Nu este vina ta că nu poți spune nu unei porții savuroase de cartofi prăjiți. Cel puțin așa spun cercetătorii de la Universitatea Yale. Aceștia au descoperit că alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi ne atacă rațiunea și capacitatea de a lua decizii. Astfel, printr-un studiu, s-a demonstrat că centrul care se ocupă cu recompensele din creierul nostru pune pe primul loc aceste tipuri de alimente, chiar și atunci când ne sunt oferit porții mai mari dinalte preparate, alimente dulci sau gustarea noastră favorită.
Explicația? Oamenii nu au evoluat îndeajuns de mult de când erau vănători și culegători pentru a se lupta cu nevoie primară de a se alimenta cu grăsimi și carbohidrați pentru a supraviețui.
"Procesul biologic care reglementează asocierea alimentelor cu valoarea lor nutrițională a evoluat, și oamenii pot să distingă pentru a lua decizii care să se adapteze acestor informații. Însă participanții la studiu, deși au estimat corect numărul de calorii din alimentele cu grăsimi, nu s-au descurcat atât de bine la estimarea celor cu carbohidrați. Atunci când ambele nutrimente sunt asociate, creierul tinde să supraestimeze valoarea energetică a alimentului respectiv.", a precizat Dana Small, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.
Participanților la studiu le-au fost analizate undele cerebrale în timp ce li se arătau fotografii cu diferite combinații de gustări cu grăsimi, zahăr și carbohidrați. Și au fost puși să facă o primă alegere, având un buget restrâns. Subiecții au fost dispuși să plătească mai mult pe alimente bogate în grăsimi și carbohidrați, aceasta fiind prima lor alegere. Cercetătorii spun că aceasta poate fi o explicație a epidemiei globale de obezitate.
Citește și:
Cum să prepari cei mai delicioși cartofi fără ulei
Cum să combini carnea și cartofii fără să te îngrași
Surse: Daily Mail, Kidspot, The Guardian