Alimentatia unui consultant in nutritie: 20 de secrete super-eficiente!

Alimentatia unui consultant in nutritie: 20 de secrete super-eficiente!

Alexandra Irimiea

E usor sa dai sfaturi, dar e mai greu sa le aplici. Medicii, nutritionistii si alti specialisti sunt toba de carte, stiu tot ce avem de facut pentru o alimentatie sanatoasa si un corp armonios. Dar ei, cand sunt acasa, ce-si pun pe masa? Au toba si carnati in frigider sau mai degraba branzica dietetica si brocoli? Am fost curiosi sa aflam ce mananca in mod normal un consultant in nutritie. De unde isi cumpara alimentele sanatoase si ce sport practica? Am vrea sa stim ce secrete de nutritie aplica cu succes pe propriul organism si cum face sa refuze o pizza delicioasa cand iese in oras. De aceea am stat de vorba cu Florina Adela Mihail, consultant in nutritie. O fata inalta, cu un corp de invidiat care, mai demult, a avut probleme cu greutatea. Acestea sunt secretele ei:

Secretul numarul 1: apa pe stomacul gol

Beau o cana, doua de apa pe stomacul gol, imediat cum ma trezesc. Ma ajuta sa elimin toxinele. Nu e bine sa incepi direct cu cafeaua, cum fac multe persoane. Nu zice nimeni sa nu bei cafea, dar dupa ce mananci micul dejun.

Secretul numarul 2: seminte de in si de dovleac

Apoi rontai seminte de in si de dovleac, vreo doua linguri. Le cumpar de la plafar si le folosesc ca atare, neprajite. La mine, micul dejun (ora 8 dimineata) consta intr-un shake nutritiv pe care-l beau cu placere, la care adaug doua felii de branza de capra (preferata mea) cu un ou fiert, sau chiar un ou prajit. In general evit prajelile, dar oul prajit este exceptia de la regula. Este foarte bun, sursa de proteina, tine de foame cateva ore bune. Daca am oua de la tara e perfect, daca nu, caut sa cumpar oua de gaini mai putin stresate. Insa nu fac abuz, mananc maximum doua pe saptamana.
 

Secretul numarul 3: pranz la casoleta

Pranzul il iau intre orele 12-14, in functie de cum am timp. Poate sa fie pui cu legume la cuptor, peste sau o salata. Altadata imi iau la mine chiar si ciorbica. Mancarea o pun in casolete si n-o incalzesc la birou. O mananc asa, la temperatura camerei. Prefer salatele asortate, facute de mine, cu legumele pe care le am prin casa. Tai cubulete telina, morcov, mar, sfecla rosie, varza. La salatele verzi adaug rosii, ardei.
Pe la 17-19 mananc cina. Incerc ceva usor la cuptor. De multe ori, se repeta aceeasi masa de la pranz, mai ales daca sunt tot la birou. Dupa sapte seara nu prea mai mananc decat in rare situatii, un fruct poate.

Secretul numarul 4: branzica in salate

La salate nu pun otet. Storc zeama de lamaie, pun ulei de masline si e un deliciu. Pentru cei carora nu le place gustul uleiului de masline in salate, secretul este sa puna branza sau ou fiert.

Secretul numarul 5: tin fructe in geanta tot timpul

Daca la ora pranzului sunt pe drum, imi iau un shake nutritiv sau un baton proteic. Dar apelez la aceasta solutie doar daca nu am cum sa mananc mancare gatita. In plus, am la mine in geanta tot timpul fructe: mere, pere, portocale. Depinde de ce pofte am. Azi am mancat mango, spre exemplu. Dar merele sunt nelipsite, le mananc mai ales ca gustari intre mese. In plus, tin la mine si cateva migdale si nuci.

Secretul numarul 6: consum suplimente alimentare

Sunt consumatoare de suplimente alimentare pentru ca sunt constienta ca din alimentatia traditionala nu reusesc sa-mi iau toti nutrientii necesari. Multi cred ca daca iei vitamine, te ingrasi, dar nu e deloc asa. Din contra, daca iei suplimente, organismul isi ia tot ce are nevoie de acolo si nu mai mananci atat de mult. Si inca un lucru legat de suplimentele alimentare pe care nu multe femei il stiu: sunt benefice mai ales in perioada speciala a lunii cand organismul este mai slabit.

