Meghan Markle are o sarcină geriatrică. Ce înseamnă şi la ce riscuri este predispusă

Meghan Markle are o sarcină geriatrică. Ce înseamnă şi la ce riscuri este predispusă

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ai peste 35 de ani si bebeluşul tău s-a gândit că este cel mai bun moment să vină pe lume? Medicii dau o denumire destul de alarmantă unei sarcini care apare după această vârstă: sarcină geriatrică. Un termen care te duce cu gândul la bătrâneţe, deşi te simţi cât se poate de tânără. Apar şi tot felul de temeri. Bebeluşul o să fie bine? Voi întâmpina mai multe probleme la naştere? Dar nu-ţi face griji. Astăzi, mai multe femei ca oricând rămân însărcinate după vârsta de 35 de ani. O dovedesc celebrităţile, precum Meghan Markle. Recent, s-a vehiculat că sarcina ducesei de Sussex ar putea s-o predispună la o serie de riscuri si complicaţii.

După mult-aşteptata veste ca Meghan Markle este însărcinată, o altă ştire reţine atenţia cititorilor de presă mondenă. Vârsta viitoarei mămici este un subiect de interes, iar sarcina ei a fost etichetată "oficial" ca geriatrică. Cu toate ca nu este neobişnuit ca ducesa de Sussex sa aibă un copil la 37 de ani, ea depăşeşte cu câţiva ani media de vârstă pentru mame aflate la prima naştere. Pe de altă parte, Meghan este întrecută de alte membre ale familiei regale, precum prinţesa Alice, mătuşa prin alianţă a Reginei, care a avut primul fiu la 40 de ani, Sophie, contesa de Wessex, a cărei fiică s-a născut când aceasta avea 38 de ani sau Lady Nicholas Windsor, care a avut două sarcini, la 38 şi 45 de ani.

meghan markle insarcinata

Ce este sarcina geriatrică?

Schimbările din societatea actuală determină tot mai multe femei să devină mame mai târziu, vârsta medie pentru prima sarcină fiind actualmente de 28.8 ani. Cu toate acestea, vârsta de 35 de ani este considerată de referinţă, în ceea ce priveşte catalogarea unei sarcini ca geriatrică.

Desigur, o mamă care aude această denumire, îşi pune o grămadă de întrebări. Prima dintre ele este, probabil: "Ce legătură are un termen care se referă la bătrâneţe cu faptul de a da naştere unui copil?" Urmează fel de fel de incertitudini şi griji, legate de bunăstarea bebeluşului. Adevărul este, nici mai mult, nici mai puţin, că, în lumea medicală, orice sarcină peste 35 de ani poartă această denumire sonoră. Trebuie să fii conştientă de faptul că termenul reprezintă doar o etichetă, care actualmente a fost înlocuită cu echivalente precum "mame mai în vărstă", "femei cu vârstă maternală avansată" sau "mame de la 35 de ani în sus". De toate aceste calificative a avut parte si Meghan Markle.
Termenul de sarcină geriatrică este destul de vechi, fiind ceva mai potrivit la început de secol. Actualmente, tot mai multe femei au sarcini după 35 de ani, iar Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor, din SUA, arată o creştere marcantă a numărului de femei care au primul copil între 35 şi 39 de ani. Numărul femeilor care au primii copii în jurul vârstei de 40 de ani şi mai mult s-a dublat faţă de acum jumătate de secol.

Care sunt riscurile unei sarcini geriatrice?

Pentru că o femeie are aceleaşi ovule de la naştere, există un risc destul de mare de anomalii în timpul sarcinii. Conform American College of Obstetricians and Gynecologists, dintre acestea, cele mai întâlnite sunt:

Naşterea prematură
Studiile arată că cel mai mare risc de naştere prematură este în jurul vârstei de 40 de ani si mai sus. Naşteri premature spontane apar şi intre 20-24 de ani, cea mai stabilă perioadă fiind între 30- 34 de ani. O serie de factori corelează cu vărstele mai înaintate, crescănd riscul naşterii înainte de termen: placenta praevia (inserţia anormală a placentei, plasată prea jos în uter); diabetul gestaţional; anumite tehnici de asistare reproductivă şi chiar utilizarea unor tratamente puternice sau a unor proceduri invazive pot avea ca efect creşterea riscului de naştere prematură. Comparativ cu mamele de 30- 34 de ani, femeile în jurul vărstei de 40 de ani au un risc cu 14% mai mare de a avea o naştere înainte de termen.

