Efectele benefice ale hranei vii
In primul rand, sa aflam impreuna ce este, practic, hrana vie. Hrana vie este mancarea negatita, preparata numai din alimente crude, adica o mancare facuta "fara foc".
De ce este recomandata hrana vie? Iata doar cateva dintre efectele benefice pe care le produce:
- amplifica vitalitatea si puterea;
- inverseaza-nu creeaza aciditate sau constipatie, ci le vindeca;
- revitalizeaza organele suprasolicitate;
- reduce colesterolul, inverseaza diabetul de gradul 2 si chiar 1;
- previne osteoporoza;
- regleaza greutatea corporala;
- imbunatateste vederea;
- imbunatateste capacitatea de concentrare mentala;
- confera o piele stralucitoare si catifelata, si un par pe masura;
- stabilizeaza si innobileaza emotiile si starile sufletesti;
Cristela Georgescu, recunoscuta pentru blogul ei specializat pe alimentatie cu hrana vie vorbeste despre importanta hranei vii, pe care o vede ca pe cel mai bun medicament:
"Am descoperit ca istoria medicinii universale este plina de medici, care au demonstrat, teoretic si practic, ca hrana este cel mai important "medicament" pentru fiinta umana, avand capacitatea de a vindeca chiar si boli foarte grave sau incurabile. Am cunoscut la Alianta pentru Sanatate din Germania, sute de oameni (dar exista sute de mii in toata lumea!) care traiesc cu hrana vie de ani de zile, demonstrand astfel, ca "profetiile" (care si pe mine m-au speriat tare rau la inceput) despre carentele ce apar de la acest regim de viata, nu se confirma de fapt in practica, majoritatea acestor oameni, urmand o alimentatie cu hrana vie, fara probleme, de-a lungul a mai multor decenii. Si de atunci nu ma mai chinuie nici sinuzita cronica si nici infectiile urinare, parodontoza si artroza au incetat sa mai evolueze, tensiunea arteriala s-a reglat de la sine, pana si neurodermita si psoriazisul nu imi mai provoaca probleme, fiind in prezent, dupa 3 ani de hrana vie, aproape complet vindecate. Desele raceli, bronsite si chiar pneumonii apartin si ele de domeniul trecutului, iar diferitele dureri ce m-au insotit permanent, ani de zile, chiar si in tinerete, s-au spulberat la randul lor in neant."
Hrana vie vindeca o multime de boli printre care si scleroza , care este o boala considerata incurabila.
Ce alimente compun hrana vie?
-uleiuri presate la rece;
-taratele de psyllium, care sunt un agent excelent de ingrosare si legare;
-nucile, alunele si semintele (seminte de floarea soarelul, de dovleac, de in, de ardei, de struguri, migdale, caju, nuci de macadamia, etc);
-sarea gema, de mare sau sarea de Himalaya;
-amestecurile de condimente din plante vii sau uscate (usturoiul, ceapa, prazul, scortisoara, nucsoara, menta, busuioacul, rozmarinul, patrunjelul, mararul, urzica, etc.)
-legumele si fructele de tot soiul, crude sau uscate;
-miere, si alti indulcitori naturali;
-alge, ciuperci (superalimente);
"Barca"- primul restaurant cu hrana vie din Bucuresti
"Ce inseamna «conceptul Barca»? Inseamna mai multa sanatate, mai multa grija oferita propriului corp, inseamna mai putine probleme fizice si spirituale".
"Un aspect foarte important, este ca noi incurajam alimentatia vie si stilul de viata potrivit acesteia. Hrana vie inseamna mancare nepreparata termic (maxim 42ºC) si fara origini animale. Cu exceptia unor situatii particulare, respectiv diverse afectiuni care impun un regim strict si documentat, nu incercam sa impunem nimanui acest mod de viata. Incercam doar sa transmitem faptul ca, introducerea in alimentatie a stilului vegan, intr-o masura cat de mica, poate aduce reale beneficii sanatatii si confortului zilnic. Asadar alimentatia 100% crudivora este recomandata doar in cazuri extreme, in rest o recomandam mai ales vara si in general pentru o stare de bine generala, bazata pe vitaminele si nutrientii extrasi din hrana vie" mai spun fondatorii restaurantului.
Cristian Filip, unul din cei doi fondatori ai restaurantului spune ca pentru a incepe sa ai o alimentatie bazata numai pe hrana vie, ai nevoie de multa rabdare. Organismul poate "sa respinga" la inceput aceasta alimentatie, intrucat este ceva nou, si organismul are initial tendinta de a respinge. "Ne-am imbolnavit in ani de zile, mancand neadecvat, nu avem cum sa ne vindecam in doar cateva zile sau saptamani. Recomand perseverenta si consecventa in aplicarea acestor remedii."
Cristian Filip este el insusi un om care se alimenteaza cu hrana vie. El a remarcat legatura profunda si foarte importanta intre trup si suflet, de care putini tin cont astazi: "Este foarte important ca omul sa inteleaga ca toate bolile pe care le are nu tin numai de trup, ci si de suflet. Trupul si sufletul coexista, in cele mai multe cazuri bolile trupesti reprezinta doar niste probleme interioare reprimate si manifestate in diversele boli ale trupului.