Secretul numarul 7: beau ceai in fiecare zi

Beau foarte multa apa plata. Ajung si la 3 litri pe zi. Inainte nu eram deloc bautoare de apa, dar incet, incet m-am autoeducat. Beau si ceaiuri din plante, am un amestec care-mi place, contine ceai verde si ceai negru. Beau in fiecare zi, in jur de 2-3 pahare. Dar am grija sa nu mai beau ceai dupa ora 17, pentru ca ma tine noaptea treaza.

Ceaiul il beau cu lamaie si fara zahar. A fost greu la inceput, pentru ca eram obisnuita sa-i pun putin zahar. Dar si aici mi-am impus o regula, iar dupa ce l-am consumat cateva zile asa, a fost mai usor. Asta-i secretul cand vrei sa-ti faci un obicei sanatos: sa-l repeti cateva zile la rand, pentru ca mai apoi o sa-ti intre in reflex.

Secretul numarul 8: fara sucuri

Nu beau bauturi carbogazoase si nici macar sucuri fara acid. Chiar daca par relativ sanatoase, avand pe eticheta termenul de „natural”, de fapt contin mult zahar si coloranti. In general, nu prea sunt amatoare de sucuri. Nu imi fac nici la storcator, prefer sa mananc fructele ca atare. Din cand in cand mai fac cate-o limonada.

Secretul numarul 9: imi fac poftele de dulce

Desi stiu ca nu-i un obicei sanatos, mai intru prin cofetarie. Ce sa fac?! Pe vremuri mancam foarte mult dulce. Acum sunt mai cumpatata, dar simt nevoia, macar o data pe saptamana, sa mananc o prajitura. Imi plac foarte mult torturile de inghetata. Sunt constienta ca nu sunt foarte sanatoase, dar am o slabiciune pentru ele. Imi plac si prajturile cu ciocolata fina, insa nu cele de genul amandinelor, care au o ciocolata crocanta. Sunt amatoare de prajituri insiropate si mai ales de cele facute in casa, care sunt si mai sanatoase.

Secretul numarul 10: nu ies la un suc, ci...

Ca bautura imi comand un fresh de portocale sau de grepfruit. Cateodata, daca am pofta, imi iau si o cafea, desi nu sunt bautoare. Alteori mai comand si bere. Inainte nu-mi placea deloc, dar am descoperit-o pe cea nefiltrata: e mai dulceaga. Nu prea are gust de bere, de-aia imi place (rade).

 

Secretul numarul 11: nu comand pizza chiar daca imi place

Cand ies cu prietenii in oras, nu mananc pizza, decat foarte rar. Imi place, cum sa nu-mi placa! As manca si doua o data, dar stiu ca are foarte multa coca, multe salamuri... pica greu la stomac. Nu mananc pizza des de frica sa nu-mi fac un obicei din asta. Eu mai degraba aleg chinezarii. Imi plac foarte mult bucatile de pui perpelite pe plita, fructele de mare.

Secretul numarul 12: citesc eticheta

Cumparaturile mi le fac din piata de langa locuinta, e bine aprovizionata la capitolul legume si fructe. Pentru restul alimentelor, ma duc la supermarket. Sunt atenta si citesc eticheta. Cum vad monoglutamat de sodiu, nu mai cumpar produsul respectiv.

Secretul numarul 13: mananc fructe de padure

Pe timp de vara sunt amatoare de fructe de padure, in special de zmeura. Sunt foarte sanatoase, contin multa vitamina C, ajuta la digestie, rezolva constipatia. Imi plac mult si capsunele. Imi fac tot timpul salata de fructe, dar simpla. Le pun taiate cubulete intr-un castron si le mananc asa. Nu adaug frisca sau alte siropuri.

