Conditii pentru decontarea tratamentelor
Cetatenii europeni se pot bucura de o noua lege, mai precis o Directiva, care le permite efectuarea de tratamente in orice alt stat membru UE, cu posibilitatea decontarii. Pentru a beneficia de rambursarea cheltuielilor, este necesar ca tipul de tratament sau costurile acestuia sa se afle printre prestatiile prevazute de legislatia nationala.
Astfel, o persoana isi alege doctorul si tara unde vrea sa fie tratat, isi achita integral costurile legate de tratament si internare, urmand ca la intoarcerea in tara sa solicite decontarea acestora.
Inconvenientul il reprezinta sumele decontate de autoritati. Decontarea se face la tarifele Casei Nationale si deci, presupune o suma mai mica decat cea cheltuita de pacient.
De exemplu, la Viena, pentru o saptamana de internare, un pacient plateste in medie 6000-7000 euro. La intoarcerea in tara va primi doar 845 euro, costul echivalent unei saptamani de spitalizare in Romania.
Avantajul este legat de faptul ca nu vor mai fi necesare avizele si aprobarile de la Ministerul Sanatatii sau de la CNAS, cum se intampla in prezent.
Bugetul pe 2011 pentru tratamente in strainatate a fost redus
Aparatura medicala precara si conditiile din spitale i-au facut pe tot mai multi romani sa aleaga sa se trateze in strainatate. Multi opteaza penbtru spitalele din Franta, Belgia, Italia sau Ungaria.
Nu este o noutate faptul ca multe bugete au fost reduse pe anul curent si nu face exceptie nici bugetul alocat sistemului sanitar. Daca in 2010, bugetul CNAS pentru tratamente in strainatate era de 4,5 milioane de euro, in 2011, acesta a fost redus la 2,9 milioane euro.
In topul cererilor pentru decontare se afla nasterile, urmate de numeroase interventii chirurgicale, precum cele la coloana vertebrala.
In prezent, decontarile se fac in baza formularelor europene S1, S2 si S3, care au inlocuit vechile E 106, E 112 si E 120.
Tratamente fara granite
Semnarea Directivei europene a adus motive de bucurie, dar a si descurajat pe multi dintre cei care isi doreau tratamente in strainatate cu costuri putine. Motivul? Decontarea se face la tarifele din Romania.
Valoarea maxima pe care o deconteaza statul roman este de 3600 lei, iar termenul, cel putin teoretic, pana cand are loc rambursarea banilor este de 90 de zile. Desi sunt multi cei care au efectuat diverse interventii in strainatate si isi asteapta inca banii de la stat, se pare ca nu au existat intarzieri cel putin in cazurile grave ce nu puteau fi tratate in Romania.
Avantajul Directivei europene este ca va oferi mai multor romani posibilitatea de a-si alege serviciile medicale de care au nevoie, atata timp cat acestea sunt incluse in lista tratamentelor decontate.
Nu se deconteaza operatiile de infrumusetare, baile termale si transplantul de organe.
Directiva europeana va intra in vigoare pentru toate statele membre UE in 2013.