Cine a fost Sfântul Dumitru
Sfântul Dumitru a venit pe lume în Tesalonic, părinţii săi fiind, pe ascuns, adepţii religiei creştine. De aceea, au ţinut ca fiul lor să fie botezat în secret din cauza prigonirilor la care erau supuşi pe atunci creştinii. Totul s-a întâmplat în palatul lor, Dimitrie fiind botezat în taina Sfintei Treimi.
Pe măsură ce a crescut, a învăţat de la părinţi ce presupune să fii creştin, a aflat despre Dumnezeu, a învăţat să se roage şi să fie milostiv faţă de cei nevoiaşi. După moartea tatălui său, care fusese guvernator al Tesalonicului, a fost chemat în faţa împăratului Maximian Galeriu, care i-a ordonat să ocupe funcţia tatălui decedat şi să-i prigonească pe creştini.
Dimitrie nu a ascultat aceste porunci şi s-a întors în cetatea natală pentru a încerca să promoveze Evanghelia. Împăratul Maximian a aflat ce a făcut tânărul şi l-a chemat din nou în faţa lui. Dimitrie a recunoscut faptul că este adept al religiei creştine şi a fost închis în ziua de 26 octombrie.
Aflându-se în temniţă, el continua să se roage. Acolo l-a cunoscut pe Nestor, care era şi el creştin şi l-a ajutat pe acesta, prin rugăciune, să-l poată învinge pe Lie.
Soldaţii trimişi de împăratul Maximian i-au tăiat capul lui Nestor, iar pe Dimitrie l-au împuns cu suliţele. După ce acesta a fost omorât, câţiva creştini i-au luat corpul şi l-au îngropat. În preajma mormântului a fost ridicată şi o biserică. În ea a ajuns să se roage Leontie, prefectul Illiricului, care, după ce a fost vindecat prin rugăciune, a hotărât să ridice acolo o biserică mai mare. Pe când se săpa temelia acesteia, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie, din care izvora mirul. Din acest motiv sfântul a primit şi numele de Izvorâtorul de mir.
Superstiţii de Sfântul Dumitru
În credinţa populară, se spune că în ziua de 26 octombrie nu este voie să se realizeze treburi casnice (cum ar fi să se gătească mâncare la cuptor sau să se spele haine). De asemenea, nu este indicat ca femeile să se aranjeze, să se machieze sau să se coafeze, întrucât se crede că dacă nu vor respecta acest îndemn vor avea probleme în căsnicie şi un an dificil acasă.
O altă tradiţie ce ar trebui respectată azi este şi aceasta: să nu te culci după ora 12 pentru a nu ajunge să fii mahmur/ă tot anul. În schimb, dacă te vei culca mai devreme vei avea şansa să te bucuri de un an plin de energie.
Tradiţii de Sfântul Dumitru
Una dintre cele mai însemnate se leagă de descifrarea vremii pentru anotimpul rece. Astfel, se spune că, dacă astăzi ciobanii vor vedea că se culcă prima o oaie neagră, înseamnă că iarna ce vine va fi blândă. Dar dacă va fi observată o oaie albă ce merge la culcare, iarna va fi grea.
Urmărirea mersului oilor este o altă tradiţii ce ţine de Sfântul Dumitru. În cazul în care o oaie neagră va pleca spre sud, iarna va fi uşoară, iar dacă o oaie albă va pleca în această direcţie, iarna va fi aspră.
Potrivit credinţelor populare, Sfântul Dumitru desfrunzeşte pădurile. Cu o zi înainte, există obiceiul potrivit căruia se vor aprinde focuri (numite Focurile de Sânmedru), iar copiii vor trebui să sară peste ele pentru a se bucura de sănătate pe tot parcursul anului. Aceste focuri sunt considerate a fi cele care încălzesc morţii şi alungă fiarele. După ce vor fi stinse, cărbunii vor fi luaţi şi împrăştiaţi în grădini întrucât se crede că astfel pământul va putea rodi mai bine.
Citeşte şi: 10 detalii despre tradiţiile de Sfântul Dumitru pe care nu le ştiai
Surse: a1.ro, alba24.ro, crestinortodox.ro, digi24.ro
Sursă foto principală: pixabay.com
Surse foto: pixabay.com