Depresia postnatala il afecteaza si pe tata! Afla totul!

Depresia postnatala il afecteaza si pe tata! Afla totul!

Raluca Cristea

Depresia postnatala apare in foarte multe cazuri, ea fiind provocata de situatia noua si solicitanta. Proaspata mamica este coplesita si suprasolicitata de nevoile speciale ale noului nascut. In articolul nostru vei afla care sunt cauzele si simptomele depresiei postnatale, cum o poti trata si, mai ales, in ce masura este afectat si tatal de depresia postnatala si care sunt simptomele asa numitei depresiii paternale.

Tristetea dupa nastere consta tocmai in aceasta perioada imediat dupa nastere in care proaspata mamica este cuprinsa de neliniste, tristete, epuizare, migrene, irascibilitate si lipsa poftei de mancare. Tristetea dupa nastere afecteaza 80% dintre lauze si dureaza cateva zile. Daca dureaza mai mult de 10 zile, inseamna ca s-a instalat depresia postpartum.

In articolul nostru vei afla care sunt cauzele si simptomele depresiei postnatale, cum o poti trata si, mai ales, in ce masura este afectat si tatal de depresia postnatala si care sunt simptomele asa numitei depresiii paternale.

Care sunt cauzele depresiei postnatale?


Exista 4 cauze principale ale depresiei postpartum si anume:


- dereglarile hormonale cauzate de sarcina;
- factorii sociali si presiunea sau atentia exagerata din partea familiei;
- pregatirea pentru statutul de mama;
- constientizarea rolului de mama.

depresia postnatala

Care sunt simptomele depresiei postnatale?

Imediat dupa nastere, plangi fara motiv, esti capricioasa, simti ca nimeni nu te intelege, esti lipsita de vlaga, simti o frica nejustificata, mananci si dormi dezordonat. Atunci cand trebuie sa ai grija de bebe, nu iti manifesti dorinta puternica de a avea grija de el iar incercarea de a te apropia de el nu iti produce emotii pozitive. Desi esti coplesita de noile indatoriri, simti ca nu faci nimic bine si nu ai putea fi o mama buna.

Acestea sunt simptomele depresiei postnatale, iar ceea ce orice mamica trebuie sa inteleaga este ca aceasta perioada nu te impinge ca si mama spre a dezvolta un fel de ura fata de propriul tau copil, nicidecum, insa cu siguranta te impinge spre o parere proasta despre sine si despre abilitatile proprii in a fi mama, ducand pana la a considera ca nou-nascutul nu se va putea dezvolta din cauza lipsei proprii de interes. Sentimente contradictorii exista din belsug intr-o astfel de situatie, iar depresia este la un pas. Ceea ce te salveaza este afectiunea si instinctul matern.

Cum pot depasi depresia postpartum?

De cele mai multe ori, simtul matern este cel care te ajuta sa treci peste numeroasele simptome frustrante ale depresiei postpartum. Simtul sau instinctul matern sunt cele care nasc dorinta de a ocroti micutul si te fac sa te simti mandra ca te daruiesti intrutotul omuletului facut din dragoste.

Pentru apropierea dintre tine si nou nascut este esentiala prima zi din viata bebelusului, in care are loc asa numita "reactie de impregnare", moment in care se stabileste o asociere trainica intre bebelus si mama. Alapteaza-l la san, tine-l in brate, leagan-l, canta-i si lasa-l sa adoarma langa tine - toate acestea vor inlesni legatura emotionala dintre tine si micut.

depresia postpartum

Depresia postnatala poate afecta si tatal?


Da, la fel de acut ca si pe mama. 1 din 4 proaspeti tatici este afectat de depresia postnatala, care, in cazul unui tata, poarta numele de depresie paternala. Depresia paternala imprumuta cateva din simptomele depresiei postpartum (teama, neliniste, tristete) insa presupune si alte simptome noi (agresivitate, predispozitie pentru conflicte in interiorul si in afara familiei, posibil refugiu in alcool, fluctuatii de tensiune arteriala).

