5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate

5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre infertilitate

Mariana Voinea

Infertilitatea este o problemă medicală cu care se confruntă tot mai multe cupluri și care afectează partenerii din punct de vedere psihic, emoțional și financiar. Mărturia unei femei care s-a confruntat cu acest diagnostic abordează cele mai delicate adevăruri ascunse despre infertilitate.

Infertilitatea este o realitate din ce în ce mai pregnantă în societatea modernă actuală. Cu toate acestea, multe persoane se feresc să aducă acest subiect în discuție. Este o realitate mult prea dureroasă pentru femeile cși bărbații care își doresc să-și întemeieze o familie, pe caler naturală. 

Infertilitatea poate afecta indivizii pe plan emoțional, dar le poate afecta în egală măsură și relațiile de iubire sau finanțele.

O tânără care trece prin drama infertilității expune realitatea ascunsă pe care multe persoane nici nu o cunosc despre această problematică. Femeia explică și cum i-a afectat diagnosticul relația de cuplu și încrederea de sine.

"Pe noptiera de lângă patul meu se află o poză cu mine și soțul meu din ziua în care ne-am căsătorit. În acea poză, soțul meu îmi cuprinde mijlocul cu brațele lui puternice și mă învârte pe ringul de dans în timp ce brațele mele îi înconjoară gâtul. Amândoi râdem și suntem extrem de fericiți.

Din păcate, momentul plin de iubire ne-a fost în spulberat de imposibilitatea de a avea un copil. La doar câțiva ani de la acel moment în care emoțiile ne copleseau, ne-am regăsit tot împreună, dar triști în fața unei facturi uriașe de plată la clinica de inseminare artificială.

Fața îmi este brăzdată de lacrimi, în timp ce soțul meu trebuie să plătească pentru ultimul tratament de inseminare artificială, care s-a dovedit a fi un eșec. Aveam 35 de ani, eram perfect sănătoasă și nu m-am gândit niciodată că întemeierea unei familii va presupune întâmpinarea atâtor dificultăți”, mărturisește femeia.

Infertilitatea se „strecoară” atunci când partenerii se așteaptă mai puțin

cuplu care se tine de mana la medic

Următorii cinci ani după căsătorie au fost cei mai dificili. 

Diagnosticul a presupus consultații medicale nesfârșite, ecografii și chiar intervenții chirurgicale. În plus, infertilitatea a afectat cuplul pe toate planurile, de la cel al carierei și până la planurile de viitor sau vacanțele.

Conform studiilor, unul din șase cupluri se luptă cu infertilitatea, dar preferă să nu discute despre această problemă.

Ce a dezvăluit primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România

Cinci lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre infertilitate

1. Tratamentele nu vin cu garanția succesului

Atunci când am început să am probleme cu fertilitatea m-am gândit că voi merge la o clinică, iar tratamentul își va face efectul în scurt timp. Din păcate, medicamentele pe care le-am luat și inseminările artificiale nu au funcționat în cazul meu.

Am ajuns la concluzia că poți să-ți cheltui și ultimul leu din contul bancar și nu ai garanția succesului. Din trei tratamente de inseminare artificială prin care am trecut, doar unul a avut succes. Mânia, frustrarea și sentimentul de a fi incomplet, m-au copleșit efectiv”, declară femeia.

2. Prietenii și familia nu te vor înțelege, dar este OK

Deși avertismentele publice asupra problemei infertilității sunt din ce în ce mai pregnante, este foarte greu ca persoanele care trec prin această problemă să discute cu cei dragi. Mai ales dacă cei cu care vorbesc nu au trecut niciodată printr-o asemenea problemă medicală.

Părinții și prietenii nu vor înțelege cum un cuplu perfect sănătos nu pot concepe un copil. Iar ”încurajări” de tipul „Lasă că vei avea succes luna viitoare” nu sunt deloc în regulă.

3. Cuplurile care se confruntă cu infertilitatea și au deja un copil suferă la fel de mult

barbat si femeie stau pe canapea si se uita la un test de sarcina

Concepția că, dacă există deja un copilaș în familie, infertilitatea nu reprezintă o problemă pentru că deja există un moștenitor, este complet greșită. M-am confruntat cu infertilitatea în cazul ambilor copii.

Am crezut întotdeauna că lucrurile vor fi mai ușoare și procesul va decurge mai rapid la a doua încercare de a rămâne însărcinată. Dar infertilitatea secundară vine cu provocările ei. Ajungi să te simți vinovat că mai aștepți încă un miracol când deja ai un copilaș pe care să îl ții la piept.

Ajungi să te simți chiar rușinat că îți consumi atât de mult timp, energie și bani, încercând să rămâi din nou însărcinată”, destăinuie ea.

Tânăra mărturisește că s-a regăsit în această situație atunci când medicul de la clinica de inseminare artificială la care s-a prezentat cu copilașul de mână a întrebat-o: „De ce vrei să treci prin toate astea? Ai deja un copil!

Infertilitatea secundară. De ce nu pot rămâne însărcinată după ce am născut

4. Alegerea medicului potrivit nu rezolvă complet problema

De cele mai multe ori, infertilitatea reprezintă o condiție medicală care necesită foarte multă atenție pentru a găsi o rezolvare. Dar alegerea medicului potrivit nu rezolvă chiar tot.

