Michel Montignac a inceput sa studieze nutritionismul la sfarsitul anilor '70 din dorinta de a depasi problemele personale cu greutatea. Pe baza documentelor stiintifice la care a avut acces datorita faptului ca lucra in industria farmaceutica, Michel Montignac a creat principiile unei metode originale de pierdere a kilogramelor in exces si a fost prima persoana care a avut ideea folosirii conceptului de "indice glicemic". Montignac a fost prima persoana care a testat dieta si a reusit sa slabeasca 14 kilograme in mai putin de 3 luni, demonstrand astfel ca este posibil sa slabim fara sa ne privam de calorii, ci doar facand alegerile corecte.
Metoda Montignac nu limiteaza cantitatea de alimente consumata, ci ne invata sa cream constient o balanta intre categoriile de alimente: carbohidrati, grasimi si proteine.
Metoda Montignac presupune modificarea obiceiurile alimentare personale in functie de obiectivele urmate de fiecare dintre noi:
• slabire (daca persoana este supraponderala sau chiar obeza);
• prevenirea ingrasarii;
• prevenirea diabetului de tip II;
• reducerea factorilor de risc cardiovascular.
Conform lui Montignac, unele combinatii de alimente sunt absolut interzise, cum ar fi combinatia lipidelor cu zaharurile, sau a proteinelor animale cu carbohidratii.
Consumul de lipide si proteine nu este restrictionat ca numar de portii pe zi, cu conditia sa nu fie combinate.
Zaharurile sunt permise doar de 2-3 ori pe zi, in cantitati moderate. Fructele pot fi consumate intre mese.
Se recomanda ca leguminoasele si cerealele sa fie consumate nepreparate, pentru a mentine indicele glicemic coborat.
Dieta Montignac ne invata cum sa ne alimentam corect pe baza unor principii simplu de urmat:
• glucidele trebuie alese in functie de indicele glicemic - cu cat indicele glicemic este mai mic, cu atat slabim mai mult;
• lipidele trebuie alese tinand cont de criteriul cardiovascular, caci unele reduc factorii de risc si contribuie chiar la pierderea in greutate, iar altele sunt nocive sanatatii si favorizeaza acumularea kilogramelor. Acizii grasi polinesaturati omega 3 (lipidele din peste) precum si acizii grasi mononesaturati (uleiul de masline) sunt cea mai buna alegere, pe cand acizii grasi saturati (unt, grasimea din carne) trebuie evitati.
• proteinele trebuie alese in functie de originea lor (vegetala sau animala) si in functie de modul in care actioneaza asupra organismului nostru.
Principiile Metodei Montignac
Principiul de baza al Metodei Montignac presupune demonstrarea ineficacitatii dietelor hipocalorice (care pun accent pe limitarea caloriilor consumate).
Al doilea principiu consta in alegerea alimentelor in functie de valoarea lor nutritiva.
Etapele Metodei Montignac
Metoda Montignac presupune doua etape. Prima etapa este perioada de scadere in greutate. Cea de-a doua etapa este etapa in care mentinem greutatea la care am ajuns si prevenim reacumularea kilogramelor pierdute in urma primei etape.
Etapa 1 - Scaderea in greutate
Aceasta etapa variaza in functie de numarul de kilograme pe care dorim sa le pierdem. Etapa consta in alegerea corecta a lipidelor si a proteinelor, dar si in consumarea glucidelor cu un index glicemic scazut (sub 35). Scopul este acela de a consuma alimente care nu produc cresterea nivelului glicemiei. Alegerea inteligenta a alimentelor impiedica stocarea grasimilor in organism (lipogeneza) si activeaza procesele care elimina grasimea acumulata (lipoliza).
Etapa 2 - Mentinerea si prevenirea reacumularii kilogramelor
In continuare, alegerea glucidelor se face tot in functie de indexul glicemic, dar acesta va fi mai mare decat in prima etapa.
Exemplu de meniu
Micul dejun:
- Fructe
- Paine integrala cu margarina fara grasimi
- Cafea decafeinizata
- Lapte degresat
Pranz:
- Avocado cu sos vinegreta
- Friptura cu fasole pastai
- Branza
- Apa plata
Cina:
- Salata sau supa de legume, fara glucide (crutoane sau taitei)
- Omleta cu ciuperci
- Salata de verdeturi
- Branza fara grasime sau iaurt degresat
Avantajele si dezavantajele Metodei Montignac
Avantaje
Dieta Montignac este o dieta foarte eficienta, la sfarsitul careia nu vom pune imediat kilogramele inapoi. Este foarte usor de urmat, fiind ideala pentru persoanele active care nu doresc ca dieta lor sa le ocupe mult timp.
Dezavantaje
Dieta Montignac este prea bogata in lipide, existand posibilitatea de a afecta sistemul cardiovascular. Pe de alta parte, datorita aportului scazut de glucide, dieta Montignac poate provoca stari de oboseala.
Indicele glicemic
Indicele glicemic este un nou criteriu de clasificare a glucidelor, permitand luarea deciziilor corecte din cadrul acestei categorii de alimente, in perspectiva prevenirii si chiar a reducerii luarii in greutate. Indexul glicemic masoara capacitatea unor glucide de a creste nivelul glicemiei.