Indepartarea sotiei de sot
Copiii pot ajunge sa fie pretextul instrainarii sotiei de sot. Exista si motive reale, cum ca femeia se „indragosteste" inca o data, si mai profund, la nasterea copilului, si tinde sa se indeparteze din acest motiv de sot, ingrijind numai de copil.
Din aceasta cauza, in proaspatul tata pot fi starnite sentimente de gelozie, pentru ca bebele ia prea mult din timpul mamei. Dar acest sentiment il poate avea si pentru ca simte ca el petrece prea putin timp cu bebele. De aceea, uneori se poate chiar simti „a treia roata de la caruta".
O alta consecinta a instrainarii celor doi la aparitia bebelusului poate fi si aceea ca cei doi nu mai dorm impreuna. De obicei se intampla asta pentru ca mama prefera sa doarma cu bebele, sau in camera bebelusului. Si, bineinteles, „de dragul lui", cei doi nu vor isca niciun conflict. Sentimentele sunt reprimate, nevoile de cuplu nesatisfacute si relatia incepe sa se destrame.
O relatie interumana este ca o floare. Daca nu este udata, ea se ofileste, se deterioareaza si moare. De aceea, dragi parinti, nu lasati ca bietul bebe sa va „fure" toate subiectele de discutie, toate momentele libere si toate noptile. El se poate dezvolta armonios si va fi fericit numai daca voi doi aveti grija de „floarea" voastra, si o udati cu discutii, impartasirea gandurilor, sentimentelor, resentimentelor, realizarea de activitati impreuna.
Copilul este singurul „motiv" pentru care cei doi au ramas impreuna
Exista cazuri cand parintii isi dau seama ca relatia lor „scartaie" cand deja a aparut copilul, dar aleg sa ramana impreuna pentru a nu destrama familia. Daca relatia voastra „scartaie", asta nu inseamna deja ca familia incepe sa se destrame? Copilul simte foarte bine orice „fisura" in relatia parintilor lui si poate dezvolta o fire depresiva si retrasa doar din acest motiv.
Nu recomandam neaparat divorturile in astfel de cazuri, dar poate ca este nevoie sa va duceti la un mediator, un consilier marital si sa vedeti cat si ce puteti salva. Uneori atunci cand cei doi raman impreuna, si aleg sa indure orice doar pentru copil, poate fi mai distructiv pentru familie decat un divort.
De multe ori aparitia copilului se intampla sa scoata la iveala toate lucrurile nespuse, toate resentimentele, temerile voastre si dintre voi. Asta se intampla poate pentru ca aparitia copilului poate reprezentra pentru soti un semn ca „lucrurile sunt chiar serioase", pentru ca copilul e un lucru foarte serios si casnicia e chiar „pe bune".
Si atunci unii intra in panica si au tendinta de a proiecta conflictul interior dintre ceea ce si-au imaginat ca o sa fie si o sa simta in casatorie, in rolul de mama/tatic si ceea ce simt de fapt, pe celalalt, invinuindu-l. Este bine sa te linistesti si sa iti dai seama ca ceea ce simti nu este anormal. Venirea pe lume a unui copil este cu adevarat ceva foarte serios si te poate ajuta sa te maturizezi, atat pe tine cat si relatia dintre tine si sotia ta. Nu trebuie decat sa ai mai multa rabdare cu tine, cu voi.
Copilul „fura" timpul petrecut impreuna
O data cu aparitia bebelusului, asa cum poate v-ati asteptat, una din schimbari este aceea ca nu veti mai avea la fel de mult timp. Veti avea nu numai mai putin sau deloc timp pentru activitatile desfasurate impreuna, dar si pentru gospodarie. Veti avea poate momente cand va veti gandi poate ca acest bot de om v-a dat viata peste cap, cu farfuriile care stau poate in chiuveta nespalate, cu rufele din baie si cu dezordinea generala din toata casa.
Solutia pe care ti-o recomanda Qbebe este sa planifici. Bebele doarme la inceput foarte mult. Profita de acest timp si planifica-ti lucrurile, activitatile. Ideal ar fi sa faci acest lucru cu partenerul tau. Nu uita sa adaugi in plan si o iesire cu el in weekend la un film sau in parc. Roaga-i pe parintii tai sau ai lui sa stea putin cu copilul sau angajeaza un baby-sitter pentru cateva ore. Aveti amandoi atat de mult nevoie de asta...
Daca vrei, iti poti organiza timpul astfel incat sa iti ajunga si pentru treburile gospodaresti si pentru bebe si pentru sotul tau. Fii inventiva, si fa tot posibilul ca lucrurile sa mearga. De exemplu, lipeste pe frigider responsabilitatile fiecaruia din acea zi sau saptamana. Lucrurile devin mult mai usoare cand fiecare stie care sunt asteptarile celuilalt de la el.
Pretext pentru diferite probleme de cuplu
Aceste diferente pot provoca uneori certuri, conflicte si aceasta se intampla pentru ca cei doi nu s-au cunoscut cu adevarat inainte de a se casatori. Se poate sa nu fie prea tarziu nici acum. Intelegerea si comunicarea sunt cheia. Asculta-l pe celalalt, afla motivele care stau la baza tendintelor si comportamentelor lui, discutati si incercati sa ajungeti la puncte comune. Incercati si sa va ajutati, sa fiti atenti la emotiile si nevoile celuilalt, daca vreti cu adevarat ca institutia aceasta, numita familie, sa functioneze si in cazul vostru.
|
Voi ati fost in vreun fel afectati de aparitia celui mic?