Cum poți să previi bolile prin alimentație
Bolile cardiovasculare - Conform Fundației pentru Inimă, bolile cardiovasculare sunt responsabile de pierderea mai multor vieți decât cancerul, cea mai comună afecțiune de acest gen fiind boala cardiacă coronariană. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că o alimentație corectă poate scădea riscul de a dezvolta boala. Astfel, o alimentație dezechilibrată sau bogată în grăsimi și colesterol nu este indicată; nici alimentele cu grăsimi saturate, grăsimi trans sau colesterol nu ar trebui cosumate de bolnavii cardiaci. Dimpotrivă, grăsimile polinesaturate, precum acizii grași omega 3 sunt extrem de sănătoase, la fel ca și legumele și fructele, cerealele integrale și alimentele cu un conținut redus de sodiu (evitarea sării ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale, un factor important în bolile cardiovasculare).
Oana Puican, psiholog și psihoterapeut cu atestări în psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihologia muncii și organizațională și psiho-oncologie completează: "În cazul afecțiunilor cardiovasculare, se evită grăsimile saturate (carne și lactate foarte grase) și se consumă alimentele care conțin grăsimi "bune" care protejează inima și ajuta la scăderea colesterolului (uleiuri presate la rece, nuci, migdale, semințe de in, cânepă, dovleac, floarea soarelui, măsline etc.). Sunt recomandate fructe și legume crude în fiecare zi sub formă de salate, sucuri și smoothie-uri proaspete. Peștele este recomandat pentru cantitatea mare de Omega 3, de mare ajutor pentru sănătatea inimii. Alimentația se va baza pe fructe, legume, cereale integrale, nuci, sâmburi, semințe crude, măsline, pește, carne și lactate slabe. Este bine să se evite mesele luate la ore târzii pentru a nu supraîncărca organismul. "
Cancerul - anumite tipuri de cancer pot fi prevenite prin alimentație. În primul rând este de ajutor să menții greutatea în parametri sănătoși; astfel vei scădea riscul pentru anumite forme de cancer, precum mamar, renal, esofagian, uterin, de colon și de rect. De asemenea, trebuie să te asiguri că incluzi fructe și legume din abundență în alimentație; boabele de soia pot reduce riscul de cancer mamar.
Osteoporoza - Conform Fundației Internaționale pentru Osteoporoză, această afecțiune conduce la 8.9 milioane de fracturi anual. Dacă mănânci alimentele corecte poți crește sănătatea oaselor și scădea riscul fracturilor. Vârstnicii trebuie să se asigure că beneficiază de doza zilnică necesară de vitamina D (prin plimbări la lumina soarelui) și calciu, nutrimente esențiale în sănătatea sistemului osos (recomandarea Institutelor Naționale de Sănătate este de 500-600 UI pe zi). Nu trebuie neglijată importanța activității fizice regulate.
Obezitatea - Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor subliniază că mai mult de 33% din populația SUA este obeză. Obezitatea este direct corelată cu alimentația, respectiv cu multe alte afecțiuni, precum boli cardiovasculare și diabet (ca urmare a stilului de viață sedentar și a meselor bogate în calorii). Pentru vârstinici obezitatea reprezintă o problemă reală, ca urmare a scăderii gradului de activitate fizică. Menținerea unei greutăți sănătoase poate fi realizată prin tipul potrivit de alimentație; astfel, se recomandă evitarea alimentelor bgate în grăsimi saturate și trans, a preparatelor bogate în zahăr. Dimpotrivă, sunt indicate cerealele integrale, fructele și legumele în locul alimentelor procesate.
"Este important să vă controlați greutatea și, în cazul în care există un exces ponderal, să țineți un regim de slăbire. Alimentația se va baza pe fructe nu prea dulci, legume, cereale, leguminoase, pește, carne și lactate cu puține grăsimi. Mesele vor fi regulate pentru a se evita fluctuațiile glicemice și se vor consuma cantități moderate de mâncare la fiecare masă", completează doamna Oana Puican.
Diabetul - conform Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul de tip 2 a ajuns răspândit în întreaga lume, crescând și riscul altor afecțiuni precum boli renale și cardiace. Această afecțiune are drept cauză principală un aport prea mare de zahăr, care destabilizează nivelul glicemiei. Conform specialiștilor, poate fi redus riscul său prin evitarea alimentelor procesate, a deserturilor și a băuturilor dulci precum suc și suc de fructe. Sunt indicate pentru consum fructele, cerealele integrale cu conținut redus în zahăr și legumele cu frunze de culoare verde închis.
"În situația în care suferiți de diabet, este bine să evitați fructele foarte dulci, cele uscate sau în sirop de zahăr (struguri, banane, stafide, curmale etc). Celelalte fructe sunt permise. De asemenea, sunt de evitat grăsimile în exces (precum carnea grasă de porc) și o cantitate prea mare de calorii", precizează doamna Oana Puican.
Alimente bune pentru sănătate
Fructele de pădure - utile în bolile cronice, inclusiv cancer și boli cardiace; pot elimina infecțiile de tract urinar.
Lactatele - previn osteoporoza și ajută la sănătatea sistemului osos, contribuie la scăderea în greutate și mențin sub control nivelul glicemiei.
Peștele gras - scade nivelul de colesterol și previne cheagurile de sânge.
Legumele cu frunze verde închis - scad riscul de diabet de tip 2.
