- Mit 1: Digestia se produce in stomac
- Mit 2: Stomacul se micsoreaza daca reduci portia de mancare
- Mit 3: Persoanele slabe au stomacul mai mic decat cele supraponderale
- Mit 4: Exercitiile abdominale pot reduce marimea stomacului
- Mit 5. Mesele de seara te ingrasa mai repede decat cele din timpul zilei
- Mit 6: Fasolea este singura cauza a gazelor
- Mit 7: Refluxul gastric dispare daca nu mai mananci picant
- Mit 8: Ridicarea greutatilor cauzeaza hernie
- Mit 9: Ai sti daca ai avea cancer la stomac
Oamenii de stiinta considera sistemul digestiv al doilea creier al omului. Cu un sistem nervos autonom, tractul gastrointestinal poate functiona pe cont propriu. Va puteti imagina acum ce importanta covarsitoare joaca stomacul pentru un stil de viata sanatos.
Specialistii sunt de parere ca, din cauza faptului ca oamenii cunosc extrem de putin despre felul in care opereaza stomacul si tubul digestiv, problemele aparute par atat de greu de rezolvat. De aceea, este esential sa demontam miturile despre stomac si problemele stomacale.
"Sunt cateva concepte gresite in legatura cu sanatatea stomacului, majoritatea dintre ele ducand la o interpretare gresita a modului in care omul ar trebui sa actioneze atunci cand apar probleme", considera Mark Moyad, director la Centrul de Medicina alternativa si de Preventie al Universitatii din Michigan.
Mit 1: Digestia se produce in stomac
O mare parte a procesului de digestie are loc in intestinul mic. Stomacul primeste mancarea, o descompune in bucati mici numite chimuri, care sunt eliberate apoi in intestinul mic, unde are loc procesul de digestie.
Specialistii avertizeaza ca alimentele nu se digera in ordinea in care sunt consumate. Spre exemplu, apa se digera intr-un interval de la zero la 15 minute, legumelor crude le ia intre 40 de minute si 2 ore si jumatate sa fie descompuse, in timp ce carnea si lactatele procesate sunt digerate intr-un interval de 4-10 ore sau chiar mai mult. Si asta pentru ca organismul nu poate produce simultan enzimele necesare dizolvarii lor.
Mit 2: Stomacul se micsoreaza daca reduci portia de mancare
Ca si adult, stomacul tau ramane la aceleasi dimensiuni. Doar daca nu intervii chirurgical pentru micsorarea lui. Daca mananci mai putin, stomacul nu se va micsora, dar te va ajuta sa iti controlezi apetitul astfel incat sa nu te mai simti infometat si faciliteaza respectarea planului tau nutritiv.
Mit 3: Persoanele slabe au stomacul mai mic decat cele supraponderale
Desi pare greu de crezut, marimea stomacului nu este corelata cu greutatea. Oamenii slabi pot avea stomacul de aceeasi marime sau chiar mai mare decat cei care se lupta cu kilogramele in plus.
"Greutatea nu are cu nimic a face cu marimea stomacului. Chiar si cei care au suferit interventii chirurgicale de micsorare a stomacului pot lua in greutate", considera gastroenterologul pediatric Joseph Levy.
Mit 4: Exercitiile abdominale pot reduce marimea stomacului
Niciun exercitiu nu poate modifica marimea unui organ, dar poate ajuta la arderea stratului de grasime acumulat. Spre exemplu, exercitiile fizice precum abdomenele pot ajuta la intarirea muschilor abdominali, aflati sub diafragma.
Specialistii spun ca, de fapt, acea parte a grasimii abdominale care iti poate face cel mai rau este grasimea pe care nu o vezi. Ea se afla in omentum (epiplon), un fel de strat interior care acopera organele interne.
"Oamenii supraponderali au, de obicei, multa grasime intre organele interne. De fapt, in unele cazuri, ficatul lor poate fi acoperit cu grasime si poate aparea o forma de hepatita sau, in cazuri extreme, se poate opri din functionare", avertizeaza Joseph Levy. Gastroenterologul are, din fericire, si solutia: un plan nutritional te poate scapa atat de grasimea vizibila, cat si de cea invizibila.
Mit 5. Mesele de seara te ingrasa mai repede decat cele din timpul zilei
Cei mai multi experti sunt de acord ca acumulam greutate atunci cand consumam mai multe calorii decat ardem. Ar parea logic ca mancarurile pe care le consumam in timpul zilei sa arda mai repede si mai eficient decat cele consumate inainte de a merge la culcare. Mark Moyad este de alta parere: "Cantitatea de mancare asimilata intr-o perioada de timp comparata cu cantitatea caloriilor arse este cea care provoaca cresterea in greutate."
Asadar, daca ati administrat mai multa energie decat ati consumat, incepe sa se formeze grasimea. Nu conteaza momentul din zi, ci o balanta energetica negativa (caloriile arse mai multe decat cele administrate).
Mit 6: Fasolea este singura cauza a gazelor
Fasolea contine, intr-adevar, un sortiment de zahar care necesita un anumit tip de enzime ca sa poata fi digerata corespunzator. Cu toate aceastea, nu fasolea este singurul aliment care provoaca gaze la stomac, ci si fructele ori lactatele. Pe masura ce inaintam in varsta, stomacul devine incapabil sa absoarba lactoza (zaharul din lapte).
Mit 7: Refluxul gastric dispare daca nu mai mananci picant
Nu este suficient sa renunti mancarurile picante sau grase ca sa scapi de refluxul gastro-esofagian. Specialistii sunt de parere ca trebuie neaparat sa pierzi si din "greutatea abdominala".
"Cu cat trece mai putin acid prin esofag, cu atat vei avea mai putine probleme in a-l curata. Si crezi sau nu, chiar si un kilogram in minus din zona abdominala poate face diferenta. Pierderea din grasimea de pe abdomen duce la scaderea arderilor", spune Mark Moyad.
Mit 8: Ridicarea greutatilor cauzeaza hernie
Herniile nu sunt provocate de ridicarea greutatilor, ci in urma unui defect sau a slabirii peretelui muscular abdominal. Aceasta slabire poate fi cauzata de varsta sau lipsa exercitiului fizic.
"Femeile care au nascut prin cezariana sau au suferit o operatie de apendicita prezinta un risc mai mare de a face hernie pentru ca muschii lor abdominali au fost taiati", intareste Richard Desi, gastroenterolog la un centru de sanatate din Baltimore.
Mit 9: Ai sti daca ai avea cancer la stomac
De regula, cancerul la stomac nu prezinta simptomatologie decat in metastaza, stadiul cel mai avansat al bolii. Tocmai de aceea, persoanele cu risc moderat trebuie sa se prezinte la doctor la cel mai mic disconfort. Depistarea timpurie este vitala. Analizele periodice, radiografia si colonoscopia sunt sfinte!
"Cateodata, ceea ce pare o problema dificila, complexa sau chiar inspaimantatoare este, in realitate, una simpla, cu o solutie simpla, daca poti face diferenta intre mit si realitate", concluzioneaza Greenwald, profesor asociat la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York.
Surse:
http://www.webmd.com/women/features/stomach-problems
http://www.familycircle.com/health/concerns/aches-pains/stomach-pain/?page=2
http://www.lifescript.com/diet-fitness/tips/s/shrink_your_stomach__myth_or_fact.aspx