- 1. Nu spune nimanui care sunt temerile lui
- 2. Nu da detalii despre viata voastra sexuala - cu exceptia recenziilor excelente
- 3. Nu povesti familiei lui despre obiceiurile lui enervante
- 4. Nivelul financiar nesatisfacator sau lipsa de succes in cariera
- 5. Lipsa lui de indemanare
- 6. Un defect major despre care nu i-ai vorbit inca
- 7. Modul in care isi barfeste familia sau prietenii
- 8. Orientarea lui politica sau religioasa
- 9. Relatia tensionata a sotului tau cu un membru al familiei
- 10. Vremurile grele din trecutul sau
Iesi cu prietenele sa petreceti cateva ore impreuna si sa beti cate un pahar de vin si iti dai seama la un moment dat ca le-ai dezvaluit mai multe informatii decat era necesar. Sa le povestesti prietenelor tale despre cum te saruta un iubit din facultate este normal (cata vreme nu ii folosesti numele complet si esti prietena cu el pe Facebook, astfel incat prietenele tale sa il caute si sa ii spuna, tot la un pahar de vin, ca desi esti maritata si ai 3 copii inca te mai gandesti la el), insa atunci cand incepi sa dezvalui informatii personale si, uneori, stanjenitoare despre sotul tau nu este deloc frumos. Nu uita ca unele lucruri sunt intime si este bine sa ramana nespuse in public, chiar daca publicul este alcatuit din prieteni apropiati. Qbebe iti dezvaluie care sunt cele 10 lucruri ce nu trebuie impartasite despre sotul tau, deoarece ti-ar putea afecta relatia de cuplu.
1. Nu spune nimanui care sunt temerile lui
"Femeile nu sunt prea rezervate in a-si declara temerile," spune dr. Audrey Sherman. Insa, aminteste-ti ca sotul tau nu este femeie si ca temerile pe care vrei sa le divulgi nu sunt ale tale. Daca vei spune tuturor ca sotul tau se teme de tunete sau caini mari il vei face sa se simta sau sa para slab in ochii celor din jur. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca sotul tau a avut incredere in tine cand ti-a impartasit temerile sale: sa le spui altora inseamna ca el nu poate avea incredere in tine. Acesta este primul pas pe care el il face catre a-si pierde increderea in tine." spune dr. Sue Johnson, autorul cartii "Dragostea: Noua stiinta revolutionara a relatiilor romantice". Prin urmare, inainte de a impartasi altora informatii despre temerile sotului tau, gandeste-te cum se va simti el - ai putea evita sa il ranesti.
2. Nu da detalii despre viata voastra sexuala - cu exceptia recenziilor excelente
Povestile picante despre ceea ce se intampla intre asternuturi fac deliciul intalnirilor intre femei. Totusi, trebuie sa stii ca anumite informatii sunt in afara limitelor acceptabilitatii: marimea, modul in care arata sau functioneaza penisul sotului tau. Cel putin aceasta este parerea dr. Elizabeth Lombardo, PhD, autorul cartii "Fii fericita: reteta suprema pentru fericire". "Femeile au tendinta de a fi foarte sensibile in ceea ce priveste modul in care arata, prin urmare ar trebui sa iti imaginezi cum te-ai simti daca sotul tau le-ar spune prietenilor sai ca tu porti chiloti tetra in fiecare zi sau ca ai imbatranit vizibil in ultimii ani. Te-ai simti tradata, nu-i asa? Prin urmare, daca vrei sa le povestesti prietenelor ceva despre viata voastra sexuala fa acest lucru intr-o maniera pozitiva si concisa.", subliniaza dr. Lombardo.
3. Nu povesti familiei lui despre obiceiurile lui enervante
Sa iti faci de ras sotul, chiar si expunand obiceiuri nu foarte ridicole cum ar fi faptul ca isi lasa ciorapii purtati in pantofi, poate crea tensiuni intre tine si familia lui. "Defectele sotului tau pot fi privite ca o reflexie negativa a imaginii lor. In plus, este firesc ca rudele lui sa fie protectoare in ceea ce il priveste", explica dr. Lombardo. Simti nevoia sa te plangi in legatura cu obiceiurile lui neplacute? Poti sa o faci in fata prietenelor tale; daca te vei plange intr-o maniera usor amuzanta, sotul tau nu poate pretinde ca ii inseli increderea si intimitatea. Ai grija numai sa nu dezvalui prietenelor probleme serioase despre care nu ai discutat cu sotul tau.
4. Nivelul financiar nesatisfacator sau lipsa de succes in cariera
Atunci cand le povestesti prietenilor vostri ca sotul tau a fost iarasi trecut cu vederea cand s-au facut promovari in firma lui, ii faci mai mult rau decat bine. "Cultura noastra ne invata ca barbatii trebuie sa fie capabili si sa detina controlul tot timpul." spune dr. Johnson. Chiar daca noi stim ca acest lucru este practic imposibil pentru oricine, trebuie sa stii ca atunci cand povestesti cunoscutilor asemenea intamplari nu faci decat sa il emasculezi. Exista, totusi, o exceptie. Atunci cand sotul tau iti cere ajutorul si este dispus sa il ceara si altora in cautarea unui job nou. In acest caz poti raspandi vorba, dar intr-o maniera pozitiva, ceva de genul: "nu e vorba ca nu-i merge bine la serviciu, doar ca sotul meu cauta noi oportunitati".