Greutatea scăzută la naştere a bebeluşului
Un studiu făcut pe 124.089 copii, născuţi intre 1987-2000, a demonstrat un risc aproape dublu al naşterilor subponderale în cazul mamelor cu vărste cuprinse între 35- 40 de ani, faţă de mamele cu vărste între 24- 29 de ani. Cu toate acestea, şi în cazul mamelor adolescente şi cu vărste între 20- 24 de ani, riscul naşterii unui copil subponderal este destul de mare; în plus, la aceste naşteri, există şi un risc de întârziere în creştere şi dezvoltare, după naştere.

Avortul spontan şi moartea fetală
Femeile peste 35 de ani au un risc mai crescut de avort spontan şi moarte fetală intrauterină, arată mai multe cercetări actuale. Pe lăngă faptul că această vârstă este un prag, dincolo de care apare o morbiditate maternală mai mare si un număr mai crescut de intervenţii obstetrice, naşterea unui copil mort sau moartea fetală târzie sunt unele dintre efectele adverse cele mai îngrijorătoare. Cu toate acestea, rata acestor evenimente dramatice nu este atât de crescută, variind între 1- 17 cazuri (maximum) la 1000 de naşteri totale.

Defecte cromozomiale la copil
Cel mai des întâlnit defect cromozomial corelat cu vârsta mamei este, fără doar şi poate, trisomia 21 (apariţia unui cromozom în plus în perechea 21 de cromozomi), cunoscută sub denumirea de sindromul Down. Mai multe studii au demonstrat că, de obicei, copiii mezini dintr-o familie mai numeroasa, pot fi afectaţi de acest sindrom. Deşi există şi alţi factori determinanţi, vârsta mamei creşte, de asemenea, riscul de sindrom Down. La o femeie de peste 40 de ani, peste 50% din ovule pot să prezinte anomalii sau mutaţii, ceea ce determină riscul de defecte la copil sau de avorturi spontane. Sindromul Down este o boală ce afectează aproximativ unul dintr-o mie de copii. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice caracteristice şi o serie de afecţiuni asociate. Pe lăngă această maladie, pot să apară şi alte anomalii cromozomiale, caracteristice unor boli precum sindromul Edwards, o condiţie ameninţătoare de viaţă chiar înainte de naştere; sindromul Patau, care provoacă anomalii cardiace, ale creierului şi ale coloanei vertebrale; sindromul Klinefelter, care afectează copiii de sex masculin, provocănd o serie de tulburări la pubertate, din cauza existenţei unui cromozom X în plus, etc.

Complicaţii la naştere
Mamele cu vărste peste 35 de ani au un risc mai crescut şi în ceea ce priveşte naşterea. Aceasta poate fi asociată cu preeclampsie (tensiune arterială crescută după cea de-a 20-a săptămână de sarcină, nivel proteic mai mare în urină) şi eclampsie, care apare dacă preeclampsia nu e diagnosticată şi tratată la timp, fiind o afecţiune foarte periculoasă, care poate cauza crize cu convulsii si pierderea cunoştintei la mamă , comă sau chiar moartea mamei şi a fătului. O altă complicaţie este hemoragia severă postpartum , întârzierea creşterii fetale, risc crescut de moarte a copilului la naştere. Hipertensiunea arterială şi diabetul gestaţional sunt frecvent întâlnite la mame, în jurul vârstei de 40 de ani.

Necesitate mai mare a naşterii prin cezariană
Teama de riscurile şi complicaţiile naşterii naturale la vârste de peste 35 de ani determină multe femei să aleagă naşterea prin cezariană. Rata femeilor care nasc prin cezariană este de 35% la vârste de peste 35 de ani şi ajunge la peste 43% după 40 de ani, Decizia de a naşte prin cezariană este accentuată de o serie de factori: naştere anterioară tot prin cezariană, primiparitate, concepţie dificilă, presupunând asistare reproductivă, hipertensiune cronică, diabet gestţional, preeclampsie, placenta previa, etc. Totuşi, se pare că nu factorii de sănătate primează în această decizie, cât dorinţa mamei şi temerile legate de naşterea naturală.

