- Suferi de tulburări de memorie
- Ești agitată și suferi adesea de schimbări de dispoziție
- Începi să confuzi cuvintele, să nu mai poți purta o conversație normală
- Îți este greu să iei deciziile corecte, să gândești logic sau începi te comporți „copilărește”
- Îți este tot mai greu să faci față treburilor casnice
- Cum se va putea pune diagnosticul de Alzheimer
Suferi de tulburări de memorie
Specialiștii în maladia Alzheimer sunt de părere că tulburările de memorie sunt primul simptom al acesteia. Desigur, acest simptom poate fi asociat cu alte afecțiuni (precum stresul, anxietatea, lipsa de vitamina B12, unele disfuncționalități ale tiroidei etc.), de aceea este necesar să știm un prim detaliu semnificativ: este tipic pentru Alzheimer să fie uitate lucrurile aflate/auzite recent (cum ar fi răspunsul la o întrebare, să nu-ți amintești ce trebuie să faci, să uiți de o persoană pe care abia ai cunoscut-o), în timp ce acelea mai vechi (amintirile din copilărie de exemplu) să fie încă rememorate. Treptat însă, inclusiv memoria pe termen poate fi afectată dacă este vorba despre Alzheimer.
La debutul bolii, este foarte posibil ca într-o zi să nu ne amintim ceva, dar în ziua următoare să știm despre ce este vorba. În general însă, vom uita lucruri recente, pe care vom tinde să le repetăm de nenumărate ori pentru a ni le aminti.
Pentru a afla cât mai multe despre stadiul în care se află memoria noastră, ar trebui să ne punem următoarele întrebări:
• „Avem tendința de a repeta lucruri pe care abia le-am auzit, fără să ne dăm seama că facem așa?"
• „Uităm nume/date importante legate de membrii familiei/de cunoștințe apropiate?"
• „Memoria devine tot mai deficitară, astfel încât ajungem să uităm și lucruri pe care ni le însușisem foarte bine?"
• „Se întâmplă ca golurile de memorie să intervină tot mai des?"
• „Pentru noi este ceva cu totul neobișnuit să uităm, în condițiile în care consideram că avem o memorie grozavă?"
Citește și: Tratamente naturiste pentru memorie
Ești agitată și suferi adesea de schimbări de dispoziție
Cercetătorii au ajuns la concluzia că este ceva obișnuit pentru o persoană cu Alzheimer să fie anxioasă, agitată . De obicei, aceste stări rezultă din teamă, confuzie, oboseală, din sentimentul că totul te copleșește, că lumea nu mai are sens pentru tine. Nu de puține ori se poate să treci brusc de la liniște la o stare de furie accentuată.
În același timp, dacă suferi de Alzheimer poți să nu mai fii la fel de interesată de contactul social, de hobbie-uri, mai ales dacă simți că nu le mai poți face față. În astfel de condiții, poți să te confrunți și cu depresie.
Motivul principal al unei asemenea transformări se leagă de faptul că îți este și rușine de cei din jur, nu mai ești motivată să da ochii cu ei și preferi să te izolezi.
Începi să confuzi cuvintele, să nu mai poți purta o conversație normală
Aceasta poate fi o experiență într-adevăr frustrantă, în special în context social.
Din acest punct de vedere, posibilele indicii ale prezenței Alzheimerului sunt:
• Nu găsești cuvântul potrivit când vorbești
• Uiți cuvinte uzuale, ai tendința să le înlocuiești cu altele, chiar dacă acestea sunt mult mai complicate și nu au nicio legătură cu ceea ce ar trebui să spui
În primele stadii ale bolii, înlocuirea cuvintelor se poate face cu unele similare, astfel încât interlocutorii pot să-și dea seama despre ce este vorba. În schimb, pe măsură ce boala progresează, fie cuvintele potrivite nu vor fi deloc găsite, fie vor fi înlocuite cu unele total nepotrivite, ceea ce va face aproape imposibilă comunicarea normală.
Îți este greu să iei deciziile corecte, să gândești logic sau începi te comporți „copilărește”
Medicii spun că o persoană cu Alzheimer va lua cu dificultate chiar și decizii normale, precum aceea de a se îmbrăca potrivit cu vremea de afară sau de a recunoaște un pericol imediat și de a se feri de el.
Totodată, cine suferă de această boală se va descurca tot mai greu cu banii și va lua decizii greșite legate de aceștia. Spre exemplu, nu își va mai plăti facturile, nu va mai putea să întocmească un buget, va cheltui prea mulți bani sau îi va cheltui pe lucruri de care nu are absolut deloc nevoie.
Nu de puține ori, dacă suferi de Alzheimer poți avea un comportament total schimbat. Fie că te vei comporta copilărește și nu vei mai putea avea grijă de tine (de exemplu, nu vei mai putea să te îmbraci corect sau te vei rătăci, chiar și în locurile cunoscute), fie că vei face lucruri pe care în mod obișnuit nu le-ai fi făcut sub nicio formă (de pildă, să furi dintr-un magazin), cei din jur vor sesiza că te-ai schimbat radical.
Îți este tot mai greu să faci față treburilor casnice
Un semn că suferi de Alzheimer poate fi și acesta: nu mai poți face față activităților casnice, chiar dacă înainte te pricepeai foarte bine la unele dintre ele sau dacă le executai în mod frecvent. Se poate întâmpla să nu mai poți duce la capăt anumite activități și să ți se pară foarte dificile, copleșitoare.
Pentru ca cei apropiați să ia în calcul faptul că este posibil să ai Alzheimer, ar trebui să-și răspundă la aceste întrebări:
• „Îți este mai greu ca de obicei să gătești?"
• „Ești mai puțin angajată în activitățile casnice, nu le mai poți finaliza?"
• „Nu mai ești capabilă să finalizezi rapid activitățile în care excelai?"
• „Anumite rutine legate de treburile casnice ți se par dificile, ești confuză când trebuie să le desfășori, îți pierzi brusc cheful de a le duce la capăt?"
Este necesar ca apropiații tăi să te observe cu atenție, întrucât pierderea abilităților tale vă poate pune în pericol pe toți.
Cum se va putea pune diagnosticul de Alzheimer
Numai un specialist îți va spune dacă suferi sau nu de această maladie, dar după ce vei trece prin mai multe examinări.
Prima dată ți se va face un test legat de starea ta mentală. În cadrul acestuia va trebui să memorezi o listă cu obiecte, să identifici luna, anul, ziua din săptămână. Aceasta nu este însă foarte relevant, dar medicul își poate face o idee despre starea ta mentală.
După aceea ți se poate recomanda o tomografie sau un examen RMN, ce vor putea despita eventualele leziuni ale creierului provocate de Alzheimer.
Trebuie să știi însă că poate dura mult timp (chiar și câteva luni) pentru ca un diagnostic de Alzheimer să fie confirmat sau nu. În plus, și timpul pentru prescrierea unui eventual tratament poate fi lung.
Nu în ultimul rând, în caz de confirmare a acestui diagnostic, specialiștii vor discuta în detaliu cu familia, în condițiile în care Alzheimer este o boală ce are impact mare și asupra apropiaților bolnavului.
Citește și: Alzheimer-Cauze, simptome, tratament
Voi știați până acum care sunt semnele ce ne pot indica faptul că este posibil să suferim de Alzheimer?
Surse:
www.caring.com; www.health.com; www.nia.nih.gov; www.nhs.uk