu am lucruri casnice pe lista - adica nu atat de multe - ma ocup de profesia mea: sunt profesor. Am de citit, de studiat, am prezentari de pregatit, lectiile pentru copii... Uneori mai apuc sa stau cu sotul meu, sa ne uitam la un film sau sa stam de vorba. Nu este deloc usor, nu imi ajung 24 de ore pe zi nici pe-o masea, cum s-ar spune. Resimt efectele lipsei de somn, dar ce sa fac?! Cum altfel sa le duc pe toate?" (Anisia, 37 de ani)

De ce mamele au nevoie de
mai mult somn decat tatii

Cercetatorii si medicii, insa, avertizeaza asupra nevoii reale a femeii de a dormi atat cat ii cere organismul. Sa fim sigure ca organismul nostru nu ne va cere mai mult decat are cu adevarat nevoie, de vreme ce vede ca stie ca nu are de unde! Noi avem tendinta de a nu-l asculta si de a trage de noi ca de "un cal mort", insa organismul ne poate fi un aliat pentru o viata cat mai ordonata si eficienta. Atunci cand vezi ca, zile la rand, nu te poti trezi la ora stabilita nici cu 3 alarme setate sau ca te copleseste oboseala la primele semne ale serii, inseamna ca organismul tau trage un semnal de alarma. Nu este moft, ci o nevoie reala sa ii oferi odihna, ca sa te poata ajuta pe mai departe. Sa il ascultam! Nu te mai compara cu alte femei, cu alte mamici si cu atat mai putin cu sotul tau! Daca acesta doarme putin si functioneaza eficient, un posibil motiv ni-l dezvaluie un studiu derulat in cadrul Duke University de catre psihologul clinic si expertul in somn Michael Breus. Acesta a constatat ca femeile au de suportat consecinte psihologice si fizice mai puternice decat barbatii, in urma odihnei precare: "Se pare ca, dupa un somn insuficient, femeile experimenteaza un nivel mai ridicat de depresie, de furie si de ostilitate".

poza mama, tata si copilul la culcare 

Care sa fie motivele nevoii sporite a femeii pentru odihna, fata de barbat? Dincolo de factorii biologici si structurali (menstruatie, sarcina, menopauza), expertii au ajuns la constatarea ca femeile au nevoie de mai multa odihna decat barbatii, pentru ca ele... isi folosesc creierul la o mai mare intensitate! Cum asa?

"Una dintre functiile majore ale somnului este de a-i permite creierului sa isi revina si sa se repare dupa o zi de activitate. In timpul somnului, cortexul - partea creierului responsabila de gandire, memorie, limbaj - se "decupleaza" de la simturi si intra pe modul "recuperare". Astfel, cu cat iti folosesti mai mult creierul pe parcusrsul zilei, cu atat mai mare nevoie are acesta sa se odihneasca. Iar femeile, intr-adevar, au atentie distributiva si sunt multi-tasking: sunt flexibile si se implica in multe lucruri simultan. Drept urmare, isi folosesc creierul in mai mare masura decat barbatii", declara Jim Horne, director al Centrului de Cercetarea a Somnului, din cadrul Universitatii Loughborough, Anglia. Daca barbatii si-ar folosi creierul de-a lungul zilei la fel de mult ca femeile, ar necesita cateva ore de somn in plus. "Un barbat cu o slujba complexa, care pretinde gandire laterala si un proces amplu de luare a deciziei, va necesita, pentru a se recupera, un interval mai lung de odihna decat un barbat obisnuit. Cu toate astea, probabil ca tot nu va ajunge sa aiba nevoie de la fel de mult somn, precum femeia", continua Jim Horne.

Cate ore doarme o mama buna?
Ce se intampla cand mama nu doarme suficient?

