Glicemia ridicată- ce reprezintă
Pentru a se putea vorbi de așa ceva, medicii oferă 2 repere:
• Glicemia care se măsoară când o persoană este nemâncată- O valoare ridicată a acesteia presupune mai mult de 130 mg/dL, în condițiile în care nu s-au consumat niciun aliment și nicio băutură în ultimele 8 ore
• Glicemia măsurată după ce s-a luat masa- Se poate vorbi de valori anormal de mari dacă acestea sunt de peste 180 mg/dL, după 2 ore după ce s-a luat masa
Glicemie ridicată- cauze
Motivele pentru care se ajunge la o glicemie ridicată sunt:
• Ai diabet și nu ți-ai administrat la timp insulina sau alte medicamente din schema de tratament- Mai ales diabetul de tip 1 (această formă a diabetului presupune ca pancreasul să nu poată produce deloc sau să producă prea puțină insulină) are nevoie de administrarea de insulină, iar în cazul diabetului de tip 2 (o afecțiune cronică în cadrul căreia pancreasul nu metabolizează așa cum trebuie glucoza) poate să existe un tratament fie cu insulină, fie cu alte medicamente care să țină glicemia sub control
• Ești supusă la prea mult stres
• Consumi prea mulți carbohidrați
• Ești sub un tratament cu insulină și ai consumat mai mulți carbohidrați decât ți s-a recomandat
• Ai o infecție
• Nu ai mai făcut la fel de multă mișcare în ultimul timp
Glicemia crescută- simptome
Poți să-ți dai seama dacă ai o glicemie mai mare decât ar fi normal după manifestări precum:
• Nu mai vezi la fel de bine
• Ai dureri de cap
• Îți este permanent sete
• Îți este mai greu să te concentrezi
• Te confrunți cu o stare de oboseală permanentă
• Urinezi foarte frecvent
• Rănile ți se vindecă mai greu
• Ai infecții vaginale recurente
• Ai slăbit brusc
• Poți avea senzație de furnicături sau de amorțeli în zona membrelor inferioare (glicemia prea mare poate să cauzele leziuni ale nervilor)
• Ai mai des probleme digestive, cum ar fi constipație cronică sau diaree
Glicemia crescută- tratament
Dacă suferi de diabet și ai simptomele menționate mai sus, verifică-ți cât mai rapid glicemia și ia legătura cu un medic. Acesta poate să-ți dea următoarele indicații:
• Îți va schimba tratamentul- De exemplu, poate să-ți recomande să-ți schimbi orele la care iei medicamentele sau la care îți administrezi insulina sau poate să-ți recomande alte medicamente
• Să bei mai multă apă
• Să adopți o altă dietă- Cel mai bine va fi ca medicul să colaboreze și cu un medic nutriționist, astfel încât să ți se spună exact ce și cum ar trebui să mănânci pentru o mai bună stabilizare a nivelului de zahăr din sânge
• Să fii mai implicată în activitățile fizice- Cu toate acestea, medicii spun că mai întâi va trebui să-ți faci o analiză de urină pentru a vedea dacă nu cumva în aceasta se află cetone (substanțe produse când organismul nu produce destulă insulină, fiind nevoit să-și asigure energie arzând grăsimile). Excesul acestora poate duce la cetoacidoză, urmată de coma diabetică. Numai în lipsa cetonelor și pe un nivel optim al hidratării va fi indicat să faci exerciții fizice!
Glicemia crescută- prevenție
Pentru a-ți ține cât mai bine nivelul zahărului din sânge sub control, nu uita să pui în aplicare măsuri precum:
• Respectă dieta recomandată de medic
• Ia-ți permanent medicamentele prescrise
• Testează-ți regulat nivelul glicemiei
• Spune-i cât mai repede medicului dacă ți se întâmplă în mod repetat să ai creșteri de glicemie
• Ai grijă de programul de activități fizice recomandate
Cum să-ți reglezi glicemia cu ajutorul ceaiurilor
Alături de respectarea unui tratament și a unui stil de viață recomandate de către un medic, dacă ai probleme din cauza glicemiei mărite poți apela și la diferite ceaiuri. Nu uita că nu este indicat să le consumi la întâmplare, ci numai după ce discuți și cu un specialist. Iată câteva exemple de ceaiuri care pot scădea glicemia:
Ceaiul verde
Când vine vorba de acest ceai, cel mai adesea îl asociem cu capacitatea sa de a arde grăsimile și de a ne ajuta să slăbim. Experții ne spun însă că îl putem folosi cu încredere și pentru a ne menține glicemia în limite normale.
