8 semne că vaginul tău are nevoie de îngrijire specială

8 semne că vaginul tău are nevoie de îngrijire specială

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Problemele cu vaginul sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite în rândul femeilor. Ele pot avea cauze foarte diferite și simptome dintre cele mai neplăcute. Este foarte important să știm să le descifrăm pe acestea din urmă, astfel încât să ne putem da seama când este cazul să mergem la medic.Citiți cu atenție articolul următor pentru a afla care sunt semnele ce indică faptul că ne confruntăm cu probleme vaginale. De asemenea, ține cont de următoarea regulă: nu te trata singură, mai ales dacă este vorba de probleme recurente.

Care sunt principalele cauze ale problemelor cu vaginul

Cele mai cunoscute probleme vaginale se referă, conform specialiștilor, la infecțiile vaginale (vaginitele). Acestea sunt afecțiuni ce pot lua forme variate și simptome variate, unele dintre ele determinând, de pildă, mâncărimi și senzație de arsură, în timp ce altele conduc la apariția scurgerilor vaginale cu sau fără miros.
Vaginul are propria sa floră bacteriană, care menține un anumit echilibru. Uneori însă, din cauza mai multor factori, aceasta poate fi perturbată, ceea ce va duce la declanșarea unor infecții.
Printre cauzele cele mai frecvente ale apariției tulburărilor vaginale se numără:
• Schimbările hormonale legate de ovulație, sarcină sau menopauză
• Prezența unor maladii, precum diabetul (S-a constatat că nivelul ridicat al zahărului din sânge va schimba și pH-ul de la nivelul vaginului ceea ce va crește riscul dezvoltării unei infecții cu candida) sau unele care duc la prăbușirea imunității (precum HIV)
• Utilizarea pilulelor contraceptive (Ca urmare a creșterii nivelului de estrogen, mediul vaginal se va schimba, ceea ce-l va predispune contactării unor infecții)
• Administrarea unor medicamente (Mai ales antibioticele și steroizii sunt considerate responsabile de apariția diverselor probleme vaginale)
• Practicarea sexului neprotejat
• Prezența dispozitivelor intrauterine, cu rol în contracepție
• Alergia la spermicide, la produse pentru îngrijirea vaginului, la detergenți sau la balsamurile de rufe
• Utilizarea lenjeriei intime prea strâmte sau din materiale sintetice
• Anumite leziuni în interiorul vaginului (De pildă, acestea pot apărea chiar și când se inserează acolo un tampon intern)

Cele mai frecvente tipuri de infecții vaginale; care sunt semnele ce indică prezența acestora

Medicii ginecologi precizează faptul că majoritatea problemelor cu vaginul sunt legate de prezența următoarelor afecțiuni:

Infecțiile cu candida (candidozele)

Reprezintă cea mai comună dintre problemele vaginale și este produsă de infecția fungică cu „Candida albicans". În mod normal, această ciupercă este prezentă în corpul nostru și nu ar trebui să afecteze în niciun fel sănătatea vaginului. Uneori însă, din cauza unor dezechilibre hormonale (cauzate inclusiv de sarcină sau alăptare), a unor maladii (precum diabetul) sau a utilizării antibioticelor, această ciupercă se va multiplica peste măsură și va provoca o infecție.
Semnele ce ne indică prezența unei candidoze sunt:
• Prezența unei scurgeri vaginale albe groase, cu aspect de brânză dulce
• Mâncărimile
• Înroșirea și inflamarea vulvei
• Uneori, candidoza poate duce și la durere la urinat
Este esențial ca această problemă cu vaginul să fie identificată din timp și tratată, întrucât poate să fie transmisă și partenerului tău (acesta poate să nu manifeste simptome ale acesteia). În plus, dacă nu este eliminată, ciuperca se va extinde și la alte țesuturi și organe din corp (precum esofag, limbă etc.)

Femeie care are mancarimi in zona intima

Citește și: Candidoza vaginală

Infecțiile vaginale de natură bacteriană

La fel ca și în cazul candidei, în vagin există și alte microorganisme, numite lactobacili, responsabili de sănătatea acestuia. Când numărul acestora este prea redus, poate interveni ceea ce se numește o vaginită bacteriană. Cea mai cunoscută bacterie ce declanșează o asemenea infecție este „Gardnerella".
Principalele probleme create de o infecție bacteriană sunt:
• Scurgere densă, de culoare albicioasă sau transparentă
• Prezența unui miros ca de pește, ce vine din interiorul vaginului și este vizibil mai ales în timpul actului sexual
• Senzația de mâncărime în interiorul sau exteriorul vaginului
Uneori, se poate întâmpla ca o femeie, chiar dacă suferă de o vaginită bacteriană, să nu se confrunte cu niciun fel dintre aceste simptome.

Citește și: Infectii care pot afecta sarcina

Femeie cu disconfort in zona intimaInfecțiile vaginale produse de paraziți

Dintre acestea, cea mai cunoscută și mai des întâlnită este „Trichomonas". Este cauzată de parazitul numit „Trichomonas vaginalis" și se transmite pe cale sexuală.
Problemele cu vaginul pe care le determină această infecție sunt:
• Scurgere vaginală de culoare bleu deschis sau verzui
• Senzația de arsură și iritația de la nivelul vaginului
• Mâncărimi puternice
• Durere în timpul actului sexual
De asemenea, infecția cu „trichomonas" conduce și la durere și disconfort în timpul urinării. Ea se manifestă după 4-20 de zile din momentul contaminării. În cazul acestui tip de infecție, și partenerul tău poate avea simptome precum mâncărimi și senzație de arsură la urinat.