Cele mai multe studii constata ca majoritatea oamenilor functioneaza la nivel maxim dupa 7-8 ore de somn nocturn, neintrerupt. Unele studii sustin ca exista o gena care le permite oamenilor sa functioneze la fel de bine dupa numai 6 ore de somn, dar ca gena se regaseste numai la 3% din poulatie. Alte studii, recente, au descoperit ca media pentru ca un om sa doarma suficient si sa se mentina sanatos este de 6,5 - 7 ore pe noapte, si ca orice inseamna mai mult sau mai putin de atat echivaleaza cu cresterea mortalitatii.

"Mamele subestimeaza importanta unui somn satisfacator. Privarea de somn are consecinte serioase asupra sanatatii si a familiei", declara una din vocile relevante in domeniu: Jodi A. Mindell, profesor de psihologie in Philadelphia si autor al cartii Gata cu privarea de somn: De la sarcina pana la maternitatea timpurie - Ajutor pentru ca tu si copilul tau sa dormiti toata noaptea. "Trebuie sa ne obisnuim sa acordam somnului aceeasi importanta pe care o au, intr-o viata sanatoasa, igiena alimentara si miscarea", semnaleaza Academia Americana a Medicinei Somnului. "Somnul insuficient duce la o serie de probleme: performanta scazuta la locul de munca, obezitate, diabet, comportamente riscante si boli cardiace."

poza mama, tata si copilul noaptea 

"Faptul ca nu ne luam necesarul de somn ne limiteaza serios abilitatile si functionarea", avertizeaza Mindell. "Iti vine cu siguranta mult mai usor sa te joci cu micutul tau de 2 ani atunci cand nu esti epuizata. Iar riscurile pe care si le asuma o mama nedormita sunt mai serioase decat pare ea sa admita. Atunci cand esti obosita, creste probabilitatea sa faci greseli: sa iti pierzi echilibrul, sa aluneci si sa cazi, sa te lovesti, sa te tai atunci cand pregatesti masa sau chiar sa uiti sa prinzi centura de siguranta de la scaunul de masina al copilului. Ma ingrijoreaza foarte mult mamele care conduc masina intr-o stare de oboseala accentuata. Studiile arata ca riscurile la care se expune aceasta le egaleaza pe cele implicate de condusul in stare de ebrietate, iar consecintele numara 100.000 de accidente auto anual. Si totusi, o mama care nu s-ar urca niciodata la volan dupa doua pahare de vin, se straduieste sa ramana treaza la volan, cu un copil de un an pe bancheta din spate".

Efectele privarii de somn sunt multe si neplacute. Nu are rost sa insistam pe ele, pentru ca rolul articolului nu este de a descuraja mamele care VOR sa doarma si nu apuca. Insa vom preciza cateva, pentru acele mame care POT sa fure ore sau minute bune de somn si nu se indura. Un somn insuficient este corelat cu o secretie mai slaba de melatonina, care favorizeaza aparitia cancerului mamar. Femeile care dorm prea putin sunt mai expuse problemelor coronariene si prezinta un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral. Nivelul anticorpilor scade semnificativ in urma mai multor nopti de somn insuficient, asadar sistemul imunitar are de suferit. Indicele masei corporale creste odata cu micsorarea duratei de somn, iar nivelurile leptinei si gherlinei (hormoni care regleaza apetitul) scad, astfel ca obezitatea devine un factor de risc. Alte urmari ale privarii de somn sunt: iritabilitatea, lipsa concentrarii, inabilitatea de a lua decizii corecte si lipsa controlului emotional.