În anul 2013, un studiu apărut în cadrul "The American Journal of Clinical Nutrition" a încercat să analizeze modul în care ceaiul verde poate acționa asupra glucozei din organism. Concluzia a fost următoarea: persoanele care au consumat regulat acest ceai au avut nu numai un nivel mai redus al zahărul în sânge, dar și al hemoglobinei A1c (responsabilă cu transportul glucozei în sânge). De altfel, acest tip de hemoglobină este un indicator al prezenței zahărului în sânge și este măsurată adesea la cei ce suferă de diabet. Iată de ce se spune că persoanele care beau regulat ceai verde și care suferă de diabet vor avea mai puține probleme cu hipertensiunea arterială (asociată frecvent cu această maladie).
Ceaiul alb
Provenit practic din aceeași plantă ca și ceaiul verde (numai că este obținut din frunze tinere și muguri și nu prin uscarea și oxidarea frunzelor bătrâne), acest ceai conține un antioxidant special care, odată ajuns în intestin, are capacitatea de a inhiba producția de glucoză.
Cine bea ceai alb va beneficia de o echilibrare a nivelului glicemiei, în condițiile în care antioxidantul va regla glucoza din plasmă.
Ceaiul negru
Dacă ai nevoie de un ceai care să-ți scadă glicemia, specialiștii te sfătuiesc să încerci și ceaiul negru. Acesta conține o substanță din clasa polizaharidelor, ce inhibă o enzimă care ar putea să transforme carbohidrații în glucoză.
Ceaiul de afine
Studiile din domeniu au arătat că acest ceai poate să scadă glicemia și să prevină apariția diabetului de tip 2, grație prezenței unor compuși din afine, numiți antocianini. Datorită acestora, nu numai că se pot obține îmbunătățiri în ceea ce privește rezistența la insulină (aceasta este semnalată când organismul nu mai răspunde corespunzător producerii de insulină), dar se poate îmbunătăți și toleranța la glucoză (presupune ca organismul să poată elibera suficientă insulină după administrarea unei cantități de glucoză).
Ceaiul de coriandru
Coriandrul este binecunoscut pentru capacitatea de a scădea nivelul glicemiei, dar și de a regla colesterolul. Acesta este motivul pentru care este recomandat inclusiv celor ce au diabet.
Ceaiul de coriandru va fi ideal și pentru îmbunătățirea activității rinichilor și ficatului, ce pot fi afectate de prezența hiperglicemiei.
Puteți încerca să beți ceai de coriandru ca atare sau unul care să fie o combinație de coriandru și de alte plante.
Ceaiul de mușețel
Probabil că nu te-ai gândit până acum că banalul ceai de mușețel te poate ajuta inclusiv pentru scăderea glicemiei. Acest ceai are capacitatea de a preveni simptome ale hiperglicemiei (precum oboseala și „atacurile" de foame) și de a încetini absorbția glucozei în organism. În plus, scade rata de absorbție a amidonului din alimentație. De aceea, nivelul glucozei din sânge se poate reduce semnificativ dacă vom apela și la ceaiul de mușețel.
Ceaiul Matcha
Făcut din pudră de ceai verde, conține aceiași compuși ca și acesta. De aceea poate fi folosit cu încredere pentru scăderea glicemiei, în condițiile în care încetinește metabolismul carbohidraților.În același timp, ceaiul Matcha este o sursă excelentă de fibre solubile.
Ceaiul de urzică
Urzica poate stimula producția de insulină și va scădea nivelul de glucoză din sânge. Beți ceai de urzică regulat pentru a vă menține glicemia în limite normale!