Secretul numarul 14: pun grau la incoltit

Aveam o perioada cand imi puneam grau la incoltit foarte des. Il lasam 4-5 zile si apoi il mancam asa ca atare. E moale, e gustos si mai ales e foarte sanatos. Are vitamine si fibre, B-uri, ca orice cereala, dar daca e neprocesata si e pusa la incoltit, e si mai buna, e organism viu. Si acum mai fac cate o cura de grau incoltit, de cateva ori pe an.

Secretul numarul 15: diversitate de gusturi

Nu poti sa faci tot timpul aceleasi mancaruri. Le mai repeti, in functie de sezon, de gusturi, de pofte. Vara mananc pepeni intruna, sunt innebunita dupa ei. Imi plac atat cei rosii, cat si cei galbeni.

Secretul numarul 16: mananc carne de sarbatori

Nu sunt vegetariana. Imi place sa mananc carne, de peste, de pui, de curcan, mai rar vita si porc. Imi place sa ma bucur de mancarea traditionala de sarbatori: sarmale, toba, carnati. Dar nu fac abuz.

  

Secretul numarul 17: nu mananc shaorma

Eu nu mananc shaorma, de niciun fel. Stiu ca e gustoasa, cu toata maioneza si sosurile pe care le adauga comerciantii, dar ca aport caloric e echivalentul a cinci mese. Asa ca mai bine o evit, nu degeaba e numita „bomba calorica”.  

Secretul numarul 18: iubitul nu e mofturos

Nu prea am timp de gatit. Serile pun cate ceva la cuptor, iar in weekend am timp sa gatesc si o ciorbita. Am marele noroc ca iubitul meu nu e pretentios. Ii place carnea, dar nu vrea neaparat ciorba de fasole cu ciolan afumat. Mananca ce pregatesc eu, dar recunosc ca m-a „corupt” la un nou obicei: seara, cate-un pahar de vin rosu pe care-l degustam alaturi de branza „albastra”, cu mucegai. Are un gust atat de interesant, iar cu un vin rosu bun, e un deliciu. Si e naturala!

Secretul numarul 19: nu mananc multa paine

Nu prea mananc paine, cel putin nu din comert. Insa cumpar faina integrala si, in weekend, imi fac paine acasa, pe o coc in forme de cozonac. In aluat pun seminte de in si de dovleac. Painica aceasta facuta de mine contine mult mai multe fibre decat cea din faina alba.

Secretul numarul 20: am si eu calcaiul lui Ahile

Sunt cam comoda. Recunosc. Acesta este punctul meu slab. Ajung foarte rar la sala. Nu pentru ca nu am timp, ci pentru ca nu reusesc sa ma tin de un program. Iar faptul ca am reusit sa scap de celulita prin consumul unor suplimenti de nutritie, mi-a estompat motivatia de a merge la sala.

CUM AM AJUNS SA FIU CONSULTANT DE NUTRITIE

   

Credeam ca am un metabolism foarte bun si ca niciodata n-o sa am probleme cu greutatea, dar pe la 30 de ani organismul meu a inceput sa acumuleze toxine. Mai intai au aparut constipatiile si probleme de digestie. Am inceput chiar sa am un procent ridicat de grasime. Apoi au inceput sa se vada si kilogramele in plus. De la luna la luna, nu mai ma incapeau hainele si am inceput sa tin tot felul de diete. Dar nu reuseam sa slabesc pentru ca infometarea nu e o solutie, asa cum credeam.

Timp de cateva luni am cautat informatii pe internet, am citit studii si sfaturi, am gasit tot felul de diete. Stiam ca trebuie sa aplic un program serios de slabire care sa aiba un aport caloric mic si in acelasi timp un aport nutritiv echilibrat. Am inceput regimul disociat, dar nu am reusit sa ma tin de el. In cele din urma, am gasit solutia intr-un program de slabire bazat pe plante si am decis sa-l incerc pentru ca mi se potrivea mai bine.

Se vede aici ca eram putin rotunjoara la fata. Oricum, evitam sa fac poze in perioada aceea.

