Top 7 lucruri pe care sa nu i le spui sotului tau

Top 7 lucruri pe care sa nu i le spui sotului tau

Louise Tanase - Contributor

In fiecare cuplu exista anumite momente in care partenerii se simt atat de apropiati unul de celalalt incat simt ca isi pot spune orice. Din pacate, insa, uneori cuvintele pot deranja atat de tare incat relatia dintre soti poate avea de suferit numai din pricina unei formulari mai acide sau a unor expresii nepotrivite. Qbebe iti dezvaluie cateva lucruri pe care nu trebuie sa i le spui sotului tau.

 

Una dintre cele mai frumoase parti ale casniciei este faptul ca te simti atat de confortabil in preajma sotului tau si ai atat de multa incredere in el, incat simti ca ii poti spune absolut orice, oricum. Insa trebuie sa stii ca, daca nu ai grija ce vorbesti, cuvintele tale pot fi neplacute si pot rosti lucruri (chiar daca sunt adevarate) intr-un mod nepotrivit, chiar dureros. Inainte de a spune anumite lucruri, incearca sa te gandesti ca, desi ai dreptate sa deschizi anumite discutii, exprimarea verbala intr-o maniera dura, nu numai ca ii poate rani sentimentele sotului tau, ci iti poate afecta relatia pe termen lung. Psihoterapeutul Judy Ford, autoarea volumului "Dragostea de fiecare zi" spune ca "A vorbi bland este o abilitate pe care cuplurile trebuie sa o deprinda. Toata lumea se simte haituita de viata si de lumea exterioara. Nu ar trebui sa te simti asa si acasa." Qbebe iti dezvaluie 7 lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui sotului tau niciodata, si modul in care poti sa discuti despre aceste probleme astfel incat vorbele tale sa isi atinga tinta fara sa raneasca.

1. "Esti copia fidela a tatalui tau" (nu intr-un sens pozitiv)

Aceasta este una dintre afirmatiile pe care nu ar trebui sa le faci vreodata, mai ales in sens jignitor. Este o afirmatie obraznica, urata, care minimalizeaza si ataca un punct sensibil, acela ca el ar putea detine si manifesta cele mai urate trasaturi de caracter ale familiei sale. Daca simti ca esti pe punctul de a rosti o critica la adresa sotului tau in felul acesta, opreste-te si gandeste-te la motivul pentru care vrei sa o faci. Poate ca socrul tau este, intr-adevar, genul de barbat care isi lasa vasele murdare pe masa din bucatarie si ciorapii purtati langa pat, iar obiceiul sotului tau de a isi lasa farfuria murdara si firimiturile pe masa a inceput sa te calce pe nervi.

Supararea sotului: Mihai este casatorit cu Corina de aproape 10 ani si locuiesc cu parintii lui. Din pacate, aproape la fiecare discutie in contradictoriu, Corina il aseamana pe Mihai tatalui sau si intotdeauna in sens negativ: "Corina nu accepta ca defectele mele sunt in mine de cand m-a cunoscut si ca faptul ca am crescu cu tata m-a facut ceea ce sunt, nu faptul ca locuim acum impreuna. Da, poate ca stau ca tata 2 ore sa citesc un ziar si nu o bag in seama in timpul asta, dar tot asa ca tata sunt si cand ii curat ei pantofii pentru ca asa facea tata cu mama."

Solutia: Potrivit psihologilor, ar trebui sa sari peste partea jignitoare in care il asemeni cu tatal sau si sa folosesti o abordare diferita, de genul: "Dragule, daca ai terminat de mancat, te rog sa pui farfuria in chiuveta ca sa ai loc sa stergi firimiturile de pe masa". Poate ca deja esti prea nervoasa si aceasta exprimare ti se pare prea departe de impulsurile tale de moment, insa trebuie sa te gandesti ca sotul tau este ca un copil: trebuie sa ii repeti cu blandete acelasi lucru de cateva ori pana cand il va retine si va intelege ca trebuie sa faca asa cum ii spui. In acest fel, iti vei putea atinge scopul fara sa il ranesti pe parcurs.

