În SUA de exemplu, s-a observat că încă există un risc mai mare, în rândul femeilor sub 35 de ani, de a se confrunta cu sărăcia, de a ajunge în închisoare sau de a deceda timpuriu în urma sinuciderii, a consumului de droguri sau ale complicațiilor survenite în timpul sarcinii.
Deși s-au înregistrat progrese în medicină în ultimele decenii, s-a ajuns la concluzia că mortalitatea maternă a continuat să crească. În SUA, prin raportarea la 100.000 de femei, aceasta a crescut de la 7,2 % la aproximativ 19%. Una dintre principalele cauze responsabile pentru acest fenomen este, conform medicilor, închiderea a tot mai multe clinici specializate în acordarea de îngrijire pe timpul sarcinii din cauza măsurilor care au vizat reducerea cheltuielilor publice.
În Texas, unul dintre statele în care au fost desființate numeroase astfel de clinici, s-a estimat că mortalitatea maternă s-a dublat între 2010 și 2012.
Altă tendință vizibilă în SUA este și creșterea numărului de sinucideri în rândul tinerelor femei, mai ales din cauza apelării la supradoză de droguri (rata acestor decese, raportate la 100.000 de femei, a crescut de la 2, 9% înainte de anul 2000 la aproximativ 12, 5% după anul 2000).
Un studiu recent a demonstrat că, deși în general numărul femeilor care au acces la o educație înaltă, la locuri de muncă bine plătite și care dețin o afacere a crescut în ultimul deceniu, în rândul femeilor de culoare persistă încă probleme precum: șanse reduse de a scăpa de sărăcie, dificultatea de a accede la cea mai bună educație, de a avea salarii mai apropiate ca nivel cu cele ale bărbaților sau de a avea parte de servicii medicale de calitate.
Surse:
www.girlboss.com, www.hersociety.org
Surse poze:
www.pixabay.com