Particularitatile concediului de maternitate
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda mamei atat inainte cat si dupa nastere pe o perioada de 126 zile calendaristice, indiferent daca copilul se naste viu sau mort (art. 24, alin. 4 din OUG 158/2005).
Concediul prenatal se acorda inainte de nastere pe o perioada de 63 de zile, iar cel postnatal, dupa nastere, pentru aceeasi perioada. Insa, cele 126 de zile pot fi compensate intre ele, cu singura mentiune ca durata concediului postnatal nu poate fi mai mica de 42 de zile (OUG 96/2003, modificata si completata).
Concediul de maternitate se acorda bineinteles, doar mamei, la recomandarea medicului, si necesita un stagiu de cotizare de doar o luna in ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului de maternitate.
Concediul pentru cresterea copilului
Concediul pentru cresterea copilului, desi se confunda adesea cu cel de maternitate, se diferentiaza prin mai multe aspecte:
- se acorda doar la cerere, neavand caracter obligatoriu
- se poate acorda oricaruia dintre parinti, nu doar mamei
- necesita realizarea unor venituri impozabile timp de 12 luni anterioare nasterii copilului, nu doar o luna
- se acorda pe o perioada de pana la 2 ani (in functie de optiunea parintelui), sau 3 in cazul copilului cu handicap
- poate fi efectuat numai dupa expirarea concediului de maternitate obligatoriu
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, reglementat de OUG 158/2005, este de asemenea un concediu medical si se poate acorda oricaruia dintre parinti atunci cand copilul este bolnav.
|
Acest tip de concediu se acorda pana la o anumita varsta, in functie de problemele copilului: pana la 7 ani, respectiv 18 ani daca acesta sufera de afectiuni intercurente.
Pentru a beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, solicitantul (unul dintre parinti) trebuie sa fi cotizat la stat cel putin o luna in ultimele 12 luni anterioare concediului medical.
De asemenea, acest concediu se acorda doar pe o perioada de maxim 45 de zile pe an.
Concediul paternal
Concediul paternal, cum reiese si din denumire, este concediul care se acorda tatalui, conform Legii 210/1999.
Spre deosebire de cel de maternitate, care are la baza un certificat medical emis de medicul de specialitate sau cel de familie, concediul paternal se acorda la cerere, tatalui copilului.
Tatal poate solicita acest drept in primele 8 saptamani de la data nasterii copilului, pentru o perioada de 5 zile lucratoare (se platesc integral), perioada care poate fi prelungita cu inca 10 zile in cazul urmarii unui curs de puericultura.
In plus, pentru acordarea concediului paternal este suficient ca tatal sa aiba calitatea de asigurat in sistemul public de pensii (nu conteaza data la care a devenit contribuabil).
|
Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii nou-nascutului, fie de catre medicul de familie, fie de catre anumite maternitati sau firme specializate. Cursul se poate efectua atat in perioada de sarcina a mamei, cat si dupa nastere.
La sfarsitul cursului se va face o verificare a notiunilor dobandite si se va elibera un atestat de absolvire.
Cursul de puericultura se poate face o singura data, indiferent de numarul de copii al titularului.
Pe perioada concediului paternal se suspenda si plata salariului, tatal beneficiind insa de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective (se plateste din fondul de salarii si se include in veniturile impozabile ale salariatului).
Aceasta indemnizatie se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
Voi ati opta pentru concediul de crestere copil, sau preferati sa va intoarceti imediat la serviciu?