2. "Cand ai de gand sa iti gasesti alt serviciu?"

In primul rand, trebuie sa iti dai seama de ce vrei atat de mult ca el sa isi gaseasca un alt serviciu. Iti displace faptul ca petrece prea mult timp la serviciu in loc sa stea mai mult cu familia? Crezi ca ar putea face mai multe pentru a avansa in cariera? Nu este platit suficient de bine astfel incat sa acopere nevoile financiare ale familiei voastre? "Inainte sa spui ceva care ar putea sa il raneasca pe partenerul tau de viata, gandeste-te bine care sunt problemele tale in legatura cu subiectul respectiv", spune psihoterapeutul Judy Ford. Trebuie sa ai mare grija sa nu ii ataci orgoliul in ceea ce priveste abilitatea sa de a-si intretine financiar familia: "Parte a modului in care un barbat se autoevalueaza este capacitatea sa de a avea grija de familia sa din punct de vedere financiar.", mai spune Ford. Acest lucru inseamna ca, insultandu-l in acest fel, ii poti da o lovitura foarte mare sotului tau.

Supararea sotului: Florin este ospatar si programul sau de lucru include schimburi de cate 12 ore si zile libere in alte zile decat sambata si duminica, iar sotia sa este foarte deranjata de acest lucru: "Nu cred ca trece saptamana sa nu ma intrebe cand am de gand sa imi gasesc alt job pentru ca programul meu este prea haotic pentru o viata de familist. Ii spun mereu ca asa m-a cunoscut si ca in meseria asta nu se poate altfel... Pana la urma, castig foarte bine si pot intretine casa si familia. Ce o deranjeaza probabil ca nu se poate rezolva si nu vad de ce trebuie sa imi reproseze meseria mea."

Solutia: Pentru a evita genul asta de atacuri dureroase pentru sotul tau, trebuie sa aveti regulat discutii despre locurile voastre de munca, despre ambitiile fiecaruia dintre voi in ceea ce priveste propria cariera si a celuilalt, dar mai ales despre modul in care veniturile voastre sunt suficiente pentru a acoperi nevoile familiale. Daca ai o problema cu banii pe care ii castiga sotul tau, poti incerca urmatoarea abordare: "hai sa vorbim putin despre stilul nostru de viata si despre cum vrem sa traim". Scopul acestui mod de abordare este sa nu il ranesti si el sa nu simta nevoia sa intre in defensiva, ci sa il faci sa simta ca sunteti o echipa si impreuna puteti crea viata pe care o doriti.

3. "Mama m-a avertizat ca asa vei face!"

Ceva din ce a facut sotul tau trebuie sa te fi infuriat foarte tare din moment ce ai ajuns sa rostesti asemenea cuvinte prin care tu ii dezvalui faptul ca exista o "tabara" formata impotriva lui. "Prin aceste cuvinte incerci sa castigi o cearta aducand ca argument faptul ca ai o armata de partea ta" spune psihoterapeutul Julie Orlov, psihoterapeut, autor al volumului "Calea spre dragoste". Insa, conform psihoterapeutului si majoritatii sotilor, aceasta nu este o idee buna pentru ca astfel ii dai de inteles partenerului tau ca tu si cu el nu sunteti de aceeasi parte a baricadei in relatia voastra. Desi nu este niciodata o idee buna sa preiei opiniile altora in ceea ce priveste relatia ta si sa le lasi sa iti influenteze comportamentul in cuplu, in cazul in care este o farama de adevar in spusele mamei tale, incearca sa gasesti un mod de abordare potrivit. Insa, daca nu este nimic adevarat, inchide gura si nu arunca o rautate gratuit spre sotul tau.

