Lucruri ce par îngrozitoare pentru cei ce nu sunt părinți și care țin de comportamentul copiilor
Se întîmplă adesea ca, atunci când îi vorbești copilului, să ai senzația că „vorbești cu pereții"
Un părinte poate fi de foarte multe ori în situația de a vedea că, atunci când îi vorbește copilului, acesta nu îl ascultă. Ba mai mult, deși ai impresia că ai fost auzit, copilul va face tot ca el.
Dacă nu ai copii ți se va părea insuportabil să vezi că vorbești degeaba cu cineva, dar dacă ești părinte vei înțelege până la urmă că un copil poate alege să te asculte numai când dorește el. Cu alte cuvinte, te vei obișnui cu ideea că și al tău copil nu face excepție și că are un „auz selectiv".
Un copil se poate supăra și poate plânge din orice
Mamele știu că un copil se poate supăra din motive la care noi, adulții, nici nu ne-am gândi. De exemplu, în mod cert că ai fost cel puțin odată în situația de a-l auzi pe copilul tău că izbucnește în plâns pentru că „Ai tras păpușa de codițe când ai vrut să-i pui rochița nouă", „Nu ai deschis bine fereastra și Zâna Măseluță nu va putea să ajungă la noi și să-mi dea surpriza", „Nu știi că ursulețului nu-i place să stea înghesuit în valiză, cu toate celelalte jucării?" etc..
Până când nu ești părinte vei considera că asemenea lucruri sunt de-a dreptul insuportabile, dar pe măsură ce te vei obișnui cu noul statut vei învăța să rabzi și să speri în „vremuri" mai bune.
Exact când te grăbești, copilul se mobilizează foarte greu înainte de plecarea de acasă
Dacă atunci când nu ai copii poți să ieși pe ușă în câteva secunde, lăsând lucrurile în regulă, odată ce ești părinte vei trece și prin situația în care să nu poți să pleci de acasă decât foarte greu, după multe minute de strădanie.
Cei mici sunt imprevizibili și oricând pot spune că au nevoie la toaletă chiar când vrei să ieși din casă, că au uitat cine știe ce jucărie sau alt obiect „indispensabil", plus că le este brusc foame, sete etc. deși cu doar câteva secunde în urmă i-ai întrebat dacă mai au nevoie de ceva.
Când nu ești părinte ți se poate părea ceva insuportabil să treci de nenumărate ori prin așa ceva, dar odată ce ai copii te vei obișnui să ai răbdare și să trăiești cu speranța că va veni vremea când lucrurile vor intra pe făgașul dorit.
Copiii au capacitatea de a transforma casa într-un adevărat haos
Ordinea și curățenia sunt lucruri privilegiate când ai copii, cel puțin în primii ani de viață ai acestora. Indiferent de cât de mult te vei strădui să ai o casă curată, copilul va găsi mereu „soluții" să facă mizerie.
Tot ce ai de făcut va fi să ai încredere că, pe măsură ce cresc, micuții vor începe să mențină mai ușor ordinea și că vei putea să-i antrenezi și pe ei în tot felul de treburi casnice .
Desigur, cine nu are copii va considera că este îngrozitor să ajungi să vezi că, într-un timp scurt, casa ta poate deveni de nerecunoscut.
Te poți chinui zile întregi până să afli ce l-a supărat la școală pe copil
Pentru cine nu are copii este greu de înțeles să insiști uneori mai multe zile până când să afli ce a pățit la școală copilul. Uneori, nici după ce acesta începe să-ți povestească, nu poți fi foarte sigură că ți-a spus adevărul.
Un părinte poate fi nevoit de mai multe ori să aibă o răbdare „de fier" așteptând ca al său copil să-i spună măcar cât de cât ce a pățit la școală și poate fi nevoie de multe tehnici de „învăluire" pentru a ajunge să auzim din gura micuțului nostru ce l-a supărat.
Copilul îți va spune pe ultima sută de metri că are nevoie urgent de ceva pentru a doua zi la școală
Dacă ai copii este imposibil să nu fi trecut măcar odată și prin următoarea experiență: când erai mai liniștită și mai bucuroasă că nu ai ceva special de pregătit pentru la școală, copilul să vină la 10 sau 11 noaptea și să-ți spună că doamna învățătoare le-a cerut să aducă fiecare prăjituri pentru un eveniment.
Un asemenea anunț poate suna îngrozitor pentru cine nu are copii, dar părinții vor găsi mereu o soluție de criză. De exemplu, se vor duce la cea mai apropiată cofetărie care deschide dimineața sau mamele vor începe să coacă prăjituri în miez de noapte.
Când ești părinte, ți se poate întâmpla să fii trimis la mall, după ce ați ajuns acasă, pentru a căuta o jucărie dispărută
În special când este vorba despre o jucărie mult îndrăgită poți să fii trimis degrabă să o găsești în ultimul loc în care ați fost. Dacă este un loc foarte aglomerat, va fi cu atât mai greu să te ții de cuvânt și să vii cu ea acasă.
