Probleme în dezvoltarea copilului: Când apelăm la ajutor specializat?

Probleme în dezvoltarea copilului: Când apelăm la ajutor specializat?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații importante despre greutatea și înălțimea copilului, clasificate pe vârste prezentate de doamna doctor Mirela Stocklosa, Medic specialist pediatru. Ora de matematică a reprezentat cel de-al treilea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna doctor Mirela Stocklosa, Medic specialist în medicină de familie și pediatrie a oferit următoarele informații la cel de-al treilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:  

Apreciez inițiativa Qbebe de a lansa aceste lecții pentru părinți, pentru că a fi părinte înseamnă multe griji. Este o caracteristică și vine la pachet cu această situație. Avem la îndemână o mulțime de informații în zilele noastre, precum internet, cărți, reviste. Dar cum procedezi pentru că fiecare susține altceva?

Este bine în această situație să avem prieten un medic pediatru sau un medic de familie, adică să facem echipă cu medicul copilului nostru. Am posibilitatea de a vă vorbi despre un subiect care mi se pare precum cutia Pandorei. De ce? Pentru că creșterea și dezvoltarea copilului reprezintă un subiect de controversă. După cum ați aflat care sunt limitele normalului, părinții sunt întotdeauna nerăbdători să afle informații despre patologic.

Astfel, când apelăm la ajutorul specializat? Totul poate să pornească de la suspiciunea părintelui, copilul meu este prea slab, prea gras, prea înalt, prea scund, nu crește bine în greutate, ce să ne facem? Sfatul meu este să mergeți la medicul de familei al copilului și împreună cu el să stabiliți dacă este patologic sau nu.

scoala parintilor responsabili

Cum se face? În primul rând se măsoară copilul, după aceea medicul va încerca în măsura timpului disponibil (este o realitate că medicii sunt limitați de timp), să facem o anamneză, să vedem ce se întâmplă, un examen fizic și vedem dacă sunt necesare investigații de laborator sau dăm o trimitere pentru medicul specialist. Voi detalia fiecare etapă ca să înțelegem de fapt care sunt adevăratele semnale de alarmă.

Astfel, ajungem la un medic, ne cântărește, ne măsoară, greutatea și talia le include în niște grafice, care reprezintă unelte foarte importante pentru medic. De ce? Pentru că ne oferă o privire de ansamblu. În primul rând vă sfătuiesc să aveți același medic pediatru de la naștere, să aveți încredere și să mergeți lunar la el în perioada de sugar pentru că greutatea și talia sunt incluse în niște grafice și este realizată o curbă, pe care copilul de obicei și-o păstrează. Dacă și-o păstrează este un lucru bun. Nu trebuie să fie 50, nu trebuie să fie copilul perfect. Fiecare copil are curba lui. Atâta timp cât se menține între media 25 și 75 este bine. Ce este deasurpa este supraponderal, iar ce este dedesubt este subponderal. Dar nu trebuie să ne îngrijorăm.

Ne îngrijorăm abia atunci când pe grafic copilul se situează deasupra liniei roșii sau sub linia roșie. Atunci avem de a face sub linia roșie cu malnutriție protein-calorică, iar ce este deasupra liniei roșii este obezitate (a fi obez nu este o stare bună de sănătate - indică o serie de complicații).

Medicul realizează o serie de calcule, indice ponderal, nutrițional, statural, astfel încât să putem clasifica copilul. Vei afla dacă sunt motive de îngrijorare, sunt suspiciuni de malnutriție, este obez, este prea scund, prea înalt. Dar nu ne îngrijorăm pentru că trebuie să stăm de vorbă. Din simpla discuție cu părintele putem afla detalii uimitoare, putem descoperi motivele noastre care nu ascund neapărat o cauză patologică. Deci din tot ceea ce se întâmplă în realitea copilului, variațiile de la o lună la alta nu înseamnă neapărat că cel mic trebuie să aibă o boală gravă.

Astfel încât medicul întreabă dacă în familie există cazuri de obezi sau cum era părintele în copilărie, există familii în care se păstrează același tipar, puțin ponderal sau, dimpotrivă, cu tendințe de obezitate. Antecedentele fiziologice înseamnă date despre sarcină, despre când s-a născut copilul. Să vă dau un exemplu: un copil se poate naște prematur. Acela nu va ajunge un obez. Sunt copii care au avut retard de creștere intrauterină, se nasc cu o greutate mică. Nu vor avea cum să atingă acele grafice. Graficele sunt doar orientative. Ne ajută să ne orientăm asupra copilului care trebuie să urmeze curba, nu să fie perfect.

Antecedentele personale patologice constituie un alt aspect important. Câte infecții a avut copilul? De câte ori a avut nevoie de spitalizare? Ce alergii are? Sunt lucruri pe care medicul care îl consulă în mod curent va ști să le introducă în această ecuație. Condițiile de viață sunt foarte importante. Sunt familii care locuiesc în două camere și sunt supranumerare, sunt copii care cresc în condiții familiale conflictuale, toate aceste aspecte sociale contează și afectează calitatea vieții copilului, care se răsfrânge asupra comportamentului alimentar.

scoala parintilor responsabili

Apoi medicul întreabă despre alimentație. Ce program de masă are copilul? Copilul mănâncă la mese fixe? Când este mic îl poți controla, dar când ajunge la școală constituie deja o problemă. Nu mănâncă ce trebuie, mai chiulește, deja devine un haos.

