14 remedii naturale contra durerilor de cap

14 remedii naturale contra durerilor de cap

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Durerile de cap sunt unele dintre cele mai frecvente dureri cu care ne confruntăm pe parcursul vieții. În loc să le tratăm cu tot felul de medicamente de sinteză, este mult mai bine să apelăm la tot felul de remedii naturale. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt unele dintre cele mai cunoscute astfel de remedii, ideale pentru durerile de cap comune, dar și pentru migrene. În plus, vei vedea că acestea sunt benefice pentru starea noastră de sănătate în general, nu numai pentru tratarea durerilor de cap.

Menta

Mentolul și mentonul sunt compuși din mentă capabili să ușureze o durere de cap.
Dintr-o mână de frunze proaspete de mentă prepară un suc, pe care să-l aplici apoi pe frunte și pe tâmple.
De asemenea, poți să prepari un ceai de mentă și să-ți pui comprese înmuiate cu acesta, chiar pe frunte.
Nu în ultimul rând, folosește cu încredere uleiul de mentă. Pentru a profita de efectele sale benefice, urmează aceste sfaturi:
• Amestecă trei picături de ulei esențial de mentă într-o linguriță de ulei de migdale, ulei de măsline sau de apă. Masează-ți fruntea cu această combinație.
• Pune câteva picături de ulei de mentă în apă care fierbe și stai în aburul degajat pentru câteva minute.

Uleiul de lavandă

Specialiștii sunt de părere că simpla inhalare a uleiului de lavandă poate duce la ameliorarea unei dureri comune de cap, dar chiar și a unei migrene. Iată de ce este ideal să pui câteva picături de lavandă pe o batistă și apoi să inhalezi ușor. În același timp, poți să pui ulei de lavandă și în apă fiartă și să inspiri apoi aburii degajați.
Un alt remediu cu ulei de lavandă poate fi și acesta: amestecă două-trei picături din acesta într-o lingură de ulei de măsline/de migdale și masează-ți fruntea cu el.

Rozmarinul

Acidul din rozmarin are efecte antiinflamatoare și calmante, ceea ce îl poate face un remediu potrivit pentru durerile de cap.
Poți să apelezi la rozmarin astfel:
• Pur și simplu masează-ți fruntea și tâmplele cu ulei de rozmarin, amestecat cu ulei de măsline.
• Prepară-ți un ceai dintr-o lingură de frunze de rozmarin și o lingură de salvie. După ce acestea vor fierbe 10 minute, pune ceaiul la răcit și bea-l de două -trei ori pe zi.
Nu folosi rozmarin dacă suferi de epilepsie sau dacă ai hipertensiune arterială!

Busuiocul

Și această plantă te poate ajuta să scapi de o neplăcută durere de cap. Folosește-l după cum urmează:
• Pune trei sau patru frunze de busuioc la o cană de apă și lasă să fiarbă pentru câteva minute. Bea din acest ceai.
• Tot când pui la fiert frunze de busuioc poți să și inhalezi vaporii degajați.
• Mestecă frunze proaspete de busuioc sau masează-ți fruntea cu ulei esențial de busuioc.

Ulei de busuioc si frunze

Iarba-moale

Această plantă și-a dovedit și ea eficacitatea în ceea ce privește ameliorarea durerilor de cap comune și a migrenelor. De pildă, încă din anii '80, un studiu efectuat în Marea Britanie pe mai mulți pacienți cu migrene frecvente a demonstrat o ameliorare a acestora, cam la 70% dintre ei, după ce au consumat iarbă-moale în fiecare zi.
Pentru un efect sporit, unii specialiști ne recomandă să combinăm iarbă-moale cu salcie, care are conține și ea substanțe numai bune pentru reducerea durerilor de cap.

Iarba-moale

Ceaiul de mușețel

Probabil că nu te-ai gândit până acum că și banalul ceai de mușețel poate fi un remediu eficient contra durerilor de cap.
Tot ce ai de făcut este să fierbi un plic de ceai de mușețel la o cană de apă și să-l bei apoi în înghițituri foarte mici, de mai multe ori pe zi.

Folosește brusture

Cercetările din domeniu au demonstrat că această plantă poate fi de un real ajutor în ameliorarea durerilor de cap obișnuite, dar și a migrenelor.
Există diverse studii care au relevat faptul că o substanță extrasă din brusture poate reduce semnificativ incidența migrenelor. Se recomandă cam 75 de mg din acest extract pe zi, timp de o lună. După aceea ar trebui să se ia 50 de mg de două ori pe zi.