Cel mai probabil, pentru a nu te confrunta cu o criză de furie sau cu tristețea profundă a copilului tău, vei încerca să o înlocuiești cu una nouă, identică sau să iei o alta despre care știi sigur că este pe placul său. Toate acestea trebuie însă făcute cu calm și trebuie să pară o surpriză, astfel încât nostalgia după jucăria pierdută să nu fie prea puternică.
Copiii îți vor pune a încercare capacitatea de a rezista în fața unor lucruri dezgustătoare
Pentru cine nu are copii pare a fi de-a dreptul imposibil să te descurci într-o situație precum atunci când copilul vomită pe tine, când ești plin de saliva sa sau când trebuie să schimbi un pampers când sunteți la plimbare.
Dar părinții se „imunizează" parcă în fața a ceea ce altora le pare dezgustător și ajung să facă anumite demersuri cu naturalețe și bunăvoință. Mai ales mamele sunt cele ce pot fi considerate adevărate eroine când vine vorba să curețe mizeria provenită de la copiii lor.
Când nici nu te aștepți, copilul se folosește de telefonul tău și deranjează unele persoane din agenda ta telefonică
Pe măsură ce ai noștri copii cresc și încep să ne imite, trebuie să ne așteptăm că vor încerca să se implice în activitățile pe care le văd cel mai des la noi.
De exemplu, nu va fi un lucru plăcut, dar când devenim părinți vom avea parte de el când nici nu ne gândim, ca al nostru copil să pună mâna pe telefonul nostru și să sune la anumite numere sau să trimită mesaje nepotrivite.
Pentru cei ce nu sunt părinți poate părea ceva îngrozitor, dar mamele sau tații încearcă să gestioneze cât mai bine o asemenea situație și să-și ceară scuze, cât mai repede posibil, celor care au fost deranjați de copil.
Vei fi nevoită să-ți instruiești din nou copilul după un weekend petrecut la bunici
Probabil că și voi ați fost în situația în care, după doar 2-3 zile în care copilul vostru a rămas doar cu bunicii, să constatați că acesta nu mai respectă aproape nicio regulă din cele cu care ați încercat să-l obișnuiți.
Poate dura mult timp până când veți reuși să „reparați" ceea ce au „stricat" bunicii în timpul în care nepotul a stat la ei, dar cu răbdare și calm veți reuși să treceți și peste așa ceva.
Alte exemple de lucruri firești când ești părinte, dar care par îngrozitoare pentru cine nu are copii
Odată ce devenim părinți, ne transformăm în alte persoane
Încă din primele clipe de viață ale copiilor noștri, ne transformăm și noi odată cu ei. Practic, vom deveni cu totul alte persoane decât eram până când să fim părinți.
Deși cine nu are copii consideră că nu este confortabil să se întâmple așa, când suntem părinți ni se pare normal să ne dedicăm întru totul micuților noștri și să le fim alături toată viața.
Nu vei mai avea parte de un somn bun pentru mai mulți ani
Una dintre cele mai mari provocări din viața unui părinte este să se obișnuiască să doarmă puțin, cu precădere în primii ani de viață ai copilului.
Cine nu are încă un copil va crede că este un lucru îngrozitor să nu-ți faci orele de somn, dar un părinte va învăța să se mulțumească odihnindu-se mai puțin, atâta timp cât va reuși să fie mereu alături de copilul său.
Citește și: Părinți, dormiți îndeajuns? Cum să aveți un somn liniștit, sfaturi de la specialist
Când devii părinte, te vei transforma într-o persoană ce trebuie să se prefacă adesea
Nu este simplu să începi să-ți manifești interesul pentru lucruri de care nici îți arde, de dragul copilului tău.
Oricând poți să fii nevoită să asculți povești despre eroii din desene animate, să afli câte ceva despre prietenii imaginari ai copilului, despre ce coleg de la grădiniță nu a vrut să-și mănânce gustarea, despre dimensiunile roboților, monștrilor etc. Desigur că numai la aceste detalii nu-ți stă mintea, când ai atâtea pe cap, dar pentru copilul tău vei ajunge să te prefaci că ești interesată și de aceste aspecte.
Copiii sunt foarte scumpi (în sensul propriu!)
Indiferent de vârsta pe care o are, un copil presupune mai multă cheltuială decât ne imaginăm. Fie că este vorba despre articole de îmbrăcăminte, jucării, hrană, grădiniță, școală, activități extracurriculare etc. nu va fi simplu să găsești mereu posibilitatea să acoperi toate nevoile unui copil.
Cu atât mai mult pentru cine nu este părinte va fi poate de necrezut că a avea un copil presupune să cheltuiești mai mult decât ți-ai fi închipuit vreodată și că tu ești acela ce are datoria să-i ofere tot ce-i mai bun.
Voi știați până acum ce lucruri par îngrozitoare pentru cei ce nu au copii, dar care se încadrează în normalitate pentru cei ce sunt părinți?
Citește și: Sfaturi pentru părinții obosiți de pretutindeni
Surse:
www.buzzfeed.com, www.lifehack.org, www.thethings.com