Există câteva situații patologice la care mă voi referi în continuare pentru a clarifica că în aproape în jumătate din cauze pot fi decelate de la simpla discuție cu medicul. Putem să ne oprim în multe din cazuri doar la simpla discuție, fără analiză. Copilul slab, malnutriția protein-calorică poate apărea în urma unor carențe alimentare cantitative. În cazul sugarilor la hipogalactia maternă, adică medicul trebuie să verifice dacă mama alăptează, dacă are cantitate suficientă de lapte, o va ajuta și o va învăța cum să monitorizeze o creștere bună, iar asta înseamnă fie o cântărire săptămânală (nu trebuie să facem o cântărire zilnică pentru că altfel nervozăm mama). Apoi, care este frecvența alimentației alternative; o diversificare defectuoasă, prea devreme sau prea târziu, cu prea multe fructe. Trebuie văzut pentru fiecare copil cu ce trebuie să se înceapă.

Carențele alimentare cantitative presupun că ne uităm la preponderența în alimentație a făinoaselor, fără legume, fără carne. Sunt copii cărora li se oferă pâine cu orice. Pâinea este bună, dar nu la fiecare masă. Știți de la sugari care sunt mesele și cum trebuie făcute. De asemenea, un regim hiperproteic, prea multe proteine inhibă o creștere normală.

WELLKID SOFT JELLY

Wellkid Soft Jelly x 30 jeleuri

Supliment alimentar care protejeaza aportul nutritional al copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.Nu contine: coloranti artificiali, conservanti sau lactoza, sare sau grasimi.
Produsul nu este testat pe animale.
Supliment alimentar cu indulcitori. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de a-l administra copiilor dvs. daca sunt sub supravegherea medicului sau sufera de alergii alimentare.

Condițiile necorespunzătoare de îngrijire presupun conflictele familiale. Există copii neglijați, frați mulți, părinți foarte ocupați. Părinți ocupați nu înseamnă doar că mama lucrează în schimburi, dar ca părinți preocupați de carieră ajungem să nu mai vedem ce se întâmplă exact cu copilul nostru și să-i urmărim comportamentul alimentar.

După aceea urmează și bolile patologice, adică bolile infecțioase, repetitive, respiratorii, digestive, malformațiile cardiace, bolile metabolice sau genetice.

La obezitate, dacă ne uităm la cauze, în mare parte este vorba despre supraalimentație, de ciugulirea între mese, de lipsa unui orar alimentar regulat, activitate fizică redusă, bolile endocrine și sindroamele genetice, de factori psihologici (supărări). Mulți își îneacă amarul mâncănd, mulți stau la televizor ciugulind tot timpul. Sunt comportamente care nu sunt normale.

Pentru copiii de talie mică este bine să știm cum au fost părinții. În mare parte și părinții au fost la fel de mici de înălțime. Trebuie să ne raportăm la familie. Bolile patologice care predispun la talie mică sunt bolile endocrine precum deficitul de creștere, hipotiroidismul, boli digestive, renale, cardiace, hepatice. Dar nu vreau să vă spun eu aceste boli pentru că imediat vă veți gândi la ele, ci vreau să vă arăt că pe lângă boală există lucruri care se întâmplă în viața noastră de zi cu zi care influențează greutatea și talia copilului și putem acționa asupra lor.

Iar pentru talia înaltă există familii unde și mama și tatăl sunt persoane înalte, așa că evident și copilul va ieși de două ori mai înalt decât alt copil de aceeași vârstă.

Următorul pas pe care îl face medicul de familie este să examineze copilul. Sunt oameni care au un anumit aspect specific. Se uită la tegumentul copilului. Dacă este slab și suferă de multă vreme de greutate scăzută apar carențele, apare pielea uscată, apare paloarea, apare anemia. În cazul obezității apare hirsutismul, vergeturile, ne orientează către boli endocrine. Distribuția țesutului cutanat este importantă, cât de mult lipsește, cum este reprezentat atunci când este prea mult în exces, ne orientează ca medic spre o anumită categorie endocrină. Dacă are tonusul muscular diminuat, înseamnă că acel copil suferă de mai multă febră. Se va insista asupra fiecărui aparat dacă există simptome, dacă există vreun simptom de organ. Când există un simptom de organ asociat cu greutate mică deja este un semn de alarmă.

Trag linie la tot ceea ce am zis până acum. Când trebuie să apelăm la medicul specialist? Când există o malnutriție protein-calorică moderat-severă, obezitatea trebuie rezolvată din timp. Când medicul de familie nu reușește să identifice o cauză, de multe ori în urma unei simple consultații medicul de familie va suspiciona că un sugar nu a mai crescut corespunzător, poate să inițieze o serie de investigații pentru a vedea dacă nu cumva este vorba de o infecție (de exemplu, infecție urinară). Sau, a identificat o cauză, există greșeli în diversificat copilul sau acesta nu are un program alimentar bine stabilit. În acel moment medicul recomandă îndreptarea acelor greșeli și reevaluare peste o lună pentru a verifica dacă s-a rezolvat problema. Dacă există modificări patologice ale examenului clinic care sugerează o altă patologie deja este necesar consultul medicului pediatru sau endocrinolog.

Puteţi urmări întreg seminarul aici:

 

Articolul urmator
Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!
    Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!

    Într-un articol anterior recent, povesteam despre frica de a merge la toaletă - o problemă cu care se confruntă mulți copii. Acum aduc în atenția dumneavoastră un alt...

    © 2025 Qbebe