Ce este menstruatia normala?
Menstruatia face parte dintr-un proces normal, lunar. In general, perioada de menstruatie dureaza de la 2 la 7 zile. O femeie poate avea intre 11 si 13 menstruatii anuale, insa, unele femei pot avea mai multe sau mai putine.
Inainte de menstruatie corpul se pregateste pentru o potentiala sarcina, crescand productia de esterogen si progesteron. Daca nu apare o sarcina, nivelul de hormoni scade, iar mucoasa incepe sa se desprinda de pe peretii uterului, cauzand menstruatia.
Ce spun specialistii despre menstruatia normala?
Doctorul Morag Martindale scrie in articolul semnat pentru babycenter.com ca un ciclu menstrual normal este foarte greu de definit, fiecare femeie fiind unica in felul ei. Unele femei au un ciclu menstrual de 22 de zile, iar altele de 35. Durata poate varia intre 2 si 7 zile, avand un flux abundent in timpul primelor zile, urmand ca spre sfarsit, acesta sa fie mai scazut.
Expertii spun ca atunci cand menstruatia nu intervine in rutina zilnica, atunci aceasta este normala.
"Femeile care au un ciclu menstrual normal nu ar trebui sa-si faca un alt program atunci cand traverseaza aceasta perioada. Ele nu ar trebui sa lipseasca de la serviciu, scoala sau activitatile sportive. Simptome precum iritabilitate, depresie, crize de plans, crampe sau hemoragii masive sunt extreme si indica niste probleme ce trebuie investigate", a declarat dr. Linda Bradley intr-un interviu acordat Nytimes.com.Despre crampele resimtite in timpul menstruatiei, medicii precizeaza ca acestea pot varia in intensitate si se manifesta ca dureri la nivelul abdomenului, dar si dureri de cap sau de picioare. Toate acestea sunt normale si pot fi tratate cu medicamente antiinflamatorii.
Dar o menstruatia abundenta, ce necesita schimbarea absorbantului sau a tamponului intravaginal la fiecare ora, nu este normala, considera si doctorul William H. Parker, potrivit site-ului Gynsecondopinion.com. "Sunt cateva cauze posibile pentru o menstruatie anormala, iar vestea buna este ca mare parte dintre ele se pot trata, nefiind canceroase", a mai declarat acesta.
De asemenea, medicul Crystal Strickland le atrage atentia femeilor sa ia in considerare menstruatiile abundente, chiar daca nu se intampla luna de luna. "In plus, faptul ca ciclul tau menstrual nu este previzibil poate fi un semn ca ovarele nu functioneaza cum trebuie si nu produc ovule in mod regulat. Astfel de situatii trebuie evaluate de catre un specialist", a mai declarat aceasta in interviul acordat site-ului Aboutheavyperiods.com.
Este indicat ca pentru orice tulburare a menstruatiei sa consulti un medic de specialitate.
Surse:
babycenter.com, doctoroz.com, webmd.com
www.nytimes.com; www.gynsecondopinion.com;
www.aboutheavyperiods.com
Text corectat de Alexandra Irimiea