Sa va spun cazul unor persoane care au venit la noi la restaurant in Postul Pastelui. Si-au facut analizele la inceputul postului si apoi, au mancat pe tot parcursul postului (timp de 40 de zile) la noi, si la final, si-au facut iar analizele: diferentele au fost foarte mari intre cele doua seturi de analize: rezultatele celui de-al doilea au iesit mult mai bine decat primele."
Cristian ne-a servit la inceput cu 4 feluri de painici: din hrisca si grau, din nuci, din migdale si seminte de dovleac si icre. Ne-a marturisit ca procesul fabricarii acestor paini dureaza o zi intreaga.
"La inceput, cand am pornit activitatea cu restaurantul, nu a functionat foarte bine, m-a batut gandul de multe ori sa renunt, pentru ca nu prea aveam rezultate financiare. Dar nu am renuntat, iar acum am foarte multi clienti fideli care vin sa manance frecvent la noi. Eu de trei ani mananc asa si nu mai am nicio problema de sanatate. Nu am incercat pe nimeni sa conving sa manance asa cum mananc eu. Nu cred ca poti impune cuiva ceva. Daca vor, oamenii vor veni catre noi, noi suntem deschisi mereu pentru toata lumea. Vin tot felul de oameni, si daca lor le va placea ce mananca aici, ei insisi vor fi cartile noastre de vizita." mai spune Cristian cu un calm si suras de invidiat.
Care sunt preturile alimentatiei cu hrana vie?
In ceea ce priveste aspectele financiare, exceptand superalimentele (prafuri din fructe si legume - spirulina, orz verde etc.) menite sa ajute organismul in situatii particulare si care au costuri mai ridicate, acest tip de alimentatie este mai putin costisitor decat cel clasic. Bineinteles, nu punem la socoteala beneficiile directe asupra sanatatii, respectiv inlaturarea multor neplaceri fizice sau al unui disconfort creat de o alimentatie nepotrivita, obiceiuri care duc la consumul de medicamente si tratamente medicale.
La restaurantul Barca salatele (de telina si morcov, de sfecla cu mar, de spanac si alge) au preturi intre 14-17 lei.
Platoul Barca format din branza din floarea-soarelui, rulouri, ciupercute marinate, busuioc proaspat, nuscsoara, chimen, hummus si pateu de masline ajunge la 25 lei.
Pastele Alfredo le gasim la 15 lei.
La intrebarea daca este indicata alimentatia cu hrana vie pentru un copil, Cristian Filip raspunde: "de ce nu? Daca este invatat de mic de catre parinti cu acest tip de alimentatie, isi poate dezvolta un mod de a manca foarte sanatos pe tot parcursul vietii, ceea ce este un lucru foarte bun, nu?"
Retete de hrana vie
Ingrediente:
-1 masura (o ceasca, o cana, 100 g, depinde de cat vreti sa faceti) de nuci inmuiate peste noapte in apa;
-2 masuri de cereale incoltite;
-1/2 masura de ciuperci:
-mustar, sos de soia, ceapa, usturoi, cimbru, sare, piper
Nucile si cerealele se dau prin masina de tocat, se taie restul fin si se amesteca toate ingredientele, dupa care se formeaza chiftelute mai mari sau mai mici, care se pun 12 ore in aparatul de deshidratat.
Ingrediente:
-o ceasca de seminte de floarea soarelui;
-zeama de la o lamaie, la care se mai adauga si putin apa, in functie de cat de gros trebuie sa fie produsul final;
-1,2,3.... catei de usturoi (cum va place!);
- facultativ se mai pot adauga sare, cateva linguri de ulei de floarea soarelui, cimbru, frunze de patrunjel, alge, ceapa;
Mod de preparare:
Se macina fin sau se mixeaza semintele de floarea soarelui (se pot inmuia peste noapte, dar se pot prelucra si uscate, in caz ca ati uitat sa le puneti decuseara in apa...), se amesteca cu usturoiul pisat fin, zeama de lamaie si eventual se freaca cu uleiul sau se mai adauga mirodeniile dorite.
Spaghetti de dovlecei cu sos de usturoi, ghimbir, ardei si rosii
-2 dovlecei bine spalati se franjureaza franjuri- franjuri cu ajutorul curatatorului de radacinoase, (exista si o masinarie care face chiar spaghete din dovlecelul crud);
SOSUL: 2 linguri de apa, 1 rosie bine coapta, 1 ardei rosu, 2 catei de usturoi, se pun in blender si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita, "stropim" salata;
Lapte de castane (o varianta mai ieftina a laptelui de migdale)
Ingrediente:
-o mana de castane (aproximativ 20 buc, decojite si tinute la inmuiat)
-2 legaturi de susan (inmuiat si el)
-500 ml apa
-praf de sare
Mod de preparare:
Se pun ingredientele in blender si se mixeaza la viteza maxima. Daca nu aveti blender, folositi o masina de tocat. Strecurati laptele printr-o sita deasa (in lipsa de punga speciala de stors), si... gata!
Avem nevoie si de parerile voastre, dragele noastre cititoare! Ati incercat vreodata alimentatia cu hrana vie? Ce ne puteti spune despre rezultatele obtinute?