Concediul de crestere copil: noi modificari la OUG 111/2010

Concediul de crestere copil: noi modificari la OUG 111/2010

Raluca Antonescu

OUG 111/2010, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011, a adus noi modificari asupra indemnizatiei si concediului pentru cresterea copilului. La doar cateva luni dupa intrarea in vigoare a legii, Parlamentul schimba din nou legea si instituie printre altele interdictia concedierii parintelui aflat in CCC pana la 2 ani.

Care sunt modificarile?

Conform OUG 111/2010, pentru a beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului, persoanele trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Insa, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care acestea s-au aflat in anumite situatii, precum: au beneficiat de somaj, concedii medicale, pensie de invaliditate, concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului etc.

 

Ordonanta adoptata la sfarsitul anului 2010 interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in urmatoarele situatii:
- salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap
- salariatei/salariatului aflat in plata stimulentului de insertie

De asemenea, extinderea interdictiei de concediere este posibila o singura data, cu pana la 6 luni de la revenirea definitiva a angajatului in unitate.
Noul act normativ schimba insa art. 25, alin. 2 si instituie interdictia concedierii si pentru parintele care a optat pentru un concediu de 2 ani.
In aceeasi masura, legea adoptata prevede ca, la constituirea celor 12 luni in care mama a realizat venituri anterioare nasterii copilului sa se ia in considerare si perioadele in care aceasta a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, sau universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate in tara sau in strainatate.
Prevederile OUG 111/2010 se aplicau doar femeilor care urmau cursurile de zi la nivelul studiilor de masterat, nu si de licenta, si care se organizau in tara sau intr-un stat membru UE. Proiectul normativ extinde aceste conditii.

 

Ce nu stiai despre OUG 111/2010?

OUG 111/2010, ca multe alte legi, contine si neclaritati care trebuie elucidate.
De exemplu, somajul tehnic se ia in considerare la stabilirea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului? Raspunsul este „da", ca urmare a art. 2, alin. 5 din OUG 111/2010 care prevede ca perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice sau structurale este perioada asimilata.
Beneficiaza de indemnizatie si persoana careia i s-a redus programul de munca. Este de ajuns si o singura ora de activitate efectuata zilnic pentru a asigura eligibilitatea privind indemnizatia pentru cresterea copilului.

 

In ce priveste situatia in care angajatorul nu a platit contributiile pentru salariat, trebuie stiut ca nu are nicio relevanta plata contributiilor de asigurari sociale. Singura modalitate pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, sau aflarea in una din perioadele asimilate prevazute la art. 2, alin. 5 si 6 din OUG 111/2010.

Foarte important de precizat este si faptul ca majorarea de 600 lei pentru al doilea copil nascut inainte ca primul sa fii implinit 2 ani se acorda doar pentru copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2011. Astfel, daca unul dintre copii s-a nascut inainte de aceasta data, iar cel de-al doilea dupa 1 ianuarie, parintele nu va beneficia de aceasta majorare. In aceasta situatie ea se va acorda doar in cazul nasterilor duble sau multiple (gemeni, tripleti sau multipleti).

Tichetele de masa sau cele de vacanta sunt considerate venituri si se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Pe de alta parte, veniturile din chirii, dobanzi si din transferul titlurilor de valoare sunt venituri din cedarea folosintei bunurilor, respectiv din investitii si nu pot fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului (nu sunt venituri din activitati independente).

 

O altfel de concluzie

Modificarile aduse OUG 111/2010 nu fac decat sa completeze o lege si asa destul de controversata, insa lasa neelucidate alte aspecte, precum dreptul ambilor parinti la CCC, simultan, incepand cu anul 2012 (art. 11).


Momentan, Ordonanta prevede ca incepand cu anul viitor, cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului va fi alocata uneia dintre persoanele care a nu a solicitat acest drept (celalalt parinte).

Iar daca acesta nu va solicita dreptul la concediu, celalalt parinte nu va putea beneficia de concediu in locul acestuia.

Procedura de acordare a concediului urmeaza sa fie stabilita printr-un ordin de catre ministrul muncii, familiei si protectiei sociale.

Voi ce parere aveti cu privire la modificarile aduse OUG 111/2010?

Articolul urmator
Theo Rose a devenit mămică și lumea i s-a schimbat radical! "Am înțeles și noi cum se simte bucuria asta de părinți...”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

    Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    Oamenii mă critică pentru faptul că am renunțat la concediul maternal când fiica mea avea mai puțin de un an
    Oamenii mă critică pentru faptul că am renunțat la concediul maternal când fiica mea avea mai puțin de un an

    Aflată în concediu de maternitate, o mamă a obținut oportuntatea unui job foarte bun atunci când fiica ei abia împlinea 8 luni. Pentru că nu a vrut să rateze ocazia,...

    © 2024 Qbebe