De ce doarme o mama buna?
Ce se intampla in timpul somnului

Daca parerile sunt impartite vizavi de numarul de ore, totusi toti expertii in domeniu descriu la fel procesele care au loc in timpul somnului. Somnul este alcatuit din mai multe episoade, mai multe faze, fiecare de cate 90 de minute. Toate aceste intervale de 90 de minute se repeta de 4 pana la 6 ori pe noapte, atunci cand nu ne intrerupem somnul prematur. Dupa adormire, fiecare ciclu de 90 de minute este alcatuit din trei stadii ale somnului non-REM si un stadiu al somnului REM (rapid eye movement). Somnul non-REM este responsabil cu "restauratia" creierului, dupa activitatile zilei; tot acum, hormonii sunt eliberati in corp si organismul se recupereaza. In timpul somnului REM, are loc procesarea amintirilor si a gandurilor din timpul zilei, acum derulandu-se visele cele mai "vii" ale oamenilor. Ce trebuie sa tinem minte referitor la aceste cicluri este ca, se pare, ele evolueaza diferit odata cu scurgerea noptii. Astfel, pana la ora 3 dimineata, ciclurile de 90 de minute sunt guvernate de somnul non-REM, iar de la 3 dimineata incolo, aceleasi 90 de minute sunt ocupate mai mult de somnul REM. Daca ne culcam prea tarziu in noapte, asadar, ratam o parte mai mare din beneficiile aduse creierului si organismului de somnul non-REM. 

Prima faza din cele patru se numeste "tranzitie catre somn": acum, activitatea musculara se relaxeaza. In cea de a doua (intre 10 si 25 de minute), miscarea ochilor se opreste, inima bate mai rar, temperatura corpului scade. A treia faza - somnul profund - este cea in care cu greu poti fi trezit, sau daca se intampla asta, esti dezorientat. Fluxul sanguin este directionat acum dinspre creier catre muschi, alimentand energia fizica. A patra faza, somnul REM, in care au loc visele active, intervine dupa 70-90 de minute de la adormire. Cea mai mare parte a somnului profund are loc in prima jumatate a noptii. Si cele mai devastatoare efecte ale privarii de somn provin dintr-o insuficienta a somnului profund. In acesta faza, corpul se "repara" si pregateste energia pentru a doua zi, jucand un rol important in mentinerea sanatatii, in stimularea cresterii si a sistemului imunitar, in refacerea tesuturilor si a muschilor.

poza mama si copilul dorm 

Ce se intampla in timpul somnului de tip REM? Asa cum somnul profund innoieste corpul, somnul REM innoieste creierul, avand un rol vital in invatare si in consolidarea memoriei. Creierul proceseaza informatia din timpul zilei, formeaza conexiuni neurale care intaresc memoria, reface proviziile de neurotransmitatori, inclusiv rezerva de serotonina si dopamina - care asigura o stare buna pe parcursul zilei.

Atunci cand ne stabilim ora de trezire, este ideal sa tinem cont de aceste cicluri de 90 de minute, care este bine sa fie complete. Adica ne calculam timpul de somn astfel incat sa fie un multiplu de 90. Cercetatorii spun ca mai bine ne este sa dormim patru ore si jumatate, cand putem sa dormim cinci (si nu mai mult de cinci), pentru ca permitem astfel ca trei cicluri de somn sa se desfasoare complet. Daca vrem sa dormim si restul de jumatate de ora disponibila, s-ar putea ca beneficiile surplusului de odihna sa nu compenseze totusi faptul ca cel de-al patrulea ciclu firesc de somn l-am intrerupt dupa jumatate de ora. Organismul nu este lasat sa isi duca la bun sfarsit activitatile de recuperare. Dovada este ca ne trezim buimaci, iritati, mai somnorosi decat de obicei.

Cum sa dorm mai mult?
Sfaturi pentru un somn odihnitor

1. Trage un pui de somn langa puiul tau

Atunci cand esti o proaspata mamica, nimic altceva nu te va ajuta mai mult in mentinerea unor ore cumulate de somn, decat sa dormi atunci cand doarme si copilul. Este lege: cand ai un bebelus, iar bebelusul adoarme, lasi ORICE faci atunci si te culci langa el. Orice poate astepta, in afara de copil. Este foarte tentant sa incerci marea cu sarea in acest rastimp: acum dai fuga la bucatarie, la baie, pe balcon, pe computer, pe telefon... orice pare dintr-o data posibil, cand bebele doarme! Dar singurul lucru de care se dovedeste ca ai nevoie, cand bebele doarme, este sa dormi si tu. In scurt timp, te vei lecui de excesul de zel si vei intelege aceasta mare intelepciune a vietii de mamica.