Contrar opiniei majoritatii, am inceput sa iau suplimente cu vitamine, minerale, uleiuri de peste, fibre si carbohidrati buni. Cu ajutorul tabelelor si graficelor mi-am aflat si rata metabolica in repaus (numarul de calorii pe care organismul le consuma in mod obisnuit). Am apelat la un consultant de nutritie care mi-a facut toate masuratorile, am aflat parametrii nutritionali si ce obiceiuri alimentare am si m-a indrumat spre altele mai sanatoase. Inca din prima saptamana, am observat deja ca ma simt mai bine, ca am mai multa energie, insa marea satisfactie a venit odata cu urcarea pe cantar: slabisem, era un trend clar!

Nu mi-a fost greu sa renunt la mancare in cantitati mari, pentru ca am inlocuit unele mese cu shake-uri nutritive, la care am adaugat suplimente alimentare (vitamine, minerale, ulei de peste, proteine din soia, iar senzatia de foame a disparut, cu toate ca aportul de calorii era redus). Dupa aceea, am avut nevoie de un program de mentinere care a durat alte 2-3 luni. Nu era atat de strict, dar in continuare trebuia sa respect numarul de calorii. Un organism care are o anumita greutate o perioada mare de timp, cand slabeste, tinde sa revina la greutatea initiala. Dupa o schimbare completa de obiceiuri alimentare, il dezorientezi. Celulele au nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu noua greutate, de aceea e nevoie de o perioada de mentinere, care in general are aceeasi durata cu cea de slabire.

Am avut 8 kg surplus si atat mi-am propus sa dau jos! Am reusit asta in doua luni si jumatate, pe baza unui program de slabire personalizat. Acum am 59 de kg la o inaltime de 1,76.

Stiu ca daca m-as duce sa mananc la fast-food-uri, m-as ingrasa la loc si m-as simti din nou lipsita energie. Recunosc ca inca imi plac si, inainte, daca aveam ocazia, nu le ratam, dar acum am alternativa mea sanatoasa pe care o fac sa fie si gustoasa.

In momentul in care am vazut ca am slabit, ca nu mai am probleme cu constipatia, ca arat si ma simt mai bine, mi-am propus sa-i invat si pe altii sa slabeasca, asa cum am facut-o eu. Am mers la cursuri, am invatat, m-am documentat si am devenit consultant in nutritie. Inainte de aceasta experienta, eram economist. Am fost 5 ani director la o ferma de pui, dar nu-mi pare rau de schimbarea facuta. Asa ii pot ajuta si pe ceilalti, ii pot invata lucruri importante legate de nutritie, pe care ar trebui sa le stie oricine.

Articolul urmator
Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional
Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un consultant în lactație răspunde la 5 întrebări inconfortabile despre alăptare
    Un consultant în lactație răspunde la 5 întrebări inconfortabile despre alăptare

    Chiar dacă aștepți cu nerăbdare să-ți alăptezi micuțul și știi cât de benefic este acest demers pentru amândoi, iei în calcul și anumite aspecte mai puțin...

    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”
    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”

    Nativii care sunt plini de surprize pentru cei din jur, cei care știu să își păzească vulnerabilitățile și să își țină viața personală sub lacăt. Care sunt cei mai...

    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?
    Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?

    Ai zice că o super-dădacă este destul de dură cu propriii săi copii. Ei bine, ai putea rămâne surprinsă! Kathryn Mewes, o dădacă celebră în Marea Britanie grație...

    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate
    Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate

    Balanța face parte dintre zodiile toamnei și, la fel ca Gemenii și Vărsătorul, este semn de aer. Modul în care este reprezentată în zodiac este dovada faptului că,...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Super Mama zilei: acum alăptează, peste 5 minute participă la cursa mondială de ciclism montan
    Super Mama zilei: acum alăptează, peste 5 minute participă la cursa mondială de ciclism montan

    Rachel Atherton este de cinci ori campioană mondială la coborâre ciclism montan, una dintre cele mai periculoase curse pe două roți din lume. De curând, sportiva a adus-o pe...

    © 2024 Qbebe