Crește numărul de decese cauzate de gripă. Iată greșelile care duc la pierderea luptei cu acest virus

Crește numărul de decese cauzate de gripă. Iată greșelile care duc la pierderea luptei cu acest virus

Corina Naftanaila

Începutul de an 2018 debutează cu o epidemie de gripă la nivel european, cele mai multe victime fiind semnalate în România. Până la această oră, 529 de persoane au fost diagnosticate cu virusul gripal de tip B, iar numărul deceselor a ajuns la 37. Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția asupra măsurilor de siguranță necesare în această problemă semnalată la nivel național, victimele virusului gripal fiind în toate colțurile țării. Astfel, pentru o prevenție și o tratare corespunzătoare este nevoie, în primul rând, de o informare corectă. Așadar, urmează să afli cum recunoști gripa, ce măsuri trebuie luate, dar și greșelile comune ce pot conduce, din nefericire, la deces.

Cum recunoști că ai gripă

Gripa nu a reprezentat motiv de îngrijorare cu atât mai puțin virusul de tip B, ce nu cauzează reacții grave la nivelul organismului. Aceasta este o afecțiune sezonieră, ce poate apărea în orice perioadă a anului. Durează între 4-5 zile, dar simptomele ușoare pot dura chiar și 7 zile. Virusul gripal debutează cu dureri musculare, congestie nazală, tuse, dureri în gât, stare generală de oboseală, febră și dureri de cap. Cum faci diferența între răceală și gripă? Simptomele sunt aceleași, diferența făcându-se la nivel de intensitate și gravitate. Astfel, în timp de răceala debutează lent, fiecare semn al acesteia fiind vizibil treptat, gripa "te lovește" cu toate forțele simultan, tocmai de aceea se recomandă suspendarea temporară a oricărei activități.

Gripa este o afecțiune contagioasă, a cărei desfășurare este diferită la fiecare individ. Așa cum probabil știi deja, nu există tratament precis pentru gripă, nefiind o boală provocată de prezența unei bacterii. Este recomandat sfatul medicului în 48 de ore de la debutul primelor simptome, moment în care medicamentele antivirale pot acționa eficient. În această perioadă este recomandată odihna și hidratarea corectă, cât și semnalarea oricărei reacții secundare, ce-ti poate indica faptul că organismul are de-a face cu o infecție ceva mai periculoasă.

gripa

Numărul de decese cauzate de gripă crește pe zi ce trece

Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat că alte persoane au devenit victimele epidemiei de gripă instalate în țară. La acest moment, este vorba despre 37 de persoane care și-au pierdut viața în lupta cu virusul gripal de tip B. Conform raportului medical, aceștia nu erau vaccinați antigripal, ceea ce a condus la agravarea afecțiunilor. Aparent, epidemia de gripă a debutat de la începutul anului, tot mai multe afecțiuni respiratorii și stări febrile fiind raportate la serviciile ambulatorii din toată țara.

"Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea", a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Din câte se pare, gripa a devenit o problemă la nivel mondial. Conform statisticilor, în perioada octombrie 2017 - ianuarie 2018 au fost raportate 11.965 de spitalizări din cauza gripei. Sigur, luând în considerare faptul că există multe persoane ce nu au cerut ajutor de specialitate, numărul victimelor virusul este mult mai mare.

virus gripal

Ministerul Sănătății a transmis o serie de măsuri de prevenire a infestării cu gripă ce trebuie luate în calcul în cadrul spitalelor, farmaciilor, școlilor, cât și de fiecare individ în parte. Managerii spitalelor trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile igienico-sanitare și că există echipament de protecție pentru tot personalul instituțiilor sanitare. Farmaciile trebuie să se asigure că au stocuri de medicamente antivirale, iar în cadrul școlilor și grădinițelor trebuie să se efectueze un triaj, în fiecare dimineață, pentru a fi evitată răspândirea virusului gripal.

Ce se întâmplă în organism

Am stabilit că gripa debutează cu febră, dureri în gât și stare generală de oboseală dar iată ce se întâmplă în corpul tău după instalarea virusului. Este important de știut că gripa provoacă o infecție la nivelul tractului respirator, ceea ce cuprinde nasul, gâtul și plămânii. Aceasta se instalează la nivelul celulelor epiteliale ce alcătuiesc căile respiratorii pulmonare prin intermediul unor molecule. Odată pătruns în interiorul celulelor, virusul gripal începe să producă propriile particule virale, ce se eliberează treptat și încep să călătorească în organism. În această primă fază, de regulă în primele 24 de ore de când ai captat virusul, nu semnalezi nicio simptomă și nu poți lua nicio măsură, pentru că cel mai probabil, nici nu îți dai seama că ai fost expus virusului.

După ce gripa începe răspândirea, celulele sistemului imunitar încep să lupte pentru eliminarea virusului, moment în care apar febra și frisoanele, starea de oboseală și durerile musculare. Acesta este cel mai bun moment să ceri sfatul medicului și să combați stările neplăcute cu ceaiuri, odihnă și tratament indicat de specialist. De asemenea, în faza debutului gripei ești și contagios, nefiind recomandat contactul cu colectivitatea. Cum îți dai seama că nu mai ești contagios? Când dispar tusea și strănutul, principalele modalități de răspândire a virusului. Cum îți dai seama că ai învins virusul? Când mai ai o mică stare de oboseală și gâtul puțin iritat, dar febra și restul simptomelor neplăcute au dispărut.