5. Lipsa lui de indemanare
Poate ca este adevarat ca sotul tau nu stie sa completeze uleiul la masina ori ca strica mai rau orice s-ar apuca sa repare prin casa, insa prietenii vostri nu trebuie sa stie aceste lucruri. "Barbatii echivaleaza virilitatea cu abilitatea de a repara lucruri, iar aceasta perceptie este legata de rolurile traditionale in societate: barbatii trebuie sa asigure hrana si adapost pentru familiile lor.", spune dr. Lombardo. Chiar daca ideea este invechita si majoritatea barbatilor nu se gandesc la ea, este foarte usor sa le zdruncini increderea in ei insisi numai facand referire la abilitatea lor de a repara lucruri. Vrei sa le spui prietenilor istoria scaunului cu 3 picioare? Vorbeste intai cu sotul tau si asigura-te ca nu este impotriva si abia apoi poti spune povestea in public. Desi, cel mai bine si amuzant ar fi sa il lasi chiar pe el sa o spuna.
6. Un defect major despre care nu i-ai vorbit inca
Indiferent daca sotul tau intampina dificultati in a se implica in cresterea copiilor sau este atat de incapatanat incat nu face niciodata compromisuri si aceasta ii dauneaza pe termen lung, ar trebui sa vorbesti mai intai cu sotul tau despre aceste defecte ale sale, nu cu prietenii vostri. In cazul in care sotul tau va afla ca ai vorbit cu prietenii despre probleme serioase fara ca el sa stie, ar putea deteriora irevocabil relatia voastra. Potrivit parerii dr. Johnson, nevoia irezistibila de a impartasi prietenilor defectele partenerului de viata are legatura cu relatia voastra defecta, nu neaparat cu defectele in sine. Cu alte cuvinte, daca simti nevoia de a impartasi asemenea detalii prietenilor, ar trebui sa te gandesti sa apelezi la un consilier marital care va poate imvata sa comunicati eficient intr-o maniera tandra, astfel incat sa reusiti sa va reconectati.
7. Modul in care isi barfeste familia sau prietenii
"Daca vei reproduce cunoscutilor toate afirmatiile rautacioase ori negative pe care sotul tau le face cu privire la rude sau prieteni, ii vei face pe ceilalti sa nu mai vrea sa petreaca timp in compania sotului tau sau chiar sa il evite." spune dr. Sherman; In acest fel, vorbele tale ii fac pe cunoscutii lui sa isi schimbe parerea despre sotul tau. In cazul in care impartasesti celorlalti remarcile negative pe care sotul tau le face in ceea ce te priveste, iti vei face prietenii si familia sa doreasca sa se implice in relatia voastra si sa va dea lectii sau sfaturi despre cum puteti repara problemele dintre voi doi. In cazul in care observi ca sotul tau face constant afirmatii rautacioase despre o anumita persoana discuta cu el acest lucru.
8. Orientarea lui politica sau religioasa
Chiar daca tu nu ai nicio problema cu dezbaterile incinse cu prietenii tai, in cazul in care sotul tau nu isi exprima convingerile religioase ori politice in public, nu ar trebui sa o faci tu in locul sau. Este posibil ca sotul tau sa aiba motive personale sau profesionale pentru a pastra numai pentru el asemenea ganduri. Lectia cea mai importanta pe care trebuie sa o inveti aici este comunicarea in cuplu: "Atunci cand cunosti aceste informatii despre partenerul tau de viata iti poate face mai usoara comunicarea anumitor informatii fara a dezvalui totul si fara a lasa loc de interpretari," spune dr. Sherman. In cazul in care trebuie sa mentionezi in vreun fel orientarea sa politica ori religioasa, fa-o cat mai vag cu putinta. De exemplu, daca sunteti invitati la un botez la care, din cauza credintei sale religioase, sotului tau nu i-ar fi foarte confortabil sa participe, poti spune doar atat: "Sotul meu nu este ortodox si nu stiu daca va dori sa participe" si nu mai adauga alte detalii, sugereaza dr. Johnson.
9. Relatia tensionata a sotului tau cu un membru al familiei
Barbatii pot fi foarte lenti atunci cand vine vorba despre abordarea lucrurilor care ii deranjeaza, mai ales atunci cand are legatura cu relatia cu rudele sale. "Acest lucru este legat de mecanismul de adaptare la astfel de situatii care le este insuflat barbatilor inca din copilarie." spune dr. Lombardo. Desi pe tine te deranjeaza ca el nu face nimic in legatura cu relatia tensionata pe care o are cu o ruda, faptul ca povestesti acest lucru prietenilor atunci cand sotul tau nu este prezent nu rezolva nimic. "Deoarece este vorba despre rudele lui, sotul tau are dreptul sa aleaga daca vrea sau nu sa discute despre relatia tensionata cu acestea." spune dr. Lombardo. Poate ca nu intelegi mecanismul gandirii sale, insa incearca sa respecti acest lucru. "Este foarte important pentru o relatie bine sudata, plina de dragoste, sa ii arati empatie sotului tau," spune dr. Johnson.
10. Vremurile grele din trecutul sau
Femeile nu au nicio problema in a-si impartasi necazurile si a analiza trecutul, iar "cultura noastra le permite aceasta vulnerabilitate" spune dr. Johnson. Insa "barbatilor nu prea le place sa rememoreze trecutul" spune dr. Lombardo. Prin urmare, este incorect sