Chiar și acum când citești aceste rânduri ți se face poftă. În același timp știi că acest fel de a mânca nu este sănătos și ai vrea să renunți la a mai mânca atâta ciocolată și atâta fast food. De fiecare dată când te urci pe cântar aproape că ți se face greață. Și nu, nu este de la mâncare, ci de la șocul pe care îl ai când vezi că iar te-ai mai îngrășat puțin.
Ce să-i faci? Asta e! Sunt o pofticioasă, ți-ai spus.
Ai încercat toate dietele din lume, dar poftele tale alimentare au învins de fiecare dată. Pur și simplu nu știi ce să mai faci.
Există două metode pe care le poți aplica pentru a renunța la acele tablete de ciocolată și la aripioarele picante care îți fac cu ochiul: metoda grea și metoda ușoară.
Ce presupune metoda grea? Această metodă este exact așa cum ai încercat tu să faci până acum: te-ai luptat cu pofta ta, ai strâns din dinți și te-ai abținut. Atât cât ai putut. Nu prea mult ce-i drept. Până când ai picat în păcat și apoi ai luat-o de la capăt. Alte lupte, alte sforțări și tot așa. Dar rezultatele întârzie să apară.
Află însă că există și o metodă mult mai ușoară pentru a-ți învinge poftele alimentare. Metoda ușoară include multe strategii psihologice extrem de performante și te ajută să îți faci viața mai ușoară pentru că, nu-i așa, până la urmă totul este despre cum gândești.
Descoperirile făcute de cercetători în domeniul neuroștiințelor îți pot face cu adevărat viața mai ușoară.
Cercetătorii din domeniul programării neurolingvistice au descoperit o serie întreagă de tehnici prin care îți poți condiționa creierul să lucreze în favoarea ta. Și totul este mai simplu decât ai putea crede.
"Mintea noastră înregistrează diferit informațiile pe care le primește din mediul extern în funcție de emoțiile pe care le asociem cu acele evenimente din viața noastră. Într-un fel va fi înregistrată informația în creier atunci când vorbim despre un aliment care ne face plăcere să îl consumăm și în alt fel va fi codificată informația atunci când ne referim la un aliment pe care nu ne place să îl mâncăm", a declarat Nina Paraschivescu, Master NLP și Coach.
Una din cele mai răspândite modalități prin care mintea noastră codifică informațiile este cea a înregistrării de imagini. Aceste imagini au anumite caracteristici cum ar fi dimensiune, culoare, formă, strălucirea, adâncimea, mișcarea, etc.
Exercițiu pentru modificarea poftelor alimentare
"Acest exercițiu este foarte simplu și funcționează încă de la prima aplicare în funcție de cât de concentrat ești, însă pentru mai multă siguranță îl poți face de mai multe ori astfel încât el să se întipărească bine în mintea ta și să îți modifice reprezentările mentale asociate cu diverse alimente", a mai adăugat Nina Paraschivescu.
Tot ce trebuie să faci este să îți alegi două alimente: unul la care ai vrea să renunți (ciocolata, aripioarele picante, pâinea, etc) și un alt aliment pe care ți-ai dori să îl consumi mai mult (morcovii, roșiile, sucurile naturale făcute în casă, etc).
Gândește-te acum la alimentul la care vrei să renunți și observă ce vezi. Uită-te la tine cum consumi acel aliment și observă ce caracteristici are imaginea din mintea ta: este color sau alb-negru, mare sau mică, strălucitoare sau ștearsă, statică sau în mișcare, dacă închizi ochii și privești imaginea trăiești totul ca și cum ai consuma acum acel aliment sau te vezi pe tine din exterior ca și cum ai fi o altă persoană?
Stabilește toate aceste caracteristici.
Apoi, ia o pauză de 30 secunde și mergi la imaginea cu tine consumând alimentul care nu îți place așa de mult, dar pe care îți dorești să îl consumi mai des. Stabilește și aici caracteristicile. Vei observa că sunt diferite.
Acum reîntoarce-te la imaginea cu alimentul la care vrei să renunți și pur și simplu modifică toate caracteristicile imaginii identificate inițial - aplică exact acele caracteristici pe care le-ai identificat la alimentul care nu îți place. Adaugă în plus și o caracteristică auditivă și aude în urechea stângă o frază care știi că dacă ai auzi-o în momentul în care consumi acel aliment te-ar determina să renunți sau în orice caz ți-ar dispărea acea poftă mare.
Vei observa că imediat după modificarea caracteristicilor, emoția de plăcere se diminuează sau dispare aproape complet.
Acum mergi la imaginea cu alimentul care nu îți face atât de multă plăcere să îl consumi și aplică-i acele caracteristici pe care le avea alimentul care înainte îți producea poftă (ciocolata, aripioarele picante, etc). Și asta este tot.
Pentru mai multă precizie poți nota pe o hârtie caracteristicile imaginilor sau poți ruga pe altcineva să îți facă exercițiul.
Nina Paraschivescu este Master NLP, Coach, Trainer și autor de programe de dezvoltare personală
Mai multe detalii despre Nina poți găsi pe https://ninaparaschivescu.ro/ .