Cereale integrale - scad nivelul de colesterol, ajută la controlul greutății, scad riscul de diabet, ajută sistemul digestiv.
Cartofii dulci - ajută tractul digestiv, previn bolile cardiace și cancerul.
Roșiile - protejează de mai multe forme de cancer.
Fasole și leguminoase - reduc riscul anumitor tipuri de cancer, scad colesterolul și nivelul de trigliceride, stabilizează glicemia și ajută la controlul greutății.
Nucile - scad nivelul de colesterol și previn bolile cardiace.
Ouăle - ajută la sănătatea ochilor și previn degenerescența maculară.
Merele - scad tensiunea arterială, reduc colesterolul, scad riscul de cancer de sân și de colon și țin sub control diabetul
Avocado - excelente pentru sănătatea inimii
Sfecla - protejează împotriva cancerului, bolilor cardiace și inflamației
Semințele de in - scad colesterolul și reduc riscul de infarct, protejează împotriva diverselor forme de cancer, în special cancer mamar
Portocale - stimulează imunitatea și combat cancerul
Papaya - protejează împotriva bolilor cardiace și a cancerului de colon
Dovleac - reduce riscul de cancer pulmonar și previne hipertnesiunea
Quinoa - reduce frecvența migrenelor, a riscului de hipertensiune și infarct.
Zmeură - are proprietăți antimicrobiene
Spanacul - combate mai multe forme de cancer (ovarian, mamar și de colon), scade riscul de declin al funcțiilor cognitive și protejează inima de boli cardiovasculare.
Curcanul - stimulează funcționarea sistemului imunitar, ajută la producerea de energie și la reglarea glicemiei
Sfaturi de la specialist
Doamna Oana Puican oferă următoarele recomandări: "Alimentația echilibrată este foarte importantă pentru păstrarea sănătății atât fizice, cât și a celei psihice în condiții bune. O alimentație sănătoasă este cea care asigură toți nutrienții de care corpul uman are nevoie pentru a funcționa bine. Aici ne referim la vitamine, minerale, enzime, proteine, glucide, lipide. Este nevoie de diversitate în alegerea alimentelor tocmai pentru a asigura acoperirea tuturor nevoilor nutriționale ale corpului. Alimentația echilibrată se bazează pe legume, fructe și verdețuri cât mai colorate, de preferat crude. Este de preferat ca acestea să fie cât mai naturale cu putință, cu o cantitate minimă de pesticide.
Cerealele integrale (grâu, secară, ovăz, hrișcă, orez, mei, quinoa) completează alimentația cu elementele lor nutritive și cu bogăția de fibre care ajută tranzitul intestinal să funcționeze corect. Semințele și sâmburii cruzi (migdale, nuci, in, cânepă, susan, floarea soarelui, dovleac), măslinele și uleiurile vegetale presate la rece sunt importante pentru aportul lor de lipide sănătoase care sunt necesare creierului, inimii și întregului corp. Ouăle, carnea și lactatele completează necesarul de proteine și e bine să fie incluse în alimentație, dar în cantități mici.
Este recomandat să existe 3 mese pe zi și ultima masă să fie luată cu minim 3-4 ore înainte de somn. Consumul unei cantități de minim 2 litri de apă pe zi este esențial. Este bine să se limiteze consumul de cafea la una singură pe zi. Se recomandă ceaiurile, limonadele, fresh-urile, sucurile din fructe și legume. De asemenea, este indicat să fie completată alimentația cu superalimente precum lăptișor de matcă, polen, spirulină, miere etc. (doar la recomandarea specialistului).
Toate aceste recomandări constituie baza unei alimentații sănătoase care poate preveni și chiar ameliora unele afecțiuni. Aceste caracteristici ale alimentației sănătoase și echilibrate se aplică în egală măsură atât adulților, cât și copiilor. Recomand să se consume cât mai multe crudități zilnic într-o paletă de culori cât mai diversă. Să se evite zahărul și dulciurile, prăjelile, alimentele conservate, fast-foodul, produsele de patiserie, alimentele prea sărate, uleiurile hidrogenate, margarina. Să se bea zilnic sucuri proaspăt stoarse din diverse fructe, în special fructe de padure, rodie și citrice. Mișcarea zilnică este foarte importantă pentru menținerea sănătății. Relaxarea, somnul și ieșirile în natură sunt recomandate pentru sănătatea și echilibrul psihic, dar și pentru păstrarea în bună stare de funcționare a corpului fizic. Sunt anumite afecțiuni care necesită o alimentație specifică.
În cazul constipației se va mări consumul de fibre din fructe și legume crude, cereale integrale (grâu, secară, ovăz, orz, hrișcă, orez, mei), leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte). De asemenea, se va crește consumul de lichide, în special apă,
ceaiuri și sucuri proaspete de legume, fructe și verdețuri. Este de preferat să se evite prăjelile, alimentele uscate (precum covrigeii, sticks-urile), consumul exagerat de carne și produse lactate. Mișcarea fizică este importantă pentru
stimularea digestiei și stimularea peristaltismului intestinal.
În cazul afecțiunilor renale, cele mai importante recomandări constau în creșterea consumului de lichide (apă sau ceai) și restricționarea sau reducerea consumului de sare. Se recomandă o dietă preponderent bazată pe legume și fructe, oleaginoase, leguminoase, cereale. Peștele, carnea și lactatele se consumă în cantități reduse. "
Surse: www.sunriseseniorliving.com; www.webmd.com; www.health.com