In plus, proaspatul tata se simte dintr-odata marginalizat, inutil sau niciodata suficient de bun pentru ingrijirea propriului copil. Asadar, pretextele pentru a pleca mai des din casa vor fi destule astfel incat sa provoace conflicte intre el si proaspata mamica care deja este suprasolicitata.

Care sunt cauzele depresiei tatalui?


90% dintre barbatii care sufera de depresie paternala sunt cei care au devenit pentru prima oara parinti, dar care s-au confruntat si inainte cu schimbari bruste de dispozitie odata aflati in fata unor situatii limita sau foarte greu de rezolvat.

Asadar, odata cu nasterea primului copil, acestei predispozitii i se adauga noile responsabilitati, somnul si mesele dezordonate, schimbarea stilului de viata, dar si efortul in a fi o sursa de sprijin pentru sotia extenuata.

depresia tatalui

De cele mai multe ori, depresia paternala nu se manifesta in primele saptamani de la nasterea copilului, asa cum este cazul depresiei postpartum. Depresia paternala apare dupa 4-6 luni, atunci cand tatalui i se cere sa se implice direct in ingrijirea copilului.

Cum ii afecteaza depresia paternala pe cei din jur?

Depresia paternala se rasfrange in primul rand asupra copilului, avand un impact emotional si comportamental semnificativ asupra educatiei micutului. Mai ales in cazul unui nou nascut baiat, acest aspect este de multe ori neglijat, deoarece tatii isi influenteaza mai mult baietii decat fetele, fapt confirmat de catre psihologi.

Daca esti de parere ca poate avea loc o situatie similara si in familia ta, trebuie mai intai sa fi sigura ca sotul tau sufera de depresie paternala, sa identifici sursele reale (primare), sa incerci sa le elimini sau sa le diminuezi, sa discuti cu el si de ce nu, sa solicitati ajutorul unei persoane competente (psiholog, terapeut, etc.)

depresia paternala

Ai suferit si tu de depresie postpartum? Sotul tau s-a descurcat de minune sau a avut si el perioade de depresie paternala?

Articolul urmator
Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Medicii mi-au confundat cancerul de colon cu depresia postnatală
    Medicii mi-au confundat cancerul de colon cu depresia postnatală

    În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, Natalie Phelps, pe atunci în vârstă de 38 de ani, a început să acuze dureri mari în zona lombară și...

    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață
    Depresia postnatală nu mi-a permis să-mi iubesc copilul în primele 18 luni de viață

    Depresia postnatală este o problemă serioasă, cu care se confruntă multe proaspete mămici. Această femeie ne împărtășește o parte din experiența sa cu depresia postnatală....

    Medicii m-au forțat să alăptez și din cauza asta m-am confruntat cu depresia postnatală
    Medicii m-au forțat să alăptez și din cauza asta m-am confruntat cu depresia postnatală

    Astăzi aducem în atenția dumneavoastră experiența profund emoționantă a unei mame care a fost presată de medici să-și alăpteze copilul, întrucât acesta nu lua...

    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală
    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală

    Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o mamă în primul an de viață al copilului este depresia postnatală. Aceasta conduce nu doar la stări de anxietate, la...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    5 lucruri pe care o mamă le-a învățat de la terapeut, care au ajutat-o să depășească depresia postnatală
    5 lucruri pe care o mamă le-a învățat de la terapeut, care au ajutat-o să depășească depresia postnatală

    Depresia postnatală este o realitate dureroasă, cu care se întâlnesc numeroase femei. Din fericire, ea poate fi depășită cu tratamentul potrivit (terapie, tratament...

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    Am ales să-mi ascund depresia postpartum...
    Am ales să-mi ascund depresia postpartum...

    În loc să ceară ajutor imediat cum observă primele simptome ale depresiei postpartum, mamele aleg să se izoleze, să se ascundă, de teama că vor fi judecate. Depresia postnatală...

    © 2024 Qbebe