Ce spune despre sănătatea ta poziția în care dormi

Ce spune despre sănătatea ta poziția în care dormi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a avea parte de un somn sănătos și odihnitor, experții ne avertizează că poziția în care dormim este esențială. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, pozițiile de somn sunt foarte variate și pot da numeroase indicii privitoare la starea noastră de sănătate. Să vedem care dintre ele sunt cele mai recomandate și care sunt cele pe care ar fi bine să le evităm, pe cât posibil.

Care sunt cele mai cunoscute poziții de somn și ce pot dezvălui ele despre sănătatea noastră

Ce înseamnă dacă obișnuiești să dormi pe spate

Specialiștii în domeniu consideră că această poziție de somn este cea mai indicată. Explicația dată de ei este următoarea: când stăm culcați pe spate, capul, gâtul și coloana vertebrală se pot menține în cea mai confortabilă poziție, fără nicio presiune, fapt care va permite corpului să se relaxeze. De aceea, când ne vom trezi vom fi mai odihniți și nu vom mai avea diverse dureri.
Un alt motiv pentru care somnul pe spate este mai recomandat este că dacă dormind cu fața în sus vom avea mai puține șanse să ne confruntăm cu riduri.
De obicei, vei alege să dormi în această poziție dacă ai diverse afecțiuni ale spatelui sau ale gâtului, întrucât vei simți că acestea se pot alinia perfect, iar presiunea exercitată asupra nervilor de la extremități (ce transmit durerile) este minimă. Ideal va fi, pentru un confort deplin, să-ți așezi o pernă sub genunchi, astfel încât să-ți menții spatele cât mai drept.
Cu toate acestea, dacă te încadrezi în rândul persoanelor care sforăie, să dormi pe spate nu va fi cea mai potrivită alegere. Nu numai că te va provoca să sforăi și mai tare, dar medicii atrag atenția că există posibilitatea să te confrunți și cu apneea (o întrerupere temporară a respirației, ce poate dura de la câteva secunde până la 1 minut și este cauzată, de regulă, de relaxarea gâtului și a limbii pe timpul somnului), ce poate fi deosebit de periculoasă (în condițiile în care întreruperile din respirație vor conduce la un nivel mai scăzut al oxigenului ce ajunge la creier). Mai sănătos pentru tine va fi, dacă sforăi mult, să dormi mai mult pe o parte.

Citește și: Totul despre sindromul de apnee in somn (SAS)

Dacă ai însă probleme digestive, în special boala de reflux gastroesofagian, va fi bine să te odihnești în poziția pe spate. Dormind așa, stomacul va fi situat sub nivelul esofagului, iar acidul nu va veni cu ușurință înapoi, producându-ți disconfort. De altfel, pentru un plus de confort, specialiștii recomandă să-ți pui o pernă suplimentară sub cap.

Fata ce doarme pe spate

Somnul în poziția pe burtă - Ce consecințe poate avea acesta asupra sănătății

Să alegi o asemenea poziție de somn nu este cel mai bun lucru pe care-l poți face. Iată de ce:
• Când vei dormi pe burtă, curbura naturală a coloanei vertebrale (mai ales în partea inferioară a acesteia) va trebui să se modifice pentru a se alinia așa cum trebuie cu gâtul. Din acest motiv, se va crea presiune asupra terminațiilor nervoase, iar când te vei trezi poți suferi de amorțeli și de dureri.
• Pentru a putea respira, gâtul va sta mult într-o poziție nefirească, va fi încordat, ceea ce-ți va aduce dureri cronice și chiar spasme musculare în timpul zilei
Experții ne sfătuiesc să dormim cât mai rar într-o asemenea poziție, să încercăm să dormim preponderent pe spate sau pe o parte.
Să dormim pe burtă ne poate ajuta însă dacă nu avem deloc probleme cu spatele și dacă sforăim. Din acest ultim punct de vedere, s-a constatat că somnul cu fața în jos va favoriza o poziție mai deschisă a căilor respiratorii superioare, iar sforăitul se va mai diminua.

