O familie din Teleorman se confruntă cu cea mai negră situație: ambii părinți bolnavi de coronavirus și doi din cei patru copii. Ce se va întâmpla cu ceilalți doi micuți? Cine va avea grijă de ei? Părinții, alături de cei doi copii testați pozitiv au ajuns de urgență la Institutul Matei Balş din Bucureşti.
Pentru că ceilalți doi micuți au rămas singuri, autoritățile au hotărât mutarea lor temporară într-un centru de plasament. Prin intermediu ordonanțelor militare din situația actuală, statului i se permite să poată lua în grijă copii, în cazul în care nu există nicio altă rudă care să îi ocrotească.
„Astăzi, cei 2 copii rămân cazaţi separat de restul copiilor din centru, după ce seara trecută au rămas în grija unei asistente. Celor 2 copii internaţi cu măsură de protecţie la centrul de plasament li se oferă, pe toată perioada separării de familie, asistenţa medicală permanentă, sprijin psihologic de specialitate, alimentaţie şi toate condiţiile necesare, până la însănătoşirea şi externarea părinţilor. În această dimineaţă, starea de sănătate a copiilor este bună, sunt echilibraţi emoţional şi nu există motive de îngrijorare cu privire la adaptarea lor la noile condiţii de viaţă, depăşind cu bine momentul separării de familie, prin care au fost nevoiţi să treacă", se afirmă în comunicatul Consiliului Judeţean Teleorman.
Deși o măsură normală în condițiile de față și benefică celor mici, specialiștii avertizează asupra potențialelor pericole cu care se vor putea confrunta copilașii, odată ce această perioadă se va sfârși:
„Este traumatizant pentru că acei copii sunt rupți dintr-odată de părinți, copilul nu știe care este starea lor, nu știe ce se va întâmplă, viitorul este incert, și atunci se gândește că va rămâne singur de tot. E importantă abordarea de la centru, să li se asigure psihoterapie, să aibă contact permanent cu părinții", a explicat psihologul Monica Dobrea.
Surse: observator.tv, click.ro, romanialibera.ro
Surse foto: istockphoto.com