2. Ajuta-ti copilul sa aiba o rutina zilnica

Rutina de somn si de masa a copilului regleaza atat ziua lui, cat si pe a ta. Cindy Prichett, mama a doi copii mai mici de trei ani, povesteste cum pe primul copil il hraneste oricand acesta plangea, fara sa isi puna problema ca poate altele sunt motivele pentru care plange. Din cauza intreruperii constante si a lipsei de somn, in sase luni, mama descrie ca se rastea la sotul ei, plangea constant si era furioasa pe bebelus ca apuca sa doarma. Dar si-a invatat lectia. Al doilea copil a avut parte de un program pentru hranit, jucat si dormit. Nu unul rigid, ci mai degraba de o rutina. "Datorita rutinei zilnice, micuta a invatat sa doarma la intervale regulate, asa ca si eu am apucat sa dorm. A inceput sa doarma si pe parcursul noptii, ore la rand, dupa numai doua luni. Dupa sase luni, deja dormea 12 ore in sir. Poate am fost norocoasa. Dar a ajutat foarte mult instalarea unei rutine - pentru toata familia, nu doar pentru bebelus. Toti am tinut cont de ritmul ei - si copilul mai mare, si sotul, si eu."

3. Recupereaza la sfarsit de saptamana

Studiile arata ca organismul uman nu poate functiona la nesfarsit asa, insa o vreme, pana cand copiii cresc suficient cat sa te intelegi cu ei, ai nevoie sa recurgi la asta. Orele de somn pierdute se aduna intr-o datorie care trebuie platita - si daca in timpul saptamanii ai un program incarcat, incearca in week-end sa recuperezi. Aici ajungem la punctul urmator: accepta ajutorul care ti se ofera, sau la care poti apela. Macar in week-end.

4. Accepta orice ajutor ti se ofera

Nu te lacomi la a face prea multe sau la a-ti dovedi ca esti o mama "perfecta". Accepta din timp ajutorul care ti se ofera, sau macar atunci cand nu mai poti. Mamicile povestesc despre prietenele care sunt dispuse sa il dragaleasca pe bebelus pentru trei ore, pana cand acesta trebuie alaptat, timp in care ele pot dormi neintoarse. Despre vecinii cu copii, care se ofera sa il ia pe prescolar la ei acasa intr-o dupa-amiaza. Despre soacra care vrea sa faca lectii cu baiatul de clasa intai sau ciorba cu fetita de clasa a doua. Despre sotul care poate face cu schimbul atunci cand copilul este mic: o noapte doarme el cu micutul de doi ani care inca se trezeste noaptea si cere schimbat, dragalit sau vrea apa, si urmatoarea noapte, mama. O mamica povesteste cum taticul, care e toata ziua la serviciu, noaptea este alert la scancetul copilului, merge si ii schimba scutecul, apoi il aduce la pat mamei care il alapteaza pe jumatate adormita. Beneficiul este ca ea se odihneste totusi mai mult decat daca si-ar mobiliza toate fortele pentru a se ridica si a-l lua in grija pe copil.

Cum sa dorm mai bine?
Trucuri pentru un somn linistit

1. Cand dormi, doar dormi

Nu lasa alte activitati sa te solicite si nu lasa loc pentru alternative. Inchide telefonul, lumina, trage jaluzelele, roaga-ti sotul sau alte persoane care coabiteaza sa te fereasca de intruziuni. Chiar daca ai la dispozitie 90 de minute de somn (un ciclu de somn complet), 6 ore sau doar 15 minute, ele trebuie valorificate. Calitatea conteaza la fel de mult precum cantitatea si adeseori compenseaza - temporar - lipsa celei din urma. Fii convinsa ca unicul lucru care nu suporta amanare si pentru care va trebui sa te trezesti - te va trezi. Adica bebelusul. Nu te teme ca nu il vei auzi. Da-ti voie sa dormi profund, pentru ca plansul bebelusului este pentru creierul mamei o alarma naturala. Te vei trezi, cu siguranta.

