- Ce v-a determinat să organizați Noaptea Privighetorilor? Ce presupune acest eveniment?
- De ce Noaptea Privighetorilor si nu a...ciocarliilor?
- Ce vă propuneți să realizați prin eveniment? Ce fel de implicare vă doriți din partea publicului?
- Mai aveți și alte proiecte similare? Povestiți-ne despre ele.
Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română (SOR), povestește despre Noaptea Privighetorilor
Ce v-a determinat să organizați Noaptea Privighetorilor? Ce presupune acest eveniment?
Ideea organizării Nopții Privighetorilor a pornit de la ideea de a reîmprieteni oamenii din orașe cu natura. De cele mai multe ori uităm că în grădină sau în parc avem viață salbatică, de la arici la privighetori, de la râme la mierle sau șoimi. Ideea originală a venit din Anglia. În 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins BBC-ul să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre muziciană și privighetorile din grădina casei ei. În timp ce ea interpreta arii de muzică clasică, păsările au răspuns. Combinația a fost una extrem de reușită, concertul s-a reluat ani la rând, iar Beatrice a primit peste 50.000 de scrisori de la ascultători. Noi ne-am propus să ne duelăm cu păsările de șapte ediții încoace. Primele au fost la Cluj, apoi au urmat Iași, Sibiu și București. Erau cozi la toate evenimentele noastre, nu doar pentru concertul oamenilor, ci și pentru cel al păsărilor. Ce presupune evenimentul... mergem în grupuri pe aleile din Grădina Botanică și ascultăm și identificăm fiecare tril. Povestim despre speciile de păsări cântătoare, despre felul în care pot fi ajutate, de la hrana ideală pe timp de iarnă la cum salvezi un pui de pasăre. În 2018, la Sibiu, cântau muzicienii și le răspundeau păsările din Muzeul Astra, sturzii cântători repetau sunetele din piesele muzicale. Anul trecut, deși mii de oameni erau în tururi cu noi prin Grădina Botanică, privighetorile cântau. Este un eveniment care presupune implicarea oamenilor, avem mai mulți voluntari decât angajați la evenimente, avem oameni dornici să afle lucruri noi, să protejeze natura, avem copii care se joacă, avem muzică de cea mai bună calitate. Și apropo de muzică, programul de duminică va cuprinde arii de Bach, Beethoven, Mozart, Enescu, arii inspirate de păsări. Cred că e de ajuns să spune Ciocârlie și oamenii știu că urmează să asculte Enescu.
De ce Noaptea Privighetorilor si nu a...ciocarliilor?
Pentru că viața păsărilor este strâns legată de sunete. Chemarea părinților, strigătele de apărare, dar mai ales trilurile. Unele păsări, așa cum este graurul - fură sunete din apropiere - imită alte specii, soneria unui telefon mobil sau alarma auto - doar pentru a impresiona partenerele. La capitolul sunete diferite, privighetorile sunt, de departe, campioanele. Pot emite peste 1 000 de sunete diferite. Ciocârlia vine pe locul secund, cu aproximativ 400 de sunete diferite, apoi mierla, cu 100-200 de sunete diferite. La un concert, privighetoarea ar încheia seara, ca o vedetă. Iar privighetorile cântă și seara și noaptea.
Ce vă propuneți să realizați prin eveniment? Ce fel de implicare vă doriți din partea publicului?
Ca de obicei, ne dorim ca de la acest eveniment oamenii să plece mult mai atenți la păsările din jurul lor. Să ajungă să le iubească, pentru că pe măsură ce le îndrăgești vrei să ajuți mai mult. Și noi le explicăm pas cu pas ce au de făcut. Că un pui de pasăre nu se ia acasă pentru a fi salvat, ci se pune înapoi în cuib, că pâinea le face rău păsărilor și că ar prefera să mănânce altceva, ca nu mai este de ajuns să avem rezervații naturale, trebuie să luptăm pentru fiecare tufiș, gard viu, parc sau grădină.
Mai aveți și alte proiecte similare? Povestiți-ne despre ele.
La capitolul proiecte de conștientizare și educație, nu am dus niciodată lipsă. Din 1990 organizăm expedițiile și taberele SOR din Delta Dunării. Ieșim cu elevii și profesorii de Ziua păsărilor, pe 1 Aprilie și montăm cuiburi artificiale, ne bucurăm de fenomenul migrației în primul weekend din octombrie la Euro BirdWatch, numărăm păsările de apă în miezul iernii la MidWinter Counts și încercăm să le facem copiilor o vacanță plină de viața la școlile de vară GroW Wild. Să nu uit, Săptămânile Altfel ne găsesc de obicei pe teren, prin parcuri, cu clase întregi de elevi după noi. Iar la copiii de grădiniță ajungem de obicei cu filme despre păsări și sunetele păsărilor cântătoare, cu fotografii și informații inedite. Iar dacă există pasiune din partea lor, atunci îi reunim în proiectul Școli prietenoase cu natura, un program care îi ajută să își transforme școlile și grădinițele în oaze de verdeață și de viață sălbatică.