Informații despre dureri de mijloc
Porțiunea superioară a coloanei vertebrale este puternică și suficient de stabilă pentru a susține greutatea părții superioare a corpului, precum și pentru a ancora cutia toracică care oferă posibilitatea inimii și plămânilor de a funcționa corespunzător și a beneficia de protecție. Ce se întâmplă de fact? Porțiunea superioară a coloanei vertebrale include 12 vertebre și fiecare din cele 9 vertebre superioare se atașează de o coastă pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Fiecare coastă se curbează apoi pe lateralul corpului și se atașează la osul sternului, formând o structură robustă care susține și protejează organele interne - inimă, plămâni și ficat.
În majoritatea cazurilor, durerile de mijloc sunt autolimitante (apar în urma unor accidentări, tensiuni musculare sau leziuni specifice sportive), nefiind necesare niciun fel de test de diagnostic; analgezicele reprezintă un tratament suficient. Cazurile de dureri prelungite însă necesită anumite abordări și investigații deoarece pot ascunde diverse afecțiuni.
Simptome pentru dureri de mijloc
Regiunea toracică a coloanei verebrale reprezintă locul unde este încadrată de obicei durerea de mijloc. De cele mai multe ori nu sunt asociate probleme grave, cu excepția situației în care apare în zona gâtului sau a porțiunii inferioare a spatelui. Simptomele pot include durere fie lângă coloana vertebrală, fie care radiază în zona aferentă acesteia, senzație de amorțire sau ace când este implicată iritația/compresia nervilor, slăbiciune la nivelul picioarelor, pierderea controlului vezicii/intestinelor (poate indica compresie a măduvei spinării).
De asemenea, poate apărea un anumit grad de rigiditate de-a lungul coloanei vertebrale; durerea se poate agrava în special după ce ridicați obiecte grele, vă angajați într-un efort fizic puternic (dacă durerea apare în partea superioară a spatelui poate indica un atac de cord sau alte afecțiuni potențial fatale) sau, dimpotrivă, dacă stați jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp (chiar inabilitatea de a păstra o poziție verticală a corpului din cauza spamelor musculare).
Factorii de risc pentru dureri de mijloc sunt: durere concurentă musculoscheletală, factori fizici și de creștere, factori de viață și sociali, durere de spate, factori posturali, psihologici și de mediu. Anumiți factori de risc au fost identificați la adolescenți, inclusiv vârsta și starea de sănătate mentală precară.
Cauze pentru dureri de mijloc
Cele mai des întâlnite cauze pentru durerea de mijloc sunt necunoscute, dar se consideră a avea originea în inflamația musculară, discurile intervertebrale, fațetele articulare ale coloanei vertebrale, probleme ale coastelor sau alte țesutului moale (de exemplu ligamente și fascii). Durerea intrascapulară este cea provenită din zona de la nivelul coloanei vertebrale inferioare. Factori care contribuie la leziuni includ: lipsa tonusului, postura precară, leziuni de suprasolicitare (mișcări repetitive), traume (accidente de mașină sau leziuni în sport). Adesea durerile de mijloc se agravează prin răsuciri, aplecări sau poziție aplecată.
O altă cauză posibilă este o fractură prin compresie a unei vertebre: în urma unei traume sau chiar în urma osteoporozei pentru femeile cu vârsta de peste 50 ani - fractura spontană de compresie a unei vertebre este posibilă.
Alte cauze mai puțin frecvente pentru dureri de mijloc includ: herniere a unui disc al coloanei (apare durere radiculară - se încolăcește în jurul coastelor și este asociată cu amorțire și senzație de arsură), tumori ale coloanei vertebrale (pentru un timp îndelungat acest tip de durere a fost considerat un indicator al cancerului la coloana vertebrală) și fracturi ale coastelor. Unele organe viscerale pot cauza acest tip de dureri: plămâni și pleură (membrana care învelește complet plămânul), vezica biliară, stomac, ficat și inimă.
Diagnostic
Un examen medical detaliat oferă informații cu privire la procentul de durere care este cauzat de disc, fațetă, coastă sau mușchi al coloanei vertebrale. În cazul în care durerile de mijloc sunt însoțite de slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor, incontinență fecală sau urinară și sau cădere, este recomandat un RMN de urgență.
Tratament pentru dureri de mijloc
Durerile nespecifice de mijloc sunt de obicei tratate cu ajutorul unuia sau a unei combinații din următoarele: exercițiu fizic activ și pasiv/fizioterapie, terapie prin masaj, terapie cu gheață/căldură, analgezice (medicamente antiinflamatorii nesteroidiene), manipularea articulațiilor (chiropractică). O durere cauzată de o fractură prin compresie a unei vertebre poate fi tratată cu analgezice și odihnă sau chirurgie vertebroplastie sau kifoplastie. În situația în care se consideră drept cauză osteoporoza, bifosfonații cu administrare orală sau intravenoasă pot fi administrați pentru a reduce riscul suplimentar de fractură.Dureri de mijloc - când trebuie să vă îngrijorați
Trebuie să vă îngrijorați în situațiile în care: apare o senzație de amorțire, furnicătură sau slăbiciune în zona inghinală, brațe sau picioare (leziuni ale măduvei), durerea coboară înspre partea din spate a piciorului (poate fi vorba despre sciatică), durerea crește când tușiți sau vă aplecați (disc herniat), durerea este însoțită de febră, senzație de arsură la urinare sau urinare frecventă și/sau imperioasă (poate fi vorba despre o infecție), apare o inabilitate de a controla defecația sau urinarea.
Factori favorizanți care indică o urgență medicală: istoric de cancer, scădere anormală în greutate, medicație care a slăbit sistemul imunitar, istoric de traume, durerea care se agravează sau persistă/apare în timpul nopții, care nu răspunde la tratament, istoric de medicație cu administrare intravenoasă.
Citește și: Tratament naturist pentru durerile de spate
Surse:
www.webmd.com; https://en.wikipedia.org; www.emedicinehealth.com