Cum le-am explicat copiilor mei că mama mea are Alzheimer

Cum le-am explicat copiilor mei că mama mea are Alzheimer

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să ai grijă în mod constant de o persoană care suferă de boala Alzheimer reprezintă o mare provocare. Lucrurile devin însă mai greu de gestionat când acea persoană este chiar unul dintre părinții tăi și când, la rândul tău, ești și tu părinte. O femeie din SUA trece de mai mulți ani prin această experiență cu mama ei. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi cum a procedat pentru a le explica fiicelor sale despre boala bunicii lor, astfel încât acestea să știe la ce să se aștepte și să devină empatice. 

Mama ei a fost diagnosticată cu Alzheimer

Ty Lewis (din California, SUA) a stat de vorbă cu HUFFPOST și a dezvăluit că mama ei, Gertrude Jordan, a fost diagnosticată cu Alzheimer în anul 2014. Despre cum s-au petrecut lucrurile atunci a povestit următoarele: „Medicul mi-a înmânat un bilețel și mi-a zis „Mama ta are demență”. Nu voi uita niciodată când m-am uitat la mama mea și am văzut-o plângând, nu voi uita nicicând golul interior pe care l-am simțit atunci și cum îmi repetam neîncetat: „Nu, nu se poate sfârși totul.”

mama si fiica zambitoare

În acea perioadă, fiicele lui Ty aveau 6 ani și jumătate, respectiv 4 ani. Ca să le ajute să înțeleagă ce se va  întâmpla cu bunica lor, mama s-a străduit să le ofere anumite explicații, așa cum reiese și din confesiunea ei pentru sursa citată: „Bunica nu mai e ca înainte. O să-și piardă memoria, ceea ce înseamnă că o să uite lucruri. Ceea ce avem de făcut este să o iubim și să fim buni cu ea.”

bunica fericita alaturi de nepoatele ei

Pornind de la faptul că nu s-a simțit susținută așa cum ar fi trebuit în momentul în care a aflat că mama ei are Alzheimer, Ty Lewis și-a dorit să vină în ajutorul aparținătorilor persoanelor cu Alzheimer. De aceea, a deschis un cont de Instagram cu numele mamei sale, pe care postează adesea sfaturi și își împărtășește experiențele prin care trece. De asemenea, pentru a se putea ocupa de mama sa, Ty a urmat un training prin care să poată deveni persoană specializată în îngrijirea bolnavilor de Alzheimer. 

A dezvăluit cum a procedat pentru a le explica fiicelor ei că bunica lor are Alzheimer

În continuarea intervenției pentru sursa citată anterior, Ty Lewis a venit cu detalii legate de modul în care le-a vorbit fiicelor sale despre situația bunicii lor. Iată ce sfaturi a dat părinților aflați într-o situație similară:

Străduiește-te să discuți cât mai deschis, folosind un limbaj adecvat vârstei copilului

Primul sfat pe care l-a dat mama este următorul: „Nu le ascund nimic fiicelor mele. Suntem foarte deschiși. Suntem foarte sinceri.” De exemplu, a spus că le-a explicat fiicelor ei că, din pricina cheltuielilor ce țin de îngrijirea bunicii lor, familia lor face eforturi financiare importante. 

De asemenea, le-a adus în prim-plan anumite manifestării ale bolii Alzheimer, cum ar fi furia de pildă. În același timp, ori de câte ori mama ei are noi simptome, Ty le avertizează pe fetele ei astfel: „Bunica este acum într-o altă etapă a bolii.”

Apelează la resurse online pentru a-ți familiariza copilul cu ce implică boala Alzheimer

Spre exemplu, Ty recomandă vizionarea unor videoclipuri precum este și acesta:

Totodată, insistă următoarei idei, așa cum se poate sesiza și din intervenția ei pentru aceeași sursă: „Invită-ți copilul la discuții...și implică-l și în procesul de îngrijire.”

Vino cu exemple

Apelând la propria experiență, mama precizează că este important ca un copil să-și vadă părinții cum se ocupă de bolnavul cu Alzheimer. Procedând așa, părintele devine un model ce poate fi imitat de către copil. Spre exemplu, în cazul în care vede cum persoana cu Alzheimer este hrănită, poate fi dispus, la un moment dat, să realizeze și el un asemenea demers: „Fiicele noastre au învățat în timp ce ne-au privit făcând lucruri. Întrucât ne-au văzut cum am procedat, după aceea s-au implicat și ele, fără ezitare.”

Găsește modalități pentru a-ți implica și copilul în anumite activități ce țin de îngrijirea persoanei bolnave

În cazul familiei lor, Ty a mărturisit că fiicele ei, aflate acum la vârsta adolescenței, obișnuiesc să o ajute când o îmbracă pe bunica lor sau o ajută pe aceasta să ajungă la baie.

Nu s-a ferit să spună că fetele sale își folosesc abilitățile pentru a veni în sprijinul bunicii lor. Pentru sursa menționată, a adăugat următoarele: „Fiica mea cea mică este pasionată de cântat și îi încântă mereu bunicii sale, ținând cont că terapia prin muzică este foarte utilă. În ceea ce o privește pe fiica mea cea mare, ea este pasionată de dans și de aceea se străduiește și să-și ia bunica la dans.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gertrude Jordan (@iamgertrudejordan)

În plus, dacă ai grijă o persoană bolnavă, copilul poate să petreacă timp alături de ea și când îi citește cărți, când o antrenează în diverse jocuri, când îi desenează ceva etc.

Încearcă să aduci în prim-plan aspectele pozitive ce reies din faptul că aveți în grijă o persoană în suferință

În loc să-i spui mereu copilului tău câte sacrificii implică îngrijirea unei persoane bolnave, ține seama de recomandarea celei care își îngrijește mama bolnavă de Alzheimer. Astfel, tot în intervenția pentru HUFFPOST, Ty a explicat de ce consideră că îngrijirea acesteia poate avea impact pozitiv asupra fiicelor sale: „Le învață să fie iubitoare. Le învață să fie generoase... Pe măsură ce vor înainta în vârstă, vor învăța cum să fie cetățeni mai buni, vor învăța să aibă compasiune pentru cei din jur și să fie mai răbdătoare.”

mama, tata si fiicele lor de Anul Nou alaturi de o batrana aflata in scaunul cu rotile

Pe lângă punerea în practică a sfaturilor prezentate, în situația în care ești nevoită să ai grijă de o persoană bolnavă și ești mamă, nu uita că este esențial să-ți avertizezi întotdeauna copilul când știi că nu poți petrece suficient timp cu el. Merle Griff, terapeut de familie și autor de carte, care a trecut ea însăși prin experiența de a-și îngriji mama și soțul, a abordat acest subiect stând de vorbă cu HUFFPOST: „Îmi dau seama că acum ești supărat/ă sau furios/furioasă pe mine pentru că nu pot să stau cu tine. Suntem o familie și trebuie să avem grijă unii de alții și, uneori, unul dintre noi are nevoie de mai mult timp decât ceilalți...De exemplu, acum bunica/bunicul au mai multă nevoie de acest timp...”

Generația „Sandwich”. Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici

Surse foto: instagram.com/iamgertrudejordan/, youtube.com

Surse articol: huffpost.com

Articolul urmator
Mama mea îi tratează diferit pe copiii mei, față de ceilalți nepoți ai ei
Mama mea îi tratează diferit pe copiii mei, față de ceilalți nepoți ai ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fetița mea de 18 luni a fost diagnosticată cu Alzheimer
    Fetița mea de 18 luni a fost diagnosticată cu Alzheimer

    Una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte este aceasta: să afle că al său copil se confruntă cu o boală rară, care nu are leac și care este fatală....

    Cumnata mea și-a făcut un tatuaj cu numele copiilor mei fără să-mi ceară acordul
    Cumnata mea și-a făcut un tatuaj cu numele copiilor mei fără să-mi ceară acordul

    Tatuajele cu numele copiilor au devenit tot mai populare în ultimii ani și, de aceea, numeroase persoane optează pentru ele. De cele mai multe ori, este vorba despre părinți care...

    „Am primit cu brațele deschise un băiat în casa mea pentru a-i fi bonă și el s-a transformat în cel mai mare coșmar al copiilor mei!”
    „Am primit cu brațele deschise un băiat în casa mea pentru a-i fi bonă și el s-a transformat în cel mai mare coșmar al copiilor mei!”

    Unul dintre cele mai mari coșmaruri ale unui părinte este să vadă cum copilul său suferă întrucât este hărțuit de un alt copil. Cu atât mai mult cu cât...

    Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea
    Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea

    Încep aceste rânduri prin a menționa că dezvolt un subiect care nu îmi e deloc comod. Ba din contră, simt că deschid răni atât de vechi, dar totodată simt și...

    Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei
    Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei

    În special dacă nu ești mulțumită de felul în care arăți, faci eforturi pentru a-ți dezvălui cât mai puțin corpul, inclusiv în fața copilului tău. Unele...

    Cum să le explic copiilor mei că nu pot avea o petrecere anivesară în fiecare an?
    Cum să le explic copiilor mei că nu pot avea o petrecere anivesară în fiecare an?

    Cât de des trebuie organizate petrecerile aniversare pentru copii? Ce eforturi trebuie să facă părinții în acest sens și cum pot evita eventualele găuri în bugetul...

    Mirela Vaida în lacrimi: „Acesta e motivul pentru care le spun copiilor mei Te iubesc în fiecare zi. Părinții mei mă pupau în somn”
    Mirela Vaida în lacrimi: „Acesta e motivul pentru care le spun copiilor mei Te iubesc în fiecare zi. Părinții mei mă pupau în somn”

    Este o prezentatoare de succes, o artistă desăvârșită, o mamă și o soție împlinită. Totuși, există un aspect care îi umbrește fericirea Mirelei Vaida. Pe...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    © 2025 Qbebe