Desi ne dorim cu ardoare sa slabim, fie si cateva kilograme, greu mai gasim timp si pentru diete complicate. O dieta simpla, care nu iti va lua timp in plus pentru cumparaturi si preparare este regimul disociat.
Regimul disociat a aparut prin anii '30, dar a inceput sa se bucure de popularitate mai mare incepand cu 1950. De atunci, milioane de femei din lumea intreaga au incercat si au slabit cu regimul disociat.
Principiile regimului disociat
Regimul disociat, si toate celelalte variante ale sale, se bazeaza pe principiul ca nu alimentele in sine ne ingrasa, ci felul in care le combinam. Se spune ca cea mai nociva combinatie alimentara este, pentru silueta, amestecarea lipidelor cu carbohidratii. Separat, cele doua categorii alimentare nu ingrasa, indiferent de cantitatea consumata.
Meniul regimului disociat
In fiecare zi a regimului se va consuma numai alimentul indicat, in orice cantitate si preparat cum doriti, cu conditia sa nu adaugati si alte ingrediente nepermise, cum ar fi uleiul.
• Marti - legume (orice fel) pregatite sote, fierte, pe gratar, cu adaos de condimente, suc de lamaie sau sub forma de salata (fara ulei).
• Miercuri - peste slab (de preferat peste de apa dulce, pentru ca este mai sarac in calorii) fiert, fript, cu condimente.
• Joi - lactate, cum ar fi iaurtul slab, branza dietetica, lapte dulce sau acru (cu continut scazut de grasimi), cascaval slab, sana, kefir.
• Vineri - oua. Aceasta este cea mai grea zi a regimului disociat. Desi poti consuma cate oua doresti, nu este recomandat, totusi, sa mananci mai mult de doua oua pe zi. Daca nu crezi ca vei suporta aceasta zi, poti inlocui ouale cu orice aliment din celelalte zile.
• Sambata - fructe de orice fel, chiar si din cele foarte dulci sau care sunt interzise in alte diete, cum ar fi strugurii, bananele, perele.
• Duminica - cea mai gustoasa zi. In aceasta zi ai voie sa combini alimentele celorlalte zile ale saptamanii. Este, practic, ziua libertatii totale, in care poti manca ce vrei si cat vrei.
Avantajele si dezavantajele regimului disociat
Riscuri ale regimului disociat
Ca orice alta dieta de slabire, regimul disociat nu trebuie urmat pe perioade lungi de timp. Desi pare un regim alimentar echilibrat si complet, disocierea tipurilor de alimente diminueaza asimilarea acestora si, in timp, poti experimenta stari de slabiciune sau chiar simptome de subnutritie. Riscul aparitiei unor carente de minerale sau vitamine este redus, totusi trebuie luat si acesta in calcul atunci cand regimul dureaza prea mult.