Ce este bărbia dublă
Bărbia dublă este definită drept o porțiune de piele grasă situată în spatele bărbiei care apare ca și cum ai avea două bărbii (de aici și numele său, bărbie dublă). Este vorba despre un pliu de piele realmente inestetic pentru care multe persoane apelează la măsuri extreme ca să o elimine. Bărbia dublă apare în urma procesului natural de îmbătrânire, precum și ca răspuns la fluctuațiile în greutate. Odată instalată poate fi dificil de eliminat din cauza întinderii pielii, respectiv a pierderii elasticității.Cauze pentru bărbia dublă
După cum am menționat, pot exista mai multe cauze responsabile de apariția aspectului de bărbie dublă. Înțelegând factorii de risc poți evita acest inconvenient estetic:
- Ereditatea. Exact cum culoarea ochilor și a părului este moștenită, bărbia dublă poate fi un rezultat al moștenirii ereditare. Dacă ai în familie persoane cu bărbie dublă, sunt șanse mai mari să te confrunți și tu cu această problemă. Factorul ereditar influențează adesea și retenția de apă, precm și depozitele adipoase ale corpului. Obiceiurile alimentare joacă de asemenea un rol important în apariția bărbiei duble.
- Vârsta. O bărbie dublă poate fi consecința procesului natural de îmbătrânire. Este natural pentru piele să își piardă elasticitatea, iar mușchii să nu mai fie la fel de fermi. Și bărbia are mușchi care se pot slăbi (mușchii faciali) și pot contribui în acest sens la dezvoltarea unei bărbii duble
- Greutatea în exces. Una dintre cele mai comune cauze pentru o bărbie dublă este greutatea /țesutul adipos în exces. Dacă ești obeză sau supraponderală, te poți aștepta să dezvolți o bărbie dublă.
Există și cazuri rare în care bărbia dublă este un rezultat al unei glande tiroide subreactive, a unui exces de cortizol sau chiar a unei probleme renale.
Cum să scapi de bărbia dublă
Dacă vârsta, ereditatea și greutatea în exces sunt factori asupra cărora nu deții controlul complet, sunt și lucruri pe care le poți face pentru ca bărbia ta să își recapete aspectul suplu. Desigur, trebuie să eviți acumularea de kilograme suplimentare și să consumi o alimentație sănătoasă, bine echilibrată și să apelezi la o rutină de exerciții fizice (precum aerobic).
Unul dintre tratamentele eficace în reducerea aspectului de bărbie dublă constă în creșterea aportului zilnic de vitamina E. Aceasta se găsește în mod natural în multe alimente, printre care se includ arahide, ficat, mere, nuci, leguminoase, orez brun și produse lactate. O altă metodă eficientă se pare că este reprezentată de mestecarea constantă de gumă fără zahăr; mișcarea continuă a mandibulei contribuie la eliminarea bărbiei duble. Nu în ultimul rând, și masajul se poate dovedi de ajutor pentru a reduce aspectul de bărbie dublă; se începe de la nivelul gâtului, urcând extrem de lent. Dacă îl realizezi în fiecare seară, timp de câteva minute, poți reduce pliul inestetic de piele de pe bărbie.
Exerciții pentru a scăpa de bărbia dublă
Cu excepția unui stil sănătos și activ, poți realiza o serie de exerciții, care nu necesită efort deosebit și durează un interval scurt de timp1. Încălzirea mușchilor - repetă de 8-10 ori. La fel cum procedezi înainte de orice exercițiu fizic, vei dori să îți încălzești mușchii faciali. În acest scop, mișcă-ți mandibula în față și în spate și apoi dintr-o parte în alta. Efectuează lent și delicat mișcările, fără smucituri.
2. Lingura - repetă de 5-7 ori. Deschide-ți gura și rulează buza de jos peste dinții din porțiunea inferioară a gurii. Imaginează-ți că trebuie să sorbi apă cu mandibula. Mișcă-ți capul în jos într-o mișcare de sorbire și închide gura în timp ce îți ridici capul. Atunci când efectuezi exercițiul, asigură-te că colțul buzelor este complet relaxat.
3. Atinge-ți nasul - repetă de 5 ori. O bărbie dublă este asociată cu slăbirea mușchilor hioidieni, motiv pentru care este utilă fortifierea lor. Scoate câte de mult poți limba din gură și încearcă să îți atingi nasul cu vârful limbii. Menține buzele relaxate.
4. Fața ovală perfectă - repetă de 5 ori. Acest exercițiu este menit să ajute și la fortifierea obrajilor. În acest sens răsucește capul către stânga și trage de mandibulă în față, încordând mușchii gâtului. Trebuie să simți că mușchii din stânga gâtului se întind. Apoi răsucește capul către dreapta și execută aceeași mișcare.
5. Sărută girafa - menține timp de 5-8 secunde și repetă de 5 ori. Imaginează-ți că trebuie să săruți o girafă (sau o persoană extrem de înaltă). Ridică-ți fața și privește către tavan. Coboară ușor mandibula în față și țuguiază buzele ca și cum urmează să săruți pe cineva. Dacă efectuezi exercițiul corect, ar trebui să simți o tensiune puternică în gât.
6. Rezistență - repetă de 5-7 ori. Pentru acest exercițiu trebuie să încordezi pumnii și să-i așezi direct sub bărbie. Apoi începe să îți miști mandibula ușor în jos către pumni și încordează mușchii în timp ce opui rezistență. Forța de presare trebuie să crească treptat. Când ajungi la rezistență maximă menține timp de 3 secunde. Relaxează și repetă.
7. Zâmbește - repetă de 5-8 ori. Strânge din dinți cu gura închisă și încearcă să întinzi colțurile buzelor cât de larg posibil. Acum impinge cu limba înspre palatal dur, crescând gradual forța de presare. Dacă simți o tensiune puternică în mușchii bărbiei, ai realizat exercițiul corect. Menține tensiunea 5 secunde și relaxează apoi 3 secunde. Repetă.
8. Obraji pufoși - menține 5 secunde. Inhalează cu gura închisă profund și apoi umple-ți gura cu aer. Închide-o și umflă obrajii. Presează palmele de obraji încât să simți tensiune în mușchi. Menține timp de 3-5 secunde, apoi eliberează aerul și relaxează-te. Repetă de 5-6 ori.
Surse: https://brightside.me; www.consumerhealthdigest.com; www.curejoy.com