Supararea sotului: "Soacra-mea nu ma suporta de cand m-a cunoscut: ba ca sunt prea urat si prea gras pentru fi-sa, ba ca de ce nu mananc carne, ba ca de ce merg cu motocicleta... Dar nevasta-mea asa s-a indragostit de mine: fiind asa cum sunt. Atunci de ce zice acum ca maica-sa are dreptate cu toate? Parca se aliaza impotriva mea pentru orice maruntis si declanseaza un razboi si pentru ceea ce nu este subiectul razboiului. Si nevasta mea  e in tabara adversa mereu." se plange Gabi.

Solutia: Poate ca mama spune ca sotul tau este cam zgarcit, insa nu trebuie sa ii spui si lui acest lucru, nici macar daca este adevarat. Incearca sa il intrebi de ce este atat de reticent sa cheltuiasca bani chiar si pe lucrurile de care aveti nevoie. Acesta este unul dintre modurile de abordare care nu l-ar face sa se simta incoltit sau jignit, dar ar putea deschide o discutie despre grijile sale in legatura cu banii sau despre faptul ca nu isi da seama ca ar fi nevoie de anumite lucruri prin casa.

Citeste si:

10 semne care iti spun ca mariajul vostru nu mai are sanse de supravietuire

Top 7 semne ca te-ai maritat cu barbatul care trebuie

10 semne care iti spun ca partenerul te inseala

4. "Las-o asa ca o fac eu!"

Atunci cand sotul tau se apuca sa faca ceva si tu il opresti cu aceasta replica, trebuie sa stii ca il ranesti in doua moduri. In primul rand, ii rapesti sotului tau senzatia vitala ca este util si ca este "stalpul casei", o persoana capabila sa aiba grija de casa si familia sa. In al doilea rand, este foarte injositor pentru orice adult sa fie dat la o parte in timpul indeplinirii unei sarcini pentru ca altcineva crede ca poate indeplini respectiva sarcina mult mai bine. In plus, este un barbat dat la o parte de o femeie. Da, trebuie sa admitem ca fiecare barbat are, in adancul mintii sau al sufletului sau, o doza de misoginism. De asemenea, acest tip de replica mai declanseaza si alte sentimente negative pentru sotul tau, deoarece il faci sa gandeasca: "Nu pot sa fac nimic niciodata bine sau care sa o multumeasca pe sotia mea".

Supararea sotului: "Am 42 de ani si sunt insurat de aproape 15. Evident ca ma enerveaza la culme ca nevasta-mea ma da la o parte uneori chiar si cand fac lucruri simple: ori nu le fac ca ea, ori nu le fac destul de repede, ori nu are ea ce face in momentul ala. Adica, ai putea avea incredere ca stiu si eu sa comand un birou pentru fiica-mea sau sa aleg o bucata de carne de vita, nu? Cel mai tare as vrea sa cedeze uneori, macar in privinta lucrurilor simple", marturiseste Viorel.

Solutia: Singura solutie potrivita pentru acest tip de replica pe care ai vrea sa i-o servesti sotului tau este sa incerci sa iti alegi cu grija bataliile, adica motivele de cearta. In cazul in care sotul tau tocmai face ceva si observi ca face gresit acel ceva, incearca sa evaluezi rapid daca chiar conteaza si daca rezultatul va fi total gresit. Nu uita ca uneori, desi aveti moduri de abordare total diferite, nu inseamna ca rezultatele nu sunt aceleasi si ca este si el adult: trateaza-l ca atare. Desigur ca, daca observi ca strica ceva ce n-ar mai putea fi reparat sau ca risca sa se raneasca, poti interveni delicat.

5. "Tu niciodata..." sau "Tu intotdeauna..."

Aceste doua moduri de a incepe o fraza atunci cand nu exprima ceva pozitiv constituie pure atacuri verbale. Psihoterapeutul Judy Ford spune: "Sfatuiesc toate cuplurile sa nu foloseasca niciodata aceste doua moduri de formulare, deoarece instaureaza imediat un ton negativ, punand o bariera in comunicarea dintre cei doi parteneri: unul ataca si celalalt va incerca sa se apere", spune psihoterapeutul. Trebuie sa stii ca acest mod de a comunica il face pe sotul tau sa se simta atacat pe nedrept si probabil ca va reactiona amintindu-ti fiecare moment din viata voastra de cuplu care te-ar putea contrazice.

