10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

Andreea Constantin

Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre perioada sarcinii și bine cunoscutul carusel de emoții. Sunteți de acord, nu? Timp de nouă luni, din cauza hormonilor, în corpul viitoarei mame se petrece o adevarată furtună emoțională care poate continua și după naștere, chiar mai accentuat, sub forma depresiei postnatale.

În perioada sarcinii, mamele se informează, sunt mereu la curent cu ultimele noutăți, țin cont de recomandările medicului, știu în fiecare lună de sarcină cu ce fruct este comparat bebelușul, câte grame are, ce să mănânce și câtă apă să bea. Sunt, cumva, în centrul atenției. Pe stradă oamenii le zâmbesc, la coadă au întâietate, sunt protejate și admirate. 

Pentru că în jurul nostru se vorbește mult despre sarcină și naștere, dar mai puțin despre ce urmează- despre provocările primelor zile cu bebelușul acasă. Și, de multe ori, mamele sunt luate prin surprindere. Nu știu la ce se aștepte. Iar lipsa de informații complete, frustrarea, sentimentul că alte mame pot mai mult, oboseala excesivă, grijile, dar și sfaturile nesolicitate pot exacerba sentimentul de nesiguranță, de debusolare, de incertitudine ori stres.

Știm că începuturile sunt mereu grele. Iar pentru că, imediat după naștere, conform studiilor, alăptarea este cea mai provocare a mamelor,  împreună cu specialiștii în produse pentru mame și copii de la Spectra Baby Romania am adunat aici o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi imediat după naștere. Pentru că, oricât ți-ar povesti prietenele, nu poți înțelege pe deplin bucuriile, dar și provocările maternității până când nu devii mamă.

Unul dintre cele mai frecvente motive de frustrare și oboseală imediat după naștere este stresul privind alăptarea. 

Aici e cazul să îți spunem că dragostea e cea mai bună hrană pentru bebelușul tău și, oricât de multă presiune ai experimenta, este important să privești experiența într-un mod pozitiv. E adevărat, pentru unele mame alăptarea pornește la început extrem de natural și ușor. Dar pentru cele mai multe dintre noi, e un proces destul de anevoios, dar care în timp devine mai ușor. 

pompa de san

Până la urmă, la fel cum pregătirile pentru venirea pe lume a bebelușului sporesc șansele unei experiențe reușite a nașterii, pregătirile pentru alăptare ajută mamele să se bucure de hrănirea celui mic. 

Iată așadar ce e bine să știi:

1. În primul rând, trebuie să știi că te poți confrunta cu disconfort și dureri- de vină sunt contracțiile de lăuzie, prin care uterul revine la dimensiunile lui inițiale, dar și transpirație sau lohii și, foarte important, sâni angorjați. Un sutien confortabil ar trebui să te ajute, pentru început. 

2. Apoi, este foarte posibil să primești multe sfaturi. Despre temperatura optimă din casă, despre cum să ții bebelușul în brațe, cum să-l îmbraci, dar mai ales cum să-l hrănești. Pentru că în primele zile după naștere, mai mult decât orice este vorba despre alăptare. Informează-te cu calm și ...nu lua de bun tot ce ți se spune. Experiența altor mame e utilă, dar nu există doi bebeluși la fel, deci e bine să treci totul prin filtrul personal. 

3. E foarte important să-ți setezi așteptările realist, să știi că alăptarea poate fi dificilă, iar ritmul unei alăptări exclusive este chiar o adevărată provocare. Nu este ca în filme sau reclame, bebelușul nu suge liniștit, în timp ce mama se leagănă ușor, zâmbind, pe balansoar.  