2. Stabileste-ti un ritual de adormire

Cu siguranta ai pus la punct un ritual de adormire pentru puiul tau: o baita, o poveste, un cantecel, imbratisari si dragaleli, o ultima gurita de apa, inca o mangaiere... Dar pentru tine ai un ritual de adormire? Si pe adulti ii ajuta sa treaca lent de la starea alerta la cea de odihna (aceasta, atunci cand nu sunt atat de epuizati incat sa doarma in picioare). Creeaza-i creierului tau conditiile pentru a intelege ca a venit vremea odihnei si pentru a profita la maxim de ea. Inchide lumina si lasa aprinsa numai o candela sau o veioza intr-un colt. Indeparteaza-te din fata oricaror pixeli: lumina nefireasca a monitorului, a televizorului sau a telefonului ii transmit creierului tau ca trebuie sa ramana activ. Refuza o ultima tigara inainte de somn: nicotina, la fel ca si cafeina, reduc capacitatea creierului de a se odihni. Respira profund, intinde-te, incearca niste exercitii de stretching (intindere corporala), roaga-te, citeste ceva placut - pe o lumina mai slaba, bea cateva guri de ceai caldut, asculta o melodie linistitoare, priveste-ti copilul cum doarme.

3. Cat mai mult somn profund

Somnul profund ocupa cea mai mare parte din ciclurile de 90 de minute, in prima jumatate a noptii. Cele mai eficiente ore sunt cele dinainte de miezul noptii si pana pe la 3 dimineata. Putini adulti reusesc sa merga la culcare, insa, pe la orele 20.00 - 21.00. Insa cand esti mama - mai ales mama de bebelusi - orice este posibil! Daca stii ca micutii tai iti dau batai de cap in timpul noptii, incearca sa iti ierarhizezi activitatile pe parcursul zilei, astfel incat sa dormi, odata cu ei, la orice ora din... seara. Daca micutul adoarme la 20.30, baga-te sub patura langa el! Vei prinde un interval mai lung de somn profund, care este mai greu de recuperat in timpul zilei, din cauza stimulilor (zgomot, lumina). Totusi, daca stii ca cel mic doarme bine-mersi in timpul zilei, daca, de exemplu, are obiceiul sa doarma 2-3 ore neintrerupt, atunci fa asa incat sa dormi odata cu el, fara sa fii deranjata! Privarea de somn profund are efectele cele mai intense asupra starii fizice, asa ca recupereaza oricand poti.

4. Dormi alaturi de sotul tau

Rezultatele unui studiu dezvaluie informatii interesante, care te-ar putea ajuta sa obtii un somn de o calitate superioara. Se pare ca acele cupluri care obisnuiesc sa doarma impreuna, in acelasi pat, se bucura de mai multa siguranta, de un somn mai odihnitor si de o stare de bine mai pregnanta decat cuplurile care obisnuiesc sa doarma separat (in paturi diferite). Aceste rezultate au luat pe nepregatite constatarile anterioare: cuplurile care dorm impreuna se plang adesea de disconfortul datorat obiceiurilor neplacute ale partenerului. Fie ca sforaie, fie ca pune stapanire pe pat, fie ca strange tot cearceaful sub el sau ca il dezveleste pe celalalt in mod constant. Cu toate acestea, se pare ca dormitul in acelasi pat stimuleaza sentimentul de siguranta si securitate, micsorand nivelul de cortisol - hormonul asociat stresului - si crescand nivelul oxitocinei - asa-numitul "hormon al dragostei", care mai departe reduce anxietatea. Beneficiile pe care le avem in urma apropierii de celalalt, pe timpul noptii, sunt mai mari decat costul disconfortului care trebuie uneori platit. De exemplu, desi femeile se trezesc de mai multe ori pe noapte, atunci cand dorm cu partenerul lor decat atunci cand dorm singure (in timp ce barbatii nu au aceasta problema), ele se bucura de prezenta masculina, desi le costa minute sau ore de somn.

