Potasiul se numără printre mineralele foarte importante în organism, fiind responsabil cu reglarea activității cardiace. De asemenea, acesta are influențe benefice și asupra stimulării circulației la nivelul sistemului nervos, susține contractilitatea mușchilor, cât și funcția renală de filtrare a sângelui. Lipsa unei cantități potrivite de potasiu poate afecta și tensiunea arterială, dar poate instala și o serie de simptome neplăcute precum: amețeală, palpitații și oboseală.
Mulți specialiști recomandă o alimentație bogată și echilibrată, din care să-ți iei aportul necesar de potasiu, fără necesitatea administrării suplimentelor alimentare. Doza recomandată variază în funcție de greutate și mai ales vârstă. Iată tabelul cu cantitatea de potasiu potrivită pentru fiecare segment de vârstă:
Sursa foto: www.alegesanatos.ro
Semne că ai prea mult potasiu în corp
Probabil te gândești că nu există "prea multe" vitamine și minerale pentru corpul tău, dar se pare că există totuși manifestări neplăcute dacă ai prea mult potasiu în organism. Printre acestea se numără:
- stări de greață;
- dureri abdominale;
- ritm cardiac neregulat;
- dureri în piept;
- senzație de amorțeală la nivelul membrelor;
- tulburări în respirație.
Top alimente cu cel mai mare conținut de potasiu
Așadar, pentru a te asigura că organismul tău își primește doza zilnică de potasiu, atât de necesară pentru cele mai importante funcții, trebuie să te asiguri că introduci următoarele alimente cu un conținut mare de potasiu în mesele tale zilnice.
Banane. Deși sunt considerate produsele cu cel mai mare conținut de potasiu, specialiștii au descoperit că acestea asigură doar 12% din necesarul zilnic, 100 de g de banane fiind echivalentul a 0, 4 g de potasiu. Din familia fructelor cu un conținut sănătos din acest mineral fac parte și caisele uscate (100 g = 1,2g potasiu), avocado (100 g = 0,48 g potasiu), roșii (50 g = 0,6 potasiu).
Ciuperci. Nici acestea nu trebuie să lipsească din regimul tău alimentar. Reprezintă o sursă importană de proteine, atât de origine animală cât și vegetală, dar conțin și potasiu, mai exact 0,3 g la 100 g de ciuperci.
Cartofi dulci. Bogați în betacaroten, vitamina A și antioxidanți, cartofii dulci au în compoziția lor și potasiu în cantități generoase (0,7 g).
Fasole albă. Indiferent de modalitatea de consum, fasolea albă este bogată în fibre, Fier, proteine și amidon. De asemenea, este o sursă excelentă de potasiu (80 g = 0,6 g de potasiu).
Stafide. Sunt considerate gustări sănătoase, ce-ți asigură aportul nutrițional de care ai nevoie, iar 50 g de stafide conțin 0,5 g de potasiu. De asemenea, alături de acestea poți introduce și nucile, fisticul și migdalele, la fel de potrivite pentru a crește aportul de potasiu din organism.
Pește și fructe de mare. Probabil știi deja că acestea sunt surse esențiale de acizi grași Omega 3 și Omega 6, importante în activitatea cerebrală. Ei bine, somonul este unul dintre alimentele cu un conținut bogat de potasiu (100 g = 0,6 g potasiu), la fel și codul, tonul, heringul și macroul. De asemenea, nici scoicile nu trebuie ignorate, fiind surse sănătoase de potasiu (85 g = 0,53 g potasiu), Fier și vitamina B12.
Surse: alegesanatos.ro, sfatulmedicului.ro.