4. Dar avem și vești bune: alăptarea se învață, doar că este un proces ce are nevoie de timp, răbdare, perseverență, susținere și... multe încercări. Și, am mai spune noi, aliații potriviți, cum ar fi o pompă de sân electrică, dar vorbim despre asta mai târziu. 

pompa de san

5. Vei auzi multe păreri, cum că bebelușul nu se satură, că este agitat, că e slab laptele. Poate chiar ți se oferă și o bere, ca să ai lapte. Dar tu știi deja că berea nu te ajută, ba chiar e contraindicată. Ascultă-ți instinctul, care se activează imediat după ce naști și ai încredere în tine.

6. Una dintre problemele care îți va da bătăi de cap în primele zile de la naștere este atașarea la sân a bebelușului. Trebuie să știi că gura bebelușului trebuie să cuprindă în totalitate mamelonul, astfel încât jetul de lapte să-i ajungă în cerul gurii. Ușor de zis în teorie, greu în practică, știm. Dar alăptarea nu trebuie să doară, indiferent ce spun alții. Un consultant în alăptare și o pompă de sân sunt un ajutor real în aceste zile.

7. Este important să-ți masezi sânii înainte de a atașa bebelușul la sân, pentru a elibera senzația de “greutate” a sânilor. De asemenea, o pompă de sân electrică cu funcție de stimulare a lactației și masaj, precum Spectra 9+ sau Spectra S2, dar și cu funcție de reglare a intensității vacuumului, ajută la creșterea producției de lapte și la extragerea laptelui fără durere (vezi punctul 6). 

8. Confortul tău este foarte important. Iar pentru că primele zi de după naștere este despre alăptare, ar fi indicat să optezi pentru un sutien special pentru perioada alaptarii, fabricat din bumbac. Mameloanele sunt foarte sensibile și trebuie evitat pe cât posibil excesul de umiditate.

9. Cum spuneam și la punctul 6, este util, mai ales la început, să ai la îndemână o pompă de sân. Vor exista situații, cum sunt aceste prime zile, în care nu vei putea alăpta, bebelușul nu va sta la sân, însă producția de lapte va exista și va tot crește. Aici intervine rolul unei pompe de sân, cu ajutorul căreia vei goli sânii, pentru a evita angorjarea lor sau blocarea canalelor ce produc lapte matern. În săptămânile ce vor urma, pompa de sân îți va fi un aliat excelent pentru momentele când vrei să ieși din casă și ai nevoie de o rezervă de lapte pentru bebeluș sau pur și simplu pentru atunci când vrei să dormi fără întrerupere la fiecare 3 ore, iar tatăl poate prelua sarcina hrănirii cu lapte matern, din rezerva extrasă cu ajutorul pompei potrivite. Cum o găsești pe cea potrivită? Aici găsești toate informațiile pentru a face alegerea potrivită.

cum sa alegi pompa de san potrivita

10. Și nu în ultimul rând, să știi să nu renunți la tine. Să ai încredere în instinctele tale, în superputerea ta de mamă, să fii blândă cu tine, să nu te învinovățești, să nu te compari cu alte mame, să te nu te descurajezi. Și să știi că tocmai faptul că îți ridici toate aceste probleme te face o mamă bună. Restul se învață pe parcurs.

Articolul urmator
9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    Darul pe care l-ai primit de la naștere de la stele. Tu știi care este?
    Darul pe care l-ai primit de la naștere de la stele. Tu știi care este?

    Universul a scos din tolba sa plină, 12 daruri importante pentru fiecare semn zodiacal. Unii nativi au fost binecuvântați cu ambiție, alții cu empatie, în timp ce alți...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Tripleții mei au murit la câteva ore de la naștere, după ce ne-am chinuit să concepem timp de 3 ani. Experiența traumatică m-a făcut un părinte mai bun
    Tripleții mei au murit la câteva ore de la naștere, după ce ne-am chinuit să concepem timp de 3 ani. Experiența traumatică m-a făcut un părinte mai bun

    Diagnosticul de infertilitate și pierderea tripleților concepuți cu mare greutate și proceduri medicale nu i-a descurajat pe Johnny și Susan să își întemeieze o familie....

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    © 2025 Qbebe