Ce facem cand nu avem timp sa dormim?
Trucuri pentru o mama disperata

Am vazut care este secretul ciclurilor de 90 de minute de somn: ele includ un "traseu" complet prin toate cele patru stadii ale somnului, asigurandu-te ca obtii cate ceva din fiecare "nutrient" necesar unei bune functionari: somn profund si somn REM. Incearca sa prinzi cate o ora jumatate de somn neperturbat. Acorda-ti o ora si jumatate atunci cand poti, chiar daca nu te lasa inima si ai vrea sa iti revii cu mai putin de atat.

Totusi, in situatii disperate, se cer masuri disperate. Daca nu poti obtine cicluri neintrerupte de somn, dormi mai putin si mai des - dupa cum iti permite bebelusul. Am descoperit o logica alternativa, ce argumenteaza beneficiile altor intervale de somn, care se pare ca au fost incercate si adoptate de oameni pe parcursul timpului, cu succes. Sunt oameni carora li se potriveste cel mai bine ciclul monofazic de somn (cel standard, in care dormim noaptea cele 6,5-8 ore), dar si oameni care au incercat ciclurile polifazice: adica dorm mai putin si mai des, pe parcursul tuturor celor 24 de ore zilnice. Este sanatos? Partial, da. De ce? Atunci cand creierul este "dus" la culcare mai frecvent si pentru perioade scurte de timp, el se obisnuieste sa sara peste primele trei etape (tranzitia catre somn, somnul usor si somnul profund) si sa intre direct in somnul REM. Pierdem astfel beneficiile pe care somnul profund le aduce corpului si intregului organism, energiei fizice si recuperarii, insa nu pierdem foloasele somnului REM: recuperarea creierului. Nu este cel mai sanatos, dar se pare ca oamenii au trait cu bine si astfel. Poate ca functioneaza si la proaspetele mamici, o vreme, cat trece criza copiilor care nu dorm si nu lasa nici pe altii!

poza mama extenuata 

Care sunt ciclurile polifazice? Ciclul Uberman implica sa dormi 20-30 minute la fiecare patru ore din zi si din noapte, adica 6 pui de somn in total. Cei care au incercat pe perioade mai lungi (printre care un blogger pe nume Steve Pavlina, pentru 5 luni si jumatate) sustin o eficienta ridicata: de regula ai o stare de sanatate buna si te trezesti "proaspat". Un dezavantaj care l-a fortat sa incheie experimentul a fost ca nu se mai sincroniza cu sotia si copiii. Dar daca insusi bebele te forteaza, ce ai de pierdut?

Ciclul Everyman se arata mai permisiv: dormi un somn mai lung si cativa pui de somn de cate 20-30 de minute. Cele mai cunoscute variante incercate sunt cel de 3 ore + 3 intervale de cate 20 de minute si cel de 1 ora si jumatate + 4-5 intervale de cate 20 de minute. Regula este, la fel ca la ciclul anterior, sa pastram distante egale intre perioadele scurte de odihna. Ciclul acesta permite mai multa flexibilitate si se pare ca isi dovedeste eficienta, comparativ cu cel clasic, in care insa apucam sa dormim 3-4 ore pe noapte, fara odihna pe timpul zilei. Oamenii care au incercat sa traiasca astfel (bloggeri, in special) nu au raportat efecte nocive asupra sanatatii.

Ciclul Dymaxion este unul radical, pe care "inventatorul" sau, Bucky Feller, l-a incercat si se declara multumit: un somn de cate 30 de minute, la fiecare 6 ore. In total, 2 ore de somn pe zi. Doctorii l-au examinat pe parcursul catorva ani si nu au identificat efecte nocive ale sanatatii, iar motivul pentru care Bucky s-a intors la un ciclu de somn monofazic este ca partenerii sai de afaceri procedau astfel si nu mai puteau coopera in acest ritm. Este o varianta drastica, mai drastica decat prima propusa, dar poate fi incercata cu ceva curaj, daca situatia o impune.