Iată greșelile care pot duce la un deces cauzat de gripă:

Nu ai făcut vaccinul antigripal

Cea mai eficientă metodă prin care poți ține gripa la distanță este să-ți vaccinezi familia. Vaccinul antigripal are în compoziție antigene microbiene, care odată introduse în organism influențează sistemul imunitar să înceapă producția de anticorpi. Gripa este o afecțiune de sezon, ce apare în special iarna, tocmai de aceea este recomandată vaccinarea la începutul toamnei, fiind nevoie de câteva săptămâni pentru producția de anticorpi. Este important de reținut faptul că virusul gripal este de mai multe feluri și suferă modificări de la an la an, ceea ce înseamnă că deși ai făcut vaccinul antigripal este posibil să contactezi o infecție cu alt tip de virus gripal, dar în formă mult mai ușoară.  

vaccin antigripal

Nu te duci la medic de la primele simptome

Pentru ca gripa să treacă în 4-5 zile este nevoie să-ți ajuți corpul să lupte eficient. Primul lucru pe care îl poți face este să ceri sfatul medicului în primele 48 de ore de la apariția primelor semne (dureri în gât, nas înfundat, febră).

Tratezi gripa cu antibiotice

Gripa nu este o infecție ce poate fi tratată prin antibiotice. Deși au existat multe campanii de informare în legătură cu acest aspect, aceasta este o greșeală încă foarte des practicată. Sigur că antibioticele tratează multe infecții, dar gripa și răceala nu se numără printre ele. Motivul este unul cât se poate de clar, aceste afecțiuni sunt provocate de virusuri, și nu de bacterii, ceea ce le face rezistente la acțiunea antibioticelor. Mai mult, utilizate în exces și necorespunzător, pot provoca un dezechilibru grav la nivelul florei vaginale și intestinale.

Nu respecți un stil de viață sănătos

O altă greșeală pe care o faci fără să-ți dai seama că te va afecta pe viitor, este legată de stilul de viață. Pentru a te ține departe de virusul gripal este important să ai un sistem imunitar foarte puternic, pe care îl poți obține prin alimentație și odihnă. Este important să te hidratezi corect (minim 2 l de lichide zilnic), să ai o alimentație bogată în fructe și legume (surse esențiale de vitamine și minerale) și să ai un program regulat de odihnă (7-8 ore de somn pe noapte).  

tratare gripa

Cum ne ferim copiii de gripă

Principala metodă de prevenție este vaccinarea, fără doar și poate. După cum am amintit anterior, există totuși riscuri de infecție ușoară cu alt tip de virul gripal. Așadar, este foarte important să acorzi importanță măsurilor de igienă. Învată-ți copilul să se spele pe mâini cât mai des și nu superficial, o trecere pe sub jetul de apă, ci cu apă caldă și spun, pentru a te asigura că microbii sunt distruși.

De asemenea, este important ca cel mic să știe că nu trebuie să împrumute sticla/paharul din care bea apă. Este o măsură de protecție împotriva oricărei infecții, în special a celei gripale.

Și nu în ultimul rând, ai grijă în alimentație. Legumele verzi (spanac, broccoli, avocado, fasole verde) nu trebuie să-i lipsească, fiind surse esențiale de Fier și vitamine, ce-i vor da și energie pe toată durata zilei. Nu neglija nici fructele, la fel de bogate în vitamine importante, ce vor contribui la formarea barierei împotriva virusul de orice tip.

Surse: digi24.ro, news.ro, adevarul.r, mediafax.ro, news.com.au, reuters.com, popsci.com.

Articolul urmator
Mă simt mereu suprasolicitată. Iată de ce parentingul te face să te simți astfel 24/7
Mă simt mereu suprasolicitată. Iată de ce parentingul te face să te simți astfel 24/7

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant
    Elevii nu mai au biblioteci acasă. Numărul copiilor care au mai puțin de 10 cărți acasă crește alarmant

    Tot mai puțini elevi îndrăgesc ideea de a avea o bibliotecă ale cărei rafturi sunt pline cu cărți interesante și dicționare. Tot mai mulți elevi optează pentru cărțile...

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Nu aș fi vrut ca fiica mea să se joace vreodată cu o păpușă Barbie, dar jucăria i-a fost alinare în timpul luptei cu cancerul
    Nu aș fi vrut ca fiica mea să se joace vreodată cu o păpușă Barbie, dar jucăria i-a fost alinare în timpul luptei cu cancerul

    Această mamă de peste Ocean era sigură că nu îi va cumpăra fiicei sale niciodată o păpușă Barbie, pentru că nu a fost niciodată de acord cu ceea ce reprezintă această...

    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea
    Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea

    În satul Tichilești din județul Brăila, un tată văduv, grav bolnav, își crește singur copiii - pe Marian de 7 ani și Florentina de 5 anișori. Micuții au rămas fără...

    Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp
    Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp

    Am avut o firmă de curățenie timp de 8 ani. 8 ani am făcut curat în 3 case pe zi, jonglând cu 20-25 de clienți pe lună. Nu vă pot spune câte toalete am igienizat sau...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Zodiile care îl au pe „vino-ncoa"! Niciodată nu duc lipsă de admiratori
    Zodiile care îl au pe „vino-ncoa"! Niciodată nu duc lipsă de admiratori

    Dintre cele 12 semne zodiacale, 7 sunt nativii care îl au pe „vino-ncoa”. Admiratorii sunt nelipsiți din viața lor și „stau la coadă” pentru a primi...

    © 2025 Qbebe