Un cuplu american se afla în Ucraina pentru a adopta un copil
Kelci și Theron Jagge (din San Antonio, Texas) au ajuns în Ucraina cu aproximativ două săptămâni înainte de izbucnirea războiului. Scopul lor era să revină în SUA cu un băiețel de 4 ani (Ruslan), cu paralizie cerebrală, ce trăia într-un orfelinat din regiunea Donetsk (aflată sub controlul separatiștilor ruși) și pe care îl adoptaseră.
Întrucât au aflat că personalul ambasadei americane din capitala Ucrainei urma să fie evacuat pe fondul situației tot mai tensionate de acolo, familia Jagge s-a grăbit să ajungă la Ambasada SUA din Kiev pentru a reuși să obțină o viză pentru a-l putea scoate din țară pe Ruslan. În data de 11 februarie, familia a reușit să obțină viza de care avea nevoie.
A doua zi, pe 12 februarie, Kelci și Theron urmau să se întoarcă în SUA cu un avion ce pleca din Ucraina în jurul orei 6 dimineață. Dar pentru ei lucrurile aveau să ia o întorsătură neașteptată.
Li s-a interzis să se îmbarce în avionul care îi ducea în SUA
Pe când se pregăteau să urce la bordul avionului ce îi ducea acasă, Kelci și Theron au fost opriți de forțele de ordine din aeroport. Li s-a spus că nu era posibil să-l scoată pe copilul adoptat din țară, că mai era nevoie să aștepte încă 30 de zile, potrivit unor reguli privind adopția. Cu numai câteva ore înainte ca familia Jagge și băiețelul cu paralizie cerebrală, Ruslan, să ajungă la aeroport, Casa Albă anunțase că era necesar ca toți cetățenii americani de pe teritoriul Ucrainei să revină în SUA, întrucât era foarte posibilă o invazie a trupelor ruse.
În acest interval, starea copilului se deteriora. Acesta suferea de pneumonie, avea febră și se confrunta cu efectele adverse de la medicamentele care îi fuseseră administrate în orfelinat. Într-o intervenție pentru „The Washington Post”, Theron Jagge a povestit că: „Ne aflam într-un punct în care ne temeam că nu vom mai avea medicamente pentru el.” Cuplul a încercat să convingă autoritățile din aeroport să îi lase să ia avionul întrucât starea lui Ruslan devenea tot mai gravă. Acestea nu s-au lăsat înduplecate. Kelci și Theron au revenit la Kiev, după ce au stat șapte ore în aeroport și au realizat că situația de acolo era critică, în contextul în care autoritățile îi sfătuiseră pe cetățeni să-și facă provizii de apă și hrană în eventualitate izbucnirii unui conflict armat.
Sursă poză: facebook.com/Sydbristowwannab/photos_by/
Cei care l-au adoptat pe copilul cu paralizie cerebrală s-au întâlnit cu un avocat pentru a vedea ce era de făcut pentru a putea părăsi Ucraina cât mai repede. Acesta le-a explicat că aveau 50% șanse să câștige și să poată pleca din țară înainte de expirarea celor 30 de zile, cât ar mai fi trebuit să aștepte.
Au reușit să se întoarcă în SUA
Avocatul a reușit să ajute familia din Texas care îl adoptase pe Ruslan, astfel că Theron și Kelci au putut să ia avionul spre SUA. Într-un interviu pentru „FOX4 KDFW”, Kelci a declarat următoarele: „A fost mâna Lui Dumnezeu. Numai El ne-a ajutat. S-au petrecut lucruri mărunte care ne-au deschis în final ușile pentru a ajunge înapoi acasă.” Pentru aceeași sursă, a adăugat că: „Știu că multe persoane se uită la noi și parcă ne spun: „De ce vă duceți acolo? Sunteți nebuni”. Ei bine, dacă este vorba despre copilul tău, care a rămas captiv într-o zonă cu război, ai face orice pentru a-l lua de acolo.”
