Motivul pentru care ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp
Oamenii sunt singurele mamifere cărora le crește părul în acest mod. În rest, aproape toate mamifere au blană. Care să fie oare explicația? Un biolog de la Universitatea Reading din Marea Britanie a analizat acest fenomen și spune că, în primul rând, trebuie să înțelegem de ce mamiferele au blană. Blana ține de cald animalelor atunci când este frig și le protejează de soare în timpul zilei. De-a lungul timpului, oamenii au pierdut cea mai mare parte a părului de pe corp pentru că aveau capacitatea unică de a se încălzi cu foc, de a-și găsi adăpost pentru a se feri de ger sau de soare și de a-și face haine care să le protejeze corpul.
Însă asta nu explică decât faptul că strămoșii noștri puteau supraviețui fără mult păr pe corp, dar nu și de ce în anumite zone ale corpului părul crește diferit față de cel de pe cap. Există o ipoteză cum că un strat gros de blană ar fi putut face ca oamenii din antichitate să se supraîncălzească în soarele fierbinte de la amiază. Imaginează-ți că porți o haină de blană în mijlocul verii! Nu simți nevoia să o dezbraci? Ei bine, se pare că așa au procedat și oamenii, potrivit Live Science, care au ar fi scăpat de păr.
Cea de-a doua teorie se bazează pe ipoteza că oamenii antici petreceau mai mult timp în apă. Blana nu făcea altceva decât să îi încetinească în timp ce înotau, așa că aceștia și-au pierdut părul treptat. Sigur, nu există nicio dovadă că oamenii au petrecut o perioadă semnificativă de timp în apă în trecutul evolutiv, așa că această ipoteză este greu de crezut, explică oamenii de știință.
Citește și: 7 alimente pe care ar trebui să le consumi pentru a preveni căderea părului
Așa că a apărut cea de-a treia posibilă explicație a faptului că oamenii au mai mult păr pe cap decât pe restul corpului: ipoteza ectoparazitului. Ectoparaziții sunt paraziți care trăiesc pe corpul gazdei. Acești paraziți - printre care se numără păduchii, căpușele și puricii - reprezintă o cauză majoră de boală și mortalitate la toate speciile. Ectoparaziții ar putea fi mai puțin atrași de pielea fără păr și ar putea fi mai ușor să scăpăm de ei atunci când nu sunt prinși de blană. Mai puțin păr înseamnă mai puțini paraziți și mai multe șanse de supraviețuire.
Dar dacă prezența părului poate face rău, de ce îl păstrăm pe cap? Pentru că părul de pe cap are mai multe avantaje și ne ajută în diverse moduri. De exemplu, funcționează ca o pălărie pentru soare - protejează de razele ultraviolete și previne supraîncălzirea capului. Părul de pe cap ajută, de asemenea, la reținerea căldurii pe timp de noapte.
De ce părul de pe cap creşte lung?
Aproape toate mamiferele au păr uniform pe tot corpul. Oamenii, însă, nu se încadrează în acest peisaj. De ce părul de pe cap crește mai lung decât cel de pe restul corpului? Potrivit descopera.ro, procesul de creștere al părului are mai multe faze:
- faza anagenă, care reprezintă faza de creştere a folicului de par;
- faza catagenă, care constă în stagnare. Foliculul se opreşte din generarea de păr;
- faza telogenă, care constă în reînnoirea foliculilor. Firele vechi de păr sunt împinse în afară pentru a le face loc celor noi. Acest proces durează între 1 și 4 luni.
Cele trei faze nu sunt sincronizate şi doar câteva rădăcini sunt în faza telogenă la un anumit timp. Astfel, se explică și faptul că părului unui om nu se pierde dintr-o dată, cum se întâmplă în cazul animalelor care năpârlesc. În timp ce părul de pe cap este într-o continuă fază de creștere între 2 și 6 ani, părul de pe restul corpului intră în fazele următoare după câteva săptămâni.
Citește și: Remedii naturale impotriva caderii parului
- Surse: livescience.com, quora.com, desopera.ro
- Sursă foto principala: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com