Pentru unele persoane, este foarte important să găsească și un nutriționist competent sau un specialist în medicină naturistă care să le ofere sprijinul de care are nevoie.

Există și ajutor primit din partea terapeuților în infertilitate și altor specialiști care poate fi de un real folos cuplurilor care trec prin acest o problemă. Nu de puține ori, ajutorul poate veni și sub forma unei simple fraze de la un apropiat: „știu că îți este greu și sunt alături de tine cu orice ai nevoie”.

5. Infertilitatea îți acaparează întreaga viață

Planificarea unei sarcini acaparează toate domeniile vieții. Este necesar ca femeia să își monitorizeze ciclul menstrual, să meargă la ecografii, la programări și analize, iar lista poate continua. Din punct de vedere psihic, infertilitatea este destul de greu de înțeles.

Apar întrebări de genul: „Câte programări am la doctor în această săptămână?”; „Voi reuși să ovulez luna aceasta?”; „Trebuie să particip la botezul unui prieten?”; „Se va supăra soțul meu dacă nu mai merg la cină când i-am promis?”; „Simptomele pe care le am sunt de sarcină timpurie sau de menstruație?”; „Este prea devreme să fac un test de sarcină?

Ca o concluzie, femeia care a trecut prin atât de multe tratamente de fertilitate sfătuiește cuplurile care trec prin aceleași provocări să ia pe rând lucrurile în călătoria lor spre atingerea țelului de a deveni părinți.

Este necesar ca partenerii să își facă timp și pentru ei, pentru lucrurile pe care le iubesc și să nu uite de ceea ce le face cu adevărat plăcere în viață. În ultimul rând, partenerii nu trebuie să se simtă rușinați de problemele prin care trec, pentru că alte milioane de cupluri din întreaga lume sunt în aceeași situație.

Cu multă empatie din partea celor din jur și ajutor medical specializat, îndeplinirea visului de a fi părinți este posibilă!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: mother.ly

Articolul urmator
Am devenit mamă la 18 ani și nimeni nu m-a crezut când am spus că-mi voi termina studiile. Le-am demonstrat că s-au înșelat
Am devenit mamă la 18 ani și nimeni nu m-a crezut când am spus că-mi voi termina studiile. Le-am demonstrat că s-au înșelat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează
    7 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le spună cuiva care divorțează

    Divorțul e unul dintre cele mai dificile evenimente de viață prin care poate trece o persoană și totodată, un subiect sensibil pe care ar trebui să îl tratăm cu grijă. Dacă...

    „Nu ți-a spus nimeni că bebelușul are capul prea mic?” Diagnosticul de la naștere care mi-a dat viața peste cap
    „Nu ți-a spus nimeni că bebelușul are capul prea mic?” Diagnosticul de la naștere care mi-a dat viața peste cap

    „Nimeni nu v-a spus atras atenția asupra circumferinței capului său? Este foarte mică”. În acel moment mi s-a frânt inima”. Mama unui bebeluș cu...

    Nimeni nu mi-a spus că a fi mamă înseamnă să mă mulg în baia unui avion
    Nimeni nu mi-a spus că a fi mamă înseamnă să mă mulg în baia unui avion

    „Oare voi putea să mă mulg cum trebuie în baia minusculă a acestui avion?”. Iată o întrebare pe care nu îmi imaginam că mi-o voi pune vreodată. Dar...

    „A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical
    „A spus că sunt un copil rău. De ce nu mă iubește nimeni?” O femeie adoptă un copil abandonat și viața i s-a schimbat radical

    Întâlnirea cu anumite persoane îți poate schimba radical viața. Chiar dacă inițial poți trece prin anumite obstacole, prin anumite provocări, vei ajunge să...

    Trăiește un miracol! O mamă aduce pe lume cvintupleți după ani întregi de infertilitate
    Trăiește un miracol! O mamă aduce pe lume cvintupleți după ani întregi de infertilitate

    Te-ai întrebat vreodată dacă miracolele există? Această mamă din SUA trăiește unul de când a devenit mamă de cvintupleți, deși se lupta cu problemele de infertilitate...

    Caz de malpraxis la un spital din Capitală. O femeie care a născut face acuzații grave: „Nimeni nu te băga în seamă, se stătea la ușă și se râdea"
    Caz de malpraxis la un spital din Capitală. O femeie care a născut face acuzații grave: „Nimeni nu te băga în seamă, se stătea la ușă și se râdea"

    Pentru unele femei, nașterea unui copil este o experiență traumatizantă, în loc să fie în moment unic. Aducerea pe lume a bebelușului a fost un moment tulburător în...

    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat
    Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat

    Chiar dacă alegi să ajuți pe cineva, când persoana respectivă nu dovedește că este responsabilă și că nu se poate ține de cuvânt trebuie să ie măsuri. Așa a procedat...

    Menopauza la bărbați, subiectul tabu despre care nimeni nu vrea să vorbească
    Menopauza la bărbați, subiectul tabu despre care nimeni nu vrea să vorbească

    Menopauza masculină este un subiect destul de delicat pentru reprezentanții sexului tare. Bărbații nu vor în ruptul capului să recunoască faptul că nivelul testosteronului a...

    © 2025 Qbebe