Cine a fost Arhanghelul Gavriil
Numele său derivă din limba ebraică, traducându-se prin "Dumnezeu este puterea mea". Religia creştină îl consideră pe Arhanghelul Gavriil ca fiind cel care aduce veştile bune, din următoarele motive: i-a anunţat pe Ioachim şi Ana că vor avea un copil (Fecioara Maria), I-a spus Fecioarei Maria că Îl va naşte pe Iisus Hristos, le spune păstorilor că a venit pe lume Pruncul Iisus.
Sursă foto: facebook.com/SfintiiMihailsiGavril/
Potrivit tradiţiei creştine, sfinţii părinţi îl consideră protector al familiei creştine, al fecioarelor, al mamelor, al copiilor.
Arhanghelul Gavriil este reprezentat în icoane purtând un semn divin (un crin sau o trompetă- cu aceasta din urmă se spune că va anunţa a doua venire a lui Hristos pe lume).
Cine a fost Arhanghelul Mihail
Este cel care conduce oştirile de îngeri, spunându-se că el este cel care s-a luptat cu îngerii ce s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. De aceea, este reprezentat în biserica ortodoxă ca fiind cel ce poartă un costum de ostaş şi o suliţă.
Se spune că Arhanghelul Mihail deţine cheile Raiului, iar tradiţiile ortodoxe româneşti îl văd ca pe cel care îi veghează pe cei suferinzi şi va sta fie la căpătâiul lor (dacă aceştia vor muri), fie la picioare (în cazul în care aceştia vor trăi).
Semnificaţia sărbătorii Sfinţilor Mihail şi Gavriil
Cei doi arhangeli sunt prăznuiţi întrucât ei sunt conducătorii oştirilor îngereşti, călăuzind sufletele spre rai, însoţindu-i pe creştini cu grija lor pe parcursul vieţii, spunând rugăciuni pentru sănătatea acestora.
Din punct de vedere al tradiţiilor populare, sărbătorirea Sfinţilor Mihail şi Gavriil marchează trecerea de la toamnă la iarnă, iar în calendarul popular se spune că de fapt sărbătoarea dedicată lor durează 3 zile: pe 8 noiembrie este ziua în care este prăznuit Capul Arhanghelului, pe 9 noiembrie mijlocul său, iar în ziua de 10 noiembrie coada.
Tradiţii de Mihail şi Gavriil
Una dintre cele mai importante reguli ce trebuie respectată de către creştini pe 8 noiembrie este: să nu se efectueze treburi casnice sau munci agricole. Dacă nu se va ţine cont de aşa ceva, se crede că moartea va fi una chinuită.
Există obiceiul să se aprindă lumânări în această zi, atât pentru vii, cât şi pentru morţi (mai ales dacă aceştia nu au murit cu lumânare). Se poate şi să se dea de pomană pentru cei dispăruţi, fie în Ajunul sărbătorii, fie chiar în ziua acesteia (în acest caz, este vorba despre "Moşii de Arhangheli").
Rugăciuni de Sfinţii Mihail şi Gavriill
Iată două exemple de rugăciuni pe care ar trebui să le rosteşti în ziua în care sunt celebraţi aceşti arhangheli. Prima dintre ele îi aparţine lui Arsenie Boca:
"Doamne, Tu ești mare, Tu eşti Dumnezeu, Tu eşti Tatăl. Pe Tine te rugăm, prin mijlocirea Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail să ne eliberezi de tot răul care ne-a robit de neliniste, de tristeţe şi de obsesii. Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de ură, de desfrânare şi de invidie! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de gelozie, de mânie şi de frică! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de gândul sinuciderii ori al avortului! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de orice formă de destrăbălare! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de farmece şi de vrăjitorie! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de destrămarea familiei şi de orice rău ascuns! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de toate relele acestei lumi! Tu, Doamne, care ai spus «Pacea Mea o las Vouă, pacea Mea o dau vouă!», dăruieşte-ne prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria elibararea de orice formă a răului și bucuria veşnică, întru împărăţia Ta! Amin!"
Următoarea rugăciune poate fi spusă chiar pentru tine:
"Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ţie și chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea!
Pe toți cei ce-mi stau împotrivă biruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."
Sursă foto: pixabay.com
Citeşte şi: Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii
Surse: a1.ro, digi24.ro, crestinortodox.ro, libertatea.ro, wowbiz.ro
Sursă foto principală: pixabay.com
Surse foto: facebook.com, pixabay.com