Ceaiul de portocale
Grație flavonoidului numit naringenin, ceaiul de portocale va îmbunătăți răspunsul celulelor responsabile de producția de insulină.
Ideal este să prepari o infuzie de portocale, procedând așa: la o cană de apă ce fierbe vei adăuga sucul și coaja de la o portocală. Lasă la fiert și bea infuzia.
Scorțișoara este și ea binefăcătoare persoanelor ce se confruntă cu un nivel ridicat al zahărului din sânge, inclusiv dacă au primit deja diagnosticul de diabet.
Un studiu efectuat încă din anul 2003, pe un grup de 60 de oameni ce aveau diabet, a arătat că aceia care au consumat zilnic 1 până la 6 grame de scorțișoară, timp de 40 de zile, au înregistrat o scădere a glicemiei cu 18 până la 19%.
Ceaiul din teci de fasole
Este și el un ceai potrivit pentru scăderea glicemiei, fiind ideal inclusiv pentru diabet. În plus, va stimula și buna funcționare a rinichilor persoanelor care au glicemie mare. Pentru efecte optime trebuie să bei 2-3 cești de ceai de teci de fasole zilnic.
Ceaiul de frunze de nuc
Nu de puține ori este considerat unul dintre cele mai indicate ceaiuri dintre acelea care scad glicemia.
Infuzia de frunze de nuc nu are doar proprietăți hipoglicemiante, ci și diuretice, ajutând la funcționarea optimă a rinichilor și asigurând metabolismul zaharurilor și grăsimilor.
Cine dorește să-și regleze glicemia cu ajutorul infuziei de fructe de nuc ar trebui să bea 2 căni pe zi.
Salvia nu este bună doar pentru răceli, ci și pentru menținerea glicemiei în limite normale.Ceaiul de salvie este potrivit inclusiv pentru cei ce suferă de diabet.
Alte modalități de a ține sub control glicemia, în afară de ceaiuri
Ca să te asiguri că nivelul de zahăr din sânge nu îți va crea probleme, nu este suficient să apelezi doar la ceaiurile care scad glicemia. În afară de acestea, ar trebui să respecți și diferite sfaturi venite din partea specialiștilor. Iată câteva dintre ele:
• Fii atentă la numărul de carbohidrați pe care îi consumi
• Încearcă să te implici în mod constant în activități fizice
• Consumă cât mai multe alimente bogate în fibre (acestea stabilizează nivelul de zahăr din sânge)
• Orientează-te spre alimente care conțin magneziu (cum ar fi banane, legume cu frunze verzi, nuci, migdale, orez brun, tofu etc.) și crom (precum gălbenușul de ou, cerealele integrale, nucile, broccoli, fasolea verde), în condițiile în care aceste minerale sunt implicate inclusiv în metabolizarea grăsimilor și carbohidraților și pot regla glicemia
• Consumă alimente cu un indice glicemic scăzut (indicele glicemic reprezintă o măsurare a carbohidraților, de la 0 la 100, în funcție de cât de mult aceștia cresc nivelul de zahăr după ce sunt consumați)- Un indice glicemic de acest tip favorizează o digestie lentă și o absorbție mai lentă a carbohidraților. De exemplu, prin alimentele cu acest indice glicemic se numără: legumele, fructele de mare, cea mai mare parte a fructelor, boabe (cum ar fi lintea), orzul, ovăzul, cartofii dulci, porumbul etc.
• Odihnește-te suficient- Oamenii de știință au descoperit că un somn de calitate este benefic inclusiv când vine vorba despre menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge
• Străduiește-te să te relaxezi cât mai mult
• Menține-ți o greutate corporală normală
Citește și: Ce înseamnă o glicemie mare?
Tu ai fost până acum în situația de a recurge și la ceaiuri care pot scădea glicemia?
Surse:
www.diabetes.co.uk; www.diabet-si-nutritie.ro; www.health.onehowto.com; www.livestrong.com; www.pacificcollege.edul; www.thewhistlingkettle.com;www.unsugarize.com; www.wholehealthinsider.com, www.healthline.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com, www.webmd.com
Surse poze:
www.pexels.com, www.pixabay.com