Maria nu se mai duce azi la școală. Maria era de-o seamă cu fetița mea. Viața Mariei a fost strivită de cel mai periculos gând al unui părinte - Lasă, că mie nu mi se întâmplă! Pot să îmi imaginez durerea prin care trec părinții Mariei acum, și, probabil că nu este tocmai etic să scriu cuvinte atât de grele, însă dacă Maria purta centură, azi se ducea veselă la școală și învăța tabla înmulțirii. Dacă părinții ei ar fi aplicat regula sfântă și salvatoare de vieți când copilul se urcă în mașină, aceea de a purta OBLIGATORIU centura, oriunde stai în mașină, fetița aceasta, cu o întreagă viață înainte, s-ar fi jucat azi cu prietenii ei și și-ar fi sărutat mama la culcare.
Camerele de supraveghere sunt cele care au surprins momentul accidentului din localitatea Băicoi în care autoturismul condus de un fost polițist de 58 de ani, în care se aflau Maria, fratele ei și mama lor, nu oprește la STOP și înaintează cu viteză mult prea mare. În acel moment apare o altă mașină care circula regulamentar și care îi izbește puternic. Impactul lovește vehicului, iar portiera se deschide și fetița este aruncată pe trotuar.
Dragoș Bogdan, fratele fetiței a declarat pentru ProTV: „A deviat de la drum, a vrut să întoarcem și într-o fracțiune de secundă am fost loviți. Noi în față n-am avut nimica, am avut centură. Toți din spate nu au avut centură, a fost o greșeală mare. Nici n-am apucat să o iau în brațe să vorbesc cu ea. Era un copil, cum să vă spun, plin de viață”.
Specialiștii spun că fetița ar fi avut o șansă dacă ar fi purtat centura de siguranță. Adrian Plăcintă, inspector principal Poliția Rutieră Prahova a subliniat că: „Pasagerii minori cu înălțimea de 135 de cm trebuie să fie fixați în dispozitive de retenție omologate iar cei peste această înălțime pot ocupa locurile adulților cu condiția că centură de siguranță să fie adaptată dar astfel să nu ajungă în zona fetei sau a gâtului.”
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Însă pe Maria nu o mai aduce nimic înapoi, și sper ca această lecție dură să ajungă la cât mai mulți părinți. Să priviți cu atenție filmarea și reacția mamei și să vă puneți în locul ei. Ați putea să vă trăiți restul vieții cu vinovăția asta pe umeri? Cu gândul că poate, dacă și-ar fi luat 10 secunde din timp să pună centura Mariei, mama aceasta și-ar fi îmbrățișat azi fetița când ar fi luat-o de la școală?
De ce să porți mereu centura de siguranță
Pentru că sistemul de siguranță al mașinii este creat astfel încât să funcționeze ca un întreg. Airbagurile sunt eficiente dacă este cuplată și centura de siguranță. Dacă ea nu este cuplată, atunci aribagurile devin periculoase. În cazul unui impact, pasagerii din spate pot fi proiectați peste cei din față, și accidentul se poate agrava, mai ales că pasagerii care nu poartă centura de siguranță riscă să fie proiectați în afara mașinii în timpul unui accident. În 80% dintre cazuri, astfel de pasageri mor. În cazul unui accident în care autovehiculul se rostogolește, șansele că pasagerii care poartă centura de siguranță să supraviețuiască cresc cu 45% față de cei care nu folosesc centura. Pasagerii care poartă centura au șanseridicate să rămână conștienți în urma accidentului, și astfel să poată ieși în siguranță din mașină sau să solicite ajutorul autorităților. mai mult, centura are cel mai important rol în protecția coloanei vertebrale în timpul unui impact, menținând corpul într-o poziție stabilă în timpul accidentului și reducând riscul de paralizie în urma unor traumatisme puternice cauzate de accident.
Surse: OttoBroker.ro, Stiri din Romania, Stirile ProTv, E-SigurantaRutiera.ro, Info Trafic RO& UE
Surse foto: YouTube