Ruslan a fost internat într-un spital din San Antonio, la terapie intensivă, iar starea sa a început să se îmbunătățească. Odată ce va fi externat, va ajunge în casa familiei adoptive, unde este așteptat de cei doi copii ai acesteia (un băiețel de 3 ani și o fetiță de 11 ani).
După ce au revenit în SUA, Theron a ținut să menționeze, în intervenția pentru „The Washington Post”, că nu se poate abține să nu se gândească la ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi putut să părăsească Ucraina alături de Ruslan: „Era într-adevăr posibil să rămânem în Ucraina. Era într-adevăr foarte posibil ca Ruslan să fi fost pe patul de moarte...Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat a fost un miracol...”. Bărbatul a recunoscut, în cadrul aceluiași interviu, că se gândește permanent la cei 80 de orfani rămași în orfelinatul din care el și soția sa l-au adoptat pe Ruslan, din orașul ucrainean Kramatorsk. Conform datelor oferite de „BuzzFeed” și „the New York Times”, în zonă au avut loc mai multe explozii.
Și un alt cuplu american care a adoptat copii din Ucraina a trecut prin momente dificile
Recent, familia Witbrod din Douglas, Wyoming (SUA), ajunsese și ea în Ucraina pentru a semna actele de adopție pentru doi copii, o fetiță și un băiețel: Caius (în vârstă de 14 luni) și Juniper (în vârstă de 2 ani). Această familie mai are și alți copii adoptați din diferite țări ale lumii. Tony și Sarah Witbrod au mers la Odessa pentru a-i întâlni pe cei doi copii adoptați, pentru a semna actele de adopție și pentru a-i lua pe aceștia în SUA. Totul se întâmpla pe 22 februarie.
Atât Caius, cât și Juniper, au dizabilități. Tatăl adoptiv a declarat, pentru „KEVN Black Hills FOX”, că plănuise, alături de soția lui, să se adreseze cât mai rapid unui medic pentru problema de sănătate a lui Caius (o boală congenitală care conduce la deformarea articulațiilor și la limitarea flexibilității acestora): „Va avea o viață întreagă înainte după ce va ajunge acasă și va avea parte de diverse proceduri pe care doctorii le pot face pentru alungirea tendoanelor, printr-o intervenție chirurgicală și proceduri de recuperare.”
Pentru sursa citată, Tony a dezvăluit ce au simțit când au început bombardamentele și cum s-au hotărât să părăsească rapid Ucraina: „A fost ca și cum prima bombă te-a trezit din somn. Apoi, după ce ai deschis ochii, a urmat a doua și, după o pauză lungă, a urmat și a treia. Spuneam: „Ai auzit asta?”, Of, Doamne!”...Plecăm de aici. Indiferent ce va trebui să facem, îi vom duce pe acești copii acasă.”
Cuplul american s-a mobilizat cât de repede a putut pentru a pleca din Ucraina. A fost ajutat de doi ucraineni care le-au facilitat adopția (Yulia și Alex) celor doi copii. Datorită sprijinului primit, au reușit să treacă granița în Republica Moldova, apoi spre România și în final au ajuns în Polonia. Tony și Sarah au hotărât, în semn de recunoștință pentru cei ce i-au ajutat să părăsească Ucraina, să le dea copiilor adoptați și prenumele salvatorilor Yulia și Alex. Astfel, fetița adoptată a primit numele Juniper Yulia, iar băiețelul Caius Alex. Din datele furnizate de sursa citată anterior, familia Witbrod încă se afla ieri în Varșovia, așteptând ca ambasada americană de acolo să le permită să revină în SUA alături de copiii adoptați.
Surse: blackhillsfox.com, cluj24.ro, fox4news.com, lovethatmax.com, washingtonpost.com
Sursă poză principală: captură youtube.com
Surse foto: facebook.com, youtube.com