Brusture

Cuișoarele

Au rolul de a ușura durerile de cap tensionale în condițiile în care au un efect de răcorire și proprietăți antiinflamatoare.
Cînd te confrunți cu o durere de cap, folosește cuișoarele în aceste trei modalități:
• Zdrobește câteva cuișoare și pune-le într-un săculeț sau într-o batistă curată. Poți să inhalezi apoi aroma lor.
• Pune două picături de ulei de cuișoare într-o lingură de ulei de măsline și masează-ți tâmplele și fruntea.
• Amestecă două lingurițe de ulei de cocos, o linguriță de sare de mare și două picături de ulei de cuișoare. Masează-ți ușor fruntea cu acest amestec.

Ghimbirul

Întrucât poate reduce inflamația de la nivelul vaselor de sânge, ghimbirul poate fi un remediu potrivit pentru a amliora o durere de cap. Puteți să-l folosiți în oricare dintre modalitățile de mai jos:
• Amestecă, în părți egale, suc de lămâie și suc de ghimbir. Bea din acest amestec o dată sau de două ori pe zi.
Combină două lingurițe de apă cu pudră de ghimbir uscat și dă-te cu acest amestec pe frunte. Stai așa pentru câteva minute.
Fierbe ghimbir proaspăt/uscat și inhalează vaporii degajați.
• Mestecă una-două bucăți de ghimbir confiat când te doare capul.

Citește și: 15 rețete cu magicul ghimbir pentru fiecare problemă a ta

Semințele de in

Întrucât mare parte a durerilor de cap sunt provocate de inflamații, acestea pot fi diminuate dacă se consumă acizi tip Omega-3. Semințele de in sunt o sursă importantă de astfel de acizi, așa că nu ezita să le consumi regulat (sau sub formă de ulei) dacă te confrunți adesea cu dureri de cap.

Ai grijă să te hidratezi suficient

Nu de puține ori durerile de cap se declanșează și din cauza faptului că suntem deshidratate. Iată de ce este important să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Iar dacă simțim că începe să ne doară capul, putem apela la următorul „truc": să bem mai întâi un pahar mare cu apă, apoi să continuăm să bem cât mai multă apă trepta, în înghițituri mici.
De asemenea, pe lângă apă, ar trebui să avem grijă să consumăm fructe și legume ce sunt bogate în apă, precum: pepene verde, căpșune, grepfruit, pepenele galben, portocale, castraveți, ridichi, varză, ardei verzi, țelină, conopidă, vinete, spanac etc.

Aplicațiile cu gheață/cu apă rece

S-a constatat că apa rece/gheața pot reduce inflamația ce declanșează adesea durerile de cap.
Poți să procedezi așa:
Înmoaie o cârpă în apă foarte rece și ține-o pe frunte 5 minute. Repetă acest demers de câteva ori.
Pune-ți pe frunte o pungă de legume de la congelator sau o pungă cu gheață. Cam într-o jumătate de oră ar trebui să simți o reducere a intensității durerii.

Fă-ți un masaj al scalpului

Să-ți faci un masaj al scalpului te poate ajuta să scapi mai rapid de o durere de cap, inclusiv de o migrenă. De altfel, cercetători din Brazilia au demonstrat că masarea zonei în care se află cea mai mare parte din nervul occipital (mai exact zona din spatele capului, la baza craniului) poate reduce considerabil migrenele și ne poate reda starea de bine. Nu ezita deci să te masezi singură pe cap pentru a-ți ușura o durere de cap!

Apelează la băi ce au rol de detoxifiere

Detoxifierea cu ajutorul băilor te va ajuta nu numai să eliberezi toxinele ce-ți pot provoca durerile de cap, ci și să te relaxezi. Pentru un efect maxim al acetora, apa ar trebui să fie cât mai fierbinte. De asemenea, o baie pentru detoxifiere poate deveni mai valoroasă datorită următoarelor ingrediente:
Uleiuri esențiale precum cele de lavandă, de mentă, de lemongrass, de santal, de portocale etc.- oricare dintre acestea vor avea și efect de calmare, dar și de revigorare
Praf de copt- acesta distruge bacteriile, lasă pielea catifelată și reduce iritațiile acesteia.
Oțetul de mere- Și acesta te poate ajuta să reduci durerile de cap și să-ți ameliorezi durerile articulare, musculare sau să-ți calmezi arsurile solare.

Citește și: Tratament naturist pentru dureri de cap

Tu mai știi și alte remedii naturale, numai bune pentru a scăpa de durerile de cap?

Surse:
www.draxe.com; www.everydayhealth.com; www.everydayroots.com;www.rd.com; www.top10homeremedies.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Cosmetice ayurvedice: ce sunt și când sunt recomandate
Cosmetice ayurvedice: ce sunt și când sunt recomandate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    De ce își dau bebelușii ochii peste cap
    De ce își dau bebelușii ochii peste cap

    Dacă ești mămică, știi deja că bebelușii fac o mulțime de gesturi inexplicabile, care te pot îngrijora. Pe această listă se află și datul ochilor peste cap. Parcurge...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    © 2025 Qbebe