Din ce cauze apar porii măriți
Porii sunt deschideri ale foliculilor de păr și servesc drept rută de ieșire pentru transpirație și alte toxine corporale. Porii vizibili la nivelul feței sunt deseori rezultatul unei pieli excesiv de grase, iar multe persoane se confruntă cu această problemă. În comerț există o serie de produse disponibile care ajută la închiderea porilor, însă conțin multe substanțe chimice și din păcate nu sunt cu adevărat eficiente, fie că este vorba despre creme, măști sau loțiuni.
Ce se întâmplă de fapt? Dermatologii au studiat mai mulți factori și se pare că sunt implicați trei factori principali în această problemă a pielii: pielea grasă, vârsta și sexul. Corpul uman produce sebum, o substanță uleioasă care este secretată pentru a conferi impermeabilitate pielii și a împiedica uscarea sa. Persoanele care au în mod natural piele uleioasă au tendință să aibă și porii faciali măriți. Se întâmplă acest lucru deoarece atunci când sebumul și mizeria se adună în piele, pielea se inflamează iar porii par mai mari decât ar trebui. Unele persoane pot să asocieze porii mai cu acneea, dar nu este întotdeauna cazul. Deși există o predispoziție a persoanelor cu tenul gras să dezvolte acnee, aceasta nu constituie un factor secundar în aspectul porilor măriți. Motivul pentru care s-a creat această percepție greșită se poate datora faptului că mici găuri formate de cicatricile acneice pot semăna cu porii măriți.
Un alt factor important este reprezentat de vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă pielea umană își pierde elasticitatea (glandele sebacee, activitatea de regenerare celulară, producția de colagen și elastină scade), ceea ce poate conduce la un aspect mai mare al porilor. Leziunile cauzate de soare, care se acumulează tot odată cu vârsta (cu cât ești mai bătrân cu atât ai fost mai mult expus la soare) afectează de asemenea modul în care arată porii. Pielea ta ajunge să se îngroașe, determinând celulele din piele să se adune în jurul marginilor porilor, care le întinde.
Al treilea factor menționat de specialiști este sexul. În general, bărbații au tendința să prezinte pori mai mari decât femeile. Femeile pot experimenta pori măriți mai des în timpul schimbărilor hormonale, în special în timpul menstruației. Și factorul genetic poate fi implicat în acest sens; dacă ambii părinți au porii măriți sunt șanse mari ca și tu la rândul tău să te confrunți cu această problemă estetică. Deoarece o mare parte dintre acești factori nu pot fi combătuți, te întrebi ce soluții ai la îndemână.
Cum să îți închizi porii
Ingredientele naturale pe care ți le prezentăm în continuare s-au dovedit nu doar benefice și eficace ci în plus, nu necesită un efort deosebit pentru a fi preparate:
Apă și praf de copt - combină 2 linguri de praf de copt și apă și amestecă-le bine. Apoi, aplică pasta rezultată pe fața ta și las-o să acționeze timp de 15 minute. După ce masca se strânge, clătește cu apă rece.
Castravete, lămâie și apă de trandafiri - aici vei avea nevoie de 3 ingrediente. Începe prin a coji un castravete și apoi zdrobește-i compoziția. Adaugă în continuare o linguriță de apă de trandafiri și câteva picături de zeamă de lămâie. Pune amestecul rezultat într-o cârpă curată, împăturește-o și aplic-o cu grijă pe față. La final, spală cu apă rece.
Albuș de ou și zeamă de lămâie - pregătește-ți propria mască de față naturală cu câteva picături de suc de lămâie și două albușuri de ou. Aplică masca pe față și las-o să se usuce timp de câteva minute. Apoi, spal-o cu apă rece. Această mască te va ajuta să îți închizi porii, dar și să îndepărtezi celulele de piele moartă și excesul de subum
Roșie și suc de lime - adaugă într-o roșie 2-4 picături de suc de lime. Aplică lichidul pe fața ta folosind o dischetă de bumbac și lasă-l să acționeze timp de 15 minute. Spală-te apoi cu apă rece. Sebumul de pe fața ta va fi îndepărat datorită acidului din lime și roșii, care acționează ca un astringent (compus care are proprietăți de vasoconstricție, contractare sau uscare a țesuturilor). De asemenea, mixtura îți întinde pielea și îți închide porii.
Migdale și suc de lime - adaugă câteva migdale într-un vas mic cu apă și lasă-le să le înmoaie în timpul nopții. Dimineața, pasează migdalele și creează o pastă. Apoi, adaugă o linguriță de suc de lime în pastă și aplic-o pe fața ta lăsând-o să acționeze timp de 30 de minute. Spală-te la final pe față cu apă rece.
Migdale și suc de lime - adaugă câteva migdale într-un vas mic de apă și lasă-le la înmuiat pe perioada nopții. Dimineața, pasează migdalele și creează o pastă. În continuare adaugă o linguriță de suc de lime în pastă. Aplic-o pe fața ta și las-o să acționeze timp de 30 de minute. Spală-te la final pe față cu apă rece.
Lămâie și suc de ananas - stoarce zeama dintr-o jumătate de lămâie și amestec-o cu jumătate de cană de suc de ananas. Apoi lasă la înmuiat o cârpă curată în amestec și aplic-o pe față timp de 5 minute. Spală-te la final pe față cu apă rece. Enzimele din ananas ajută la curățarea și strângerea pielii. De asemenea, funcționează bine în combinație cu efectul astringent al sucului de lămâie.
Prevenirea porilor măriți
Pentru a preveni agravarea acestei situații îți recOmandăm să ții cont de următoarel sfaturi:
- Asigură-te că îndepărtezi produsele cosmetice de pe față în fiecare noapte. Curăță bine pielea fără să îi agravezi starea prin spălat excesiv și menține porii închiși folosind un produs de curățire adecvat pentru tipul tău de piele.
- Produsele tonifiante pot să strângă pielea și sunt eficace în prevenirea porilor măriți să devină evidenți. Cele cu rol de exfoliere sunt eficace în activarea și eliminarea stratului de celule moarte, care poate închide pielea. Măștile și peeling-urile au același efect, minimizând aspectul porilor.
- Periatul pielii activează celulele și enlivens pielea, curățând în profunzime porii și împiedicând ca aceștia să devină vizibili
- Hidratarea pielii este esențială pentru a hrăni pielea, astfel fiind creată o barieră între porii măriți și subumul și mizeria nedorită. Folosește un produs adecvat pentru tipul tău de piele.
Citește și:Remedii naturale pentru porii deschisi
Surse: http://demic.net; www.besthealthyadvice.com; https://health.howstuffworks.com; www.truthinaging.com