Supararea sotului: "De cate ori ne certam, sotia mea incepe toate frazele fix cu aceste cuvinte: tu niciodata nu intelegi/nu tii minte/nu faci/nu spui... E obositor si frustrant, mai ales atunci cand exagereaza. Adica nu poti sa imi spui, dupa 43 de ani de casnicie ca niciodata nu mi-am amintit de aniversarea noastra doar pentru ca am uitat anul asta sa iti iau flori. E nedrept!" se plange Petre.

Solutia: In cazul in care chiar ai niste probleme reale pe care ai vrea sa le discuti cu sotul tau (de exemplu, sotul tau niciodata nu isi aminteste sa duca gunoiul sau sa ia apa plata si lasa intotdeauna usa deschisa la bucatarie cand fumeaza), incearca sa eviti generalizarea si sa incerci sa te concentrezi pe momentul prezent: "cand vii acasa si imi spui ca ai uitat sa iei apa plata simt ca nu iti pasa de faptul ca eu nu pot bea apa minerala pentru ca imi face rau". Apoi adauga "Ai vrea sa incerci sa iti amintesti sa iei si apa plata atunci cand iei minerala?" Nu uita ca majoritatea barbatilor sunt dispusi sa faca orice le ceri numai sa te vada fericita - singurul lucru care conteaza este modul in care le ceri ceva.

6. "Off, iar ne intalnim cu el?"

Nu este nimic gresit sau ciudat daca partenerul tau de viata are un prieten a carui companie nu iti face placere: nimeni nu spune ca intr-un cuplu partenerii trebuie sa isi adore reciproc prietenii. Insa este gresit sa ii insulti alegerea si sa incerci sa ii stirbesti bucuria de a petrece timpul in compania prietenilor sai. Daca iti manifesti dezaprobarea in ceea ce ii priveste pe prietenii lui, nu faci altceva decat sa sugerezi ca ai vrea sa ii alegi tu prietenii.

Supararea sotului: "Aproape de fiecare data cand trebuie sa ne intalnim cu unul dintre prietenii mei, nevasta-mea incepe sa imi spuna de ce nu ii place de el si de ce nu ar trebui sa ne mai intalnim cu el: ba ca vorbeste prea tare, ba ca de ce nu e si el insurat, ba ca fumeaza prea mult... Si cand iesim face ce face si ori trebuie sa intrerupem intalnirea pentru ca ea si-a amintit ca avem ceva de facut, fie e atat de nesuferita ca strica atmosfera. Si ma enerveaza cu atat mai tare cu cat eu nu fac chestii din astea cand vine vorba despre vreo prietena de-a ei", povesteste David.

Solutia: In loc sa ii explici pentru a mia oara de ce nu iti place prietenul lui, incearca sa te feresti numai pe tine de neplacerea de a petrece timpul cu acea persoana: "Dragule, stii ca mie nu imi place mereu sa ma uit la meci cu voi... Nu ar fi mai bine daca in seara asta ati iesi doar voi, ca baietii?" Aminteste-ti ca nu exista nicio regula sau obligatie conjugala care sa spuna ca partenerii trebuie sa faca totul in cuplu. Aceasta solutie nu numai ca te scuteste pe tine sa ii intalnesti prietenul care nu iti place, dar ii ofera si partenerului tau ocazia de a petrece o bucata de timp numai cu prietenul sau, fara sa mai fie nevoit sa fie atent la tine sau sa isi faca griji ca tu si prietenul sau ati putea sa va enervati sau jigniti reciproc. Nu uita ca, daca prietenul este cu adevarat ciudat sau nepotrivit pentru iubitul tau, acest lucru va iesi mai bine in evidenta in lipsa ta si este posibil sa renunte chiar el la aceasta prietenie fara sa fii tu personajul negativ.

7. "Te rog sa ai grija de copii. Dar nu face asta, du-i acolo si nu uita sa..."