Există şi beneficii ale unei naşteri târzii

Să ai un copil după 35 de ani nu înseamnă numai riscuri si complicaţii. Sunt şi veşti bune pentru viitoarele mămici; o naştere la o vărstă mai avansată diminuează riscurile de depresie la mamă, corelează cu mai multă energie şi cu o stare psihică mai bună. Totodată, pentru copil, o persoană cu mai multă experientă de viaţă poate fi un mare avantaj, oferindu-i un climat mai sigur, o atenţie sporită la nevoile sale, o educaţie mai bogată. În plus, vârsta este asociată adesea şi cu o stabilitate financiară mai mare, ceea ce deschide mai multe posibilităţi pentru copil.

femeie insarcinata

Ce ar trebui să facă Meghan Markle, ca viitoare mamă

Având 37 de ani, deci încadrându-se în "clubul" mămicilor cu sarcini geriatrice, Meghan Markle ar trebui să ia câteva măsuri, pentru a preîntâmpina riscurile legate de vârstă:
- să discute mai multe amănunte cu medicii, legate de sarcină şi potenţialele riscuri. Nu orice sarcină geriatrică se asociază cu complicaţii, dar multe mame au o stare de teamă şi nesiguranţă. Această stare poate fi cea care duce la probleme. Tocmai de aceea, discuţiile amănunţite cu medicul sunt esenţiale, ca să fie asigurată cea mai bună naştere pentru mamă şi pentru bebeluş
- să facă exerciţii regulate şi să aibă o dietă sanatoasă
- să ia vitamine prenatale, în special acid folic
- să încerce să menţină o greutate scazută, să evite îngrăşarea, mai ales în preajma naşterii
- să evite, bineînţeles, substanţele şi obiceiurile dăunătoare, precum alcoolul, drogurile, fumatul şi unele medicamente
- dacă este recomandat de medic, să facă anumite teste şi analize pentru a se asigura că bebeluşul este sănătos

exercitii sarcina
"Multe femei care rămân însărcinate dupa 35 de ani şi în jurul vârstei de 40 au sarcini perfect sănătoase şi nasc bebeluşi sănătoşi. Ele trebuie să fie foarte bine informate, să primească îngrijiri adecvate şi atenţie maximă, trebuie să ia în considerare potenţialele riscuri, să facă analizele necesare şi să se asigure că le este furnizat suportul nutritiv şi vitaminic optim. Se recomandă, de asemenea, ca starea de sănătate a femeii mature să fie cat mai bună, înainte de a rămâne însărcinată, ceea ce înseamnă menţinerea unei greutăţi normale, o dietă echilibrată, exerciţii regulate, limitarea alcoolului si renunţarea la fumat"
, acestea sunt recomandările NHS, unul dintre cele mai mari website-uri de sanatate din Marea Britanie.

Surse: https://www.mirror.co.uk ; https://www.healthline.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.reuters.com; https://utswmed.org;; https://www.nhs.uk

 

Articolul urmator
O mamă este judecată că a făcut întrerupere de sarcină și a plecat apoi într-o vacanță: „Nu mi-am putut imagina viața cu patru copii”
O mamă este judecată că a făcut întrerupere de sarcină și a plecat apoi într-o vacanță: „Nu mi-am putut imagina viața cu patru copii”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine
    Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine

    Pierderea unei sarcini este asociată unei dureri fizice și sufletești greu de îndurat de femeile care trec prin asemenea experiențe neplăcute. 15 femei au găsit curajul de a ne...

    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

    Alergia la ou face parte dintre cele mai frecvente alergii în rândul copiilor și apare în cazul în care în organismul percepe proteinele din albuș și/sau din...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    Este sigură aspirina în sarcină?
    Este sigură aspirina în sarcină?

    Cunoscută ca fiind un remediu eficient pentru răceală și dureri, dar și pentru pericolele asupra sănătății copiilor, aspirina este un medicament foarte controversat pentru femeile...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

    În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri
    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri

    În anii adolescenței, copiii experimentează foarte mult și, de aceea, nu este exclus să ajungă să consume alcool. Fie că este vorba despre curiozitate, fie că este vorba despre...

    © 2025 Qbebe