Alte tipuri de afecțiuni, ce pot cauza diverse probleme cu vaginul

Infecțiile cu Chlamydia

Și această infecție bacteriană este transmisă pe cale sexuală și determină inflamații la nivelul vaginului. În plus, ea poate duce la apariția sângerării după actul sexual.
Uneori este însă asimptomatică, lucru care o va face mai dificil de depistat. Dacă nu este tratată la timp, poate duce la infertilitate, poate afecta ochii și uretra.

Vaginitele ce nu au natură infecțioasă

Acestea se produc atunci când pielea din jurul vaginului decine mai sensibilă, ca urmare a iritațiilor produse, de pildă, de absorbante parfumate, de săpunuri, de geluri de duș, de balsamuri de rufe etc. Ele se vor vindeca după ce vaginul nu va mai fi expus la ele.

Vulvodinia

Nu are o cauză cunoscută, dar poat aduce mult disconfort. Printre problemele pe care le poate provoca se numără: senzația de arsură, mâncărimile, inflamarea de la nivelul vulvei. Astfel de simptome pot fi constante sau ocazionale.

Vaginitele de natură virală

Cei mai mulți dintre virușii ce pot cauza acest tip de vaginite se transmit pe cale sexuală. Printre aceștia, cel mai cunoscut este „Herpes simplex".
Simptomele provocate de el sunt vizibile și se referă la mâncărimile și prezența leziunilor din interiorul și din exteriorul vulvei.

Cum se tratează problemele vaginale

Înainte de orice, trebuie să știm că nu toate scurgerile vaginale sunt semnul unei infecții. Spre exemplu, scurgerile vaginale care nu au culoare, nu au miros și nu provoacă mîncărimi sau durere sunt cele pe care le avem constant, în condițiile în care glandele cervicale (acestea sunt secreția glicoproteinelor de la nivelul colului uterin) se amestecă și cu alte microorganisme din flora vaginală. În contact cu aerul ele pot deveni ușor albicioase sau gălbui, ceea ce este un fenomen firesc. Ele sunt frecvente între ciclurile menstruale și depind de cantitatea de estrogen din organism.
De asemenea, putem sesiza că astfel de scurgeri sunt mai abundente când suntem foarte stresate sau obosite, dar și acest lucru este normal și nu trebuie să ne îngrijoreze.
Când ne confruntăm însă cu simptomele menționate anterior, este momentul să ne prezentăm la medic. Numai acesta ne va supune controalelor și testelor necesare, astfel încât să avem un diagnostic și un tratament corecte.
Astfel, tratamentul va fi dat în funcție de cauza care a determinat problema vaginală. Acesta poate consta în:
• supozitoare vaginale
• pilule antifungice
• antibiotice
(injectabile sau administrate pe cale orală)
În plus, în alegerea tratamentului medicul va ține cont și de următoarele aspecte:
• Dacă infecția este recurentă sau nu
• Dacă ești însărcinată sau suferi de alte afecțiuni
• Contează și severitatea infecției respective
Mai ales vaginitele bacteriene, dar și cele produse de virusuri și paraziți necesită o atenție specială din partea medicului și nu trebuie în niciun caz tratată de tine, acasă.

Multy-Gyn Floraplus

Nu în ultimul rând, poți să apelezi și la alte dispozitive medicale menite să-ți amelioreze disconfortul produs de candidoză. Printre acestea se numără și Multi-Gyn FloraPlus.

Multi-Gyn FloraPlus este foarte eficient în prevenirea și tratarea candidozei vaginale, fiind compus din ingrediente unice, din care nu lipsesc prebioticele. El va optimiza pH-ul vaginal, este sigur, fără reacții adverse și poate fi utilizat pentru 5 zile.
În cazul în care simptomele nu se ameliorează, se agravează sau te-ai mai confruntat deja cu multiple candidoze, mergi neapărat la un medic, întrucât poate fi vorba de o infecție severă sau de o altă afecțiune similară candidozei.

 

Voi v-ați confruntat până acum cu diverse probleme ale vaginului?

Surse:
www.everydayhealth.com; www.emedicinehealth.com

Articolul urmator
Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    5 cupluri din zodiac cu o conexiune foarte specială
    5 cupluri din zodiac cu o conexiune foarte specială

    Când partenerii unui cuplu se conectează profund, nu numai că relația lor are toate șansele să devină mai solidă, mai frumoasă, dar își acordă și sprijin reciproc...

    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI
    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI

    Nevoile emoționale ale copiilor sunt mai presus decât cele financiare. Nicio jucărie, oricât ar fi de scumpă, nicio haină, oricât ar fi de costisitoare, nu poate...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială
    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială

    Cât de des vezi un străbunic care își învață strănepotul de 1 an să meargă? Nu prea des, însă internetul ne surprinde mereu. Bătrânul nu credea...

    © 2024 Qbebe