Aceasta este una dintre replicile clasice ale proaspetelor mamici care intotdeauna ranesc in orgoliu partenerul de viata. Atunci cand te afli intr-o stare agitata, asa cum se intampla in cazul proaspetelor mamici, poate fi greu de inteles si de crezut ca partenerul tau de viata, tatal copiilor tai, chiar ar putea avea grija de ei fara sa ii gasesti la intoarcere intoxicati, raniti, cu un vocabular vulgar proaspat invatat sau in efectiv incomplet. Problema este la tine, mai ales ca aceasta atitudine pe care o ai in primele luni de viata ale micutului vostru se va transforma, incet-incet, intr-un obicei si va permite dezvoltarea unor sentimente negative, atat in sufletul tau, cat si in cel al partenerului de viata: pe de o parte, tu vei fi suparata ca el nu se implica in cresterea copiilor, pe de alta parte el va fi suparat ca nu ii faci si lui loc sa isi ingrijeasca micutii. Adevarul este ca, avand o asemenea atitudine din partea mamei copiilor sai, pana la urma niciun barbat, oricat de ambitios si bine intentionat ar fi, nu se va simti inspirat sa fie un tata mai bun sau mai implicat daca toate eforturile sale sunt imediat anulate. Psihologii spun ca, daca mama ii insufla tatalui senzatia ca orice face este gresit si ca numai ea poate avea grija de cel mic, pana la urma va reusi sa rupa legatura emotionala pe care taticul incearca sa o formeze cu cel mic.

Supararea sotului: Catalin are 4 copii, insa dupa aproape 16 ani de cand este tatic, tot mai primeste indcatii de la sotia lui in legatura cu cei mici si acest lucru il deranjeaza foarte tare: "Sunt si copiii mei, insa Alina se comporta de parca as fi un strain care acum a aterizat in fata lor si ii vede prima data: nu ii da lui Fabian alune ca se ineaca, nu ii da guma de mestecat Irinei ca o inghite, nu o lasa pe Andreea la calculator ca sterge documente, nu il lasa pe Cristian afara ca e pedepsit! Serios? Nu am lipsit o zi din casa si viata noastra! Chiar crezi ca sunt amnezic?"

Solutia: Lasa tatal sa fie tata. Ai incredere in el ca va sti, la fel ca si tine, sa aiba grija de cel mic, sa il hraneasca, sa il mentina curat si in siguranta - chiar daca el intelege putin altfel toate aceste lucruri. Poate ca nu stie ca micutei voastre ii place mai mult sa doarma cu ursuletul roz, nu cu elefantul mov si poate ca nu foloseste blenderul ca sa faca piureul la fel de fin ca tine pentru copii. Insa, daca exista lucruri pe care ar trebui neaparat sa le stie, cum ar fi ca micutul trebuie sa ia un medicament la o anumita ora, ca trebuie spalat numai cu un anume sapun altfel i se irita pielea, atunci poti interveni.

Tu ai facut vreuna dintre aceste afirmatii in fata sotului tau?

Articolul urmator
Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

    Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit
    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit

    Nu mai știi ce tactică să folosești pentru a aborda copilul tău ajuns la adolescență? Folosește empatia, ascultarea activă și celelalte sfaturi oferite de un psiholog și...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!
    Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!

    Una dintre cele mai mari temeri ale unui părinte este să-și vadă copilul agresat de către cei din jur. Uneori însă, fără să îți dai seama, chiar tu îl poți...

    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

    Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri,...

    Modul inedit prin care o femeie i-a spus soțului că este însărcinată: i-a pus testul de sarcină în înghețată
    Modul inedit prin care o femeie i-a spus soțului că este însărcinată: i-a pus testul de sarcină în înghețată

    Anumite femei preferă să nu-și anunțe pur și simplu partenerii că sunt însărcinate, ci recurg la moduri originale de a realiza acest demers. Așa a ales să procedeze și o...

    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

    Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele disponibile sugerează că între 48 de...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    © 2025 Qbebe