Fata ce doarme pe burta

Ce se întâmplă dacă dormi mai ales pe o parte

Deși somnul pe o parte nu este dăunător pentru gât, totuși va pune presiune asupra nervilor din picioare și din brațe. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă dormi cu brațele deasupra capului, înfundându-ți capul într-o pernă moale. Când dormi așa, va apărea o presiune suplimentară și asupra părții inferioare a umărului de pe partea pe care stai.
Pentru ca această poziție de somn să nu-ți creeze probleme, experții recomandă să îți ții brațele jos și să-ți așezi o pernă subțire între picioare ca să-ți menții spatele cât mai drept, fără a se pune prea multă presiune asupra coloanei vertebrale. Adoptarea acestei poziții va fi cu atât mai necesară cu cât poți începe să ai simptome similare celor întâlnite în sindromul de tunel carpian (Sindromul de tunel carpian este o afecțiune provocată de compresia de la nivelul unui nerv situat la nivelul încheieturii mâinii, pe partea cu palma, unde există o structură anatomică numită tunel carpian). Printre acestea se numără: senzația de furnicături în degete (cu excepția degetului mic) sau de slăbiciune musculară. În acest caz, când aceste simptome devin mai severe, medicii ne sfătuiesc să purtăm pe timpul nopții un fel de brățară specială pentru încheietură, ce ne va împiedica să mai ținem mâinile sub cap.
De asemenea, dacă ai probleme cu boala de reflux gastroesofagian, ai mare grijă cât de des vei dormi în această poziție, precum și pe ce parte vei sta. Cercetările au arătat de mai multe ori faptul că relaxarea inadecvată a musculaturii sfincterului esofagian inferior (ce face legătura între stomac și esofag) va fi mai accentuată în momentul în care dormim pe o parte.
Dacă dorim totuși neapărat să ne menținem această poziție de somn, este bine să dormim pe partea stângă (pentru ca stomacul să se mențină în poziția firească, mai jos decât esofagul).

Adoptarea poziției de somn fetale - Ce poate preciza aceasta despre sănătatea ta

Când dormi în poziția fetală vei fi ghemuită, cu genunchii trași în sus și cu bărbia în piept.
Să dormi așa va fi benefic pentru tine mai ales dacă ești însărcinată. Cu atât mai mult cu cât sarcina evoluează și abdomenul tău va deveni mai voluminos, să stai ghemuită te va ajuta să te poți odihni mai bine pe timpul nopții. Pentru o stare de bine se recomandă să faci rost și de o pernă specială pentru gravide, care te va determina să-ți menții spatele și genunchii în poziții optime, ajutându-te să fii cât mai relaxată.
În același timp, dacă sforăi mult, poziția de somn fetală nu-ți va încuraja acest obicei.
Specialiștii nu consideră însă că această modalitate de a dormi este una prea sănătoasă. Argumentele lor se leagă de următoarele constatări:
• În momentul în care dormim în poziția fetală, spatele nostru se va arcui prea mult, ceea ce ne poate provoca dureri când ne trezim, inclusiv la nivelul gâtului.
• Faptul că vom ține genunchii ridicați ne poate aduce dureri articulare și musculare.
• Încordarea accentuată a corpului va produce restricții la nivelul circulației sanguine, iar din acest motiv organele pot să nu funcționeze, pe durata somnului, la parametrii optimi.
Cine doarme des în poziția fetală ar trebui să se străduiască să-și mențină corpul cât mai relaxat, fără a-și arcui prea mult spatele, iar perna pe care o va alege să fie una plină, care să permită spatelui și gâtului să se susțină cât mai bine.
Nu în ultimul rând, trebuie să știm că cine doarme adesea în această poziție poate fi mai predispus ridurilor faciale (pentru că bărbia este ținută des jos).

Voi știați până acum că poziția noastră de somn poate dezvălui atât de multe aspecte legate de starea de sănătate?

Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de  a te băga în pat

Surse:
www.csid.ro, www.msn.com, www.prevention.com,www.refinery29.com, www.restonic.com, www.wellandgood.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
„Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”
„Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii
    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii

    Pe de o parte, creierul copiilor este sensibil mai ales la contuzii, la infecții și la toxine. Pe de altă parte, creierul copiilor este vulnerabil și în cazul expunerii...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Viață de milionari: soția îi cumpără un Lamborghini soțului pentru că, după ce vine copilul, acesta nu va dormi noaptea
    Viață de milionari: soția îi cumpără un Lamborghini soțului pentru că, după ce vine copilul, acesta nu va dormi noaptea

    O femeie însărcinată din Malaezia i-a cumpărat soțului ei un Lamborghini, în valoare de 650.000 de dolari, ca o recompensă anticipată pentru nopțile nedormite de care...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Zodiile care nu vor spune niciodată primele „Te iubesc”
    Zodiile care nu vor spune niciodată primele „Te iubesc”

    Fie că auzi aceste vorbe din partea persoanei iubite, fie că intenționezi să le rostești chiar tu, știi cât de multă greutate au într-o relație, putând să o ducă...

    Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească
    Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească

    Nu folosește cuvinte, dar îmi spune de o sută de ori pe zi că mă iubește, în sute de moduri diferite. Îmi spune cu ochii, când se trezește și sunt prima...

    Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"
    Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"

    ”Depinde de noi să rupem tăcerea privind menstruația și să eliminăm discriminarea”, scriu cei de la UNICEF pe pagina lor de Facebook și postează o simplă...

    © 2025 Qbebe