Ciclul bifazic / Ciclul siesta seamana mult cu ce experimentam unii dintre noi. In special studentii si, nu de putine ori, mamicile. Adica un somn de noapte de 4-4,5 ore si inca unul, pe la amiaza, de 90 de minute. Se pare ca oricum este mai eficient decat somnul monofazic, in care apucam sa dormim prea putin in timpul noptii.

Acum poti incerca ce varianta se potriveste mai bine programului tau agitat, cu un sambure de incredere ca macar exista o logica si in alegerile tale "fortate". Iar daca, totusi, orarul tau iti permite un binecuvantat somn monofazic, insa de numai 5 ore pe noapte, vesti bune! Cercetatorii de la Universitatea din California, in colaborare cu Scoala de Medicina si cu Societatea Americana impotriva Cancerului si sustinuti de Institutul National de Sanatate au derulat un studiu pe parcursul a sase ani, asupra a peste un milion de adulti cu varste intre 30 si 102 ani. Ce au descoperit ei: oamenii care dorm 6-7 ore pe noapte au rata mortalitatii mai redusa decat cei care dorm peste 8 ore sau sub 4 ore pe noapte. Pana si participantii care dormeau numai 5 ore pe noapte aveau sanse sa traiasca mai mult decat cei care dormeau 8 ore pe noapte!

Asadar, cate ore doarme o mama buna? Cate poate!!! Din experienta ta, tu cate ore dormi? Cum faci astfel incat sa dormi mai mult si mai bine?

Bibliografie: http://www.medicaldaily.com/, http://www.webmd.com/, http://health.ucsd.edu/, http://www.descopera.ro/, http://www.helpguide.org/, http://www.babyzone.com/,
http://www.highexistence.com/, http://scienceofmom.com/

Articolul urmator
Cel mai frumos cadou pentru o mamă? Spune-i că face o treabă bună
Cel mai frumos cadou pentru o mamă? Spune-i că face o treabă bună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

    Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

    Sfatul zilei: pentru a putea fi o mamă vitregă bună, trebuie să te înțelegi bine cu mama copiilor
    Sfatul zilei: pentru a putea fi o mamă vitregă bună, trebuie să te înțelegi bine cu mama copiilor

    Rolul de mamă vitregă i-a schimbat unei femei perspectiva asupra relațiilor și a vieții de familie, în general. Aceasta își împărtășește povestea de viață...

    5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună
    5 abilități emoționale pe care trebuie să le ai ca să fii o mamă bună

    Încă din primele clipe în care îți iei micuțul în brațe, te gândești la ce ar trebui să faci pentru a-i oferi tot ce este mai bun. În aceste...

    Mama mea mi-a obligat iubita însărcinată să doarmă pe jos
    Mama mea mi-a obligat iubita însărcinată să doarmă pe jos

    Când o femeie se pregătește să devină mamă, te-ai aștepta ca toată lumea să o trateze cu cât mai multă grijă. Această așteptare este și mai mare când te...

    De câte ori trebuie să urineze un copil pe zi
    De câte ori trebuie să urineze un copil pe zi

    Atât în cazul persoanelor adulte, cât și în cel al copiilor, culoarea și mirosul urinei, alături de frecvența urinării oferă indicii prețioase despre starea de...

    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”
    Această mamă încă doarme în pat cu cei doi copii preadolescenți. „Ei pot avea oricând camera lor, dar preferă să doarmă cu mine”

    O mămică din Marea Britanie încă doarme noaptea cu copiii săi preadolescenți și nu îi este deloc rușine de acest lucru. Dimpotrivă, spune că momentul ei preferat din zi...

    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc
    O mamă susține că a găsit metoda perfectă pentru a face copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă în fiecare seară suc

    O mamă din Statele Unite ne dezvăluie secretul ei și ne spune cum a reușit să-și facă copilul să doarmă toată noaptea. Îi dă suc în fiecare seară. Curios, nu-i așa?

    Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă
    Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă

    Ți s-a spus de multe ori că îți vei aprecia părinții mai mult când vei mai crește, nu-i așa? Eu acum realizez cât de grozavă a fost mama mea în a mă crește...

    © 2024 Qbebe