1. Infertilitatea
Nu sunt putine cazurile in care, fie partenera sau partenerul au probleme de fertilitate, care pot avea diverse cauze- de la afectiuni ale uterului, pana la excesul de exercitii fizice sau toxinele prezente in mediul inconjurator. Pe langa tratamentele naturiste pentru fertilitate, exista centre speciale de fertilitate, unde se trateaza aceasta problema.
In caz de nereusita, unele cupluri aleg sa infieze unul sau mai multi copii. Este o modalitate prin care se pot ferici mai multi oameni deodata, atat cei doi soti, cat si copiii infiati de la orfelinat carora, in general, nu li se prevede un viitor tocmai roz.
2. Neintelegeri cu partenerul/partenera
Se poate intampla ca partenerul doritor de copii sa se „loveasca" de impotrivirea sau chiar refuzul radical al celuilalt. Chiar daca lucrurile acestea au fost discutate inainte de nunta, in timpul casniciei pot avea loc multe schimbari „neprevazute".
Sotul sau sotia care se impotriveste ar putea aduce ca argumente nevoia de maturizare a cuplului sau chiar a sa, si lipsa de incredere in sine in vederea cresterii unui copil.
Atunci este nevoie sa ajungeti la un compromis. Fie va invoiti sa mai asteptati o perioada de timp, fie va despartiti o vreme pentru a-i da timp celuilalt sa isi puna ordine in ganduri si dorinte.
3. Probleme financiare
O alta discutie intre soti privind acest subiect il poate constitui situatia financiara. Astazi, tinerii care vor sa isi intemeieze un camin impreuna, cauta sa aiba mai intai locuri de munca stabile si salarii de ordinul miilor de euro, pentru „a putea creste un copil" si „a-i oferi tot ce acesta are nevoie". Evident ca partea materiala nu trebuie neglijata. Este important sa ai o casa, si un serviciu stabil atat tu cat si partenerul tau inainte chiar de a locui impreuna.
Casa, apartamentul, camera copilului si toate lucrurile materiale- hainute, mancare- de care are nevoie un copil nu reprezinta insa decat un procent din nevoile copilului. Psihologii si duhovnicii striga intr-un glas ca pentru dezvoltarea psihica si emotionala normala a copilului, acestia au nevoie in primul rand de prezenta si atentia ambilor parinti, mai ales in primii ani ai copilariei.
4. Sanatatea mamei
Sanatatea fizica si psihica a unuia dintre viitorii parinti este un alt motiv de ingrijorare si adesea devine un obstacol in a naste copii. Daca mama a suferit sau sufera de boli serioase cum ar fi hepatita, astm sau vreo afectiune psihica, ca de exemplu, schizofrenia, temerile in legatura cu nasterea de copii pot creste.
Este un gest de responsabilitate in a-ti pune problema sanatatii viitorului copil, dar teama dusa la extrem devine nejustificata. Exista cazuri in care mama grav bolnava a dat nastere unor copii complet sanatosi. Aici poate ca este nevoie de putin mai multa incredere si nadejde in Puterea Superioara si desigur, eforturi pentru vindecarea de boala respectiva.
5. Temeri legate de sanatatea si cresterea viitorului copil
Acest motiv poate sta mult timp la baza refuzului de a avea copii, mai ales daca este vorba de o generatie intreaga care a avut de suferit de acelasi flagel. Unii cred ca viata lor se va schimba complet in momentul in care in familie vor aparea unul sau mai multi membrii noi. Cum il vom creste? Ce lectii de viata ii vom da? Voi mai avea acelasi timp pentru mine pe care il aveam pana acum? Acestea sunt numai cateva din intrebarile care pot nelinisti si impiedica nasterea de copii.
|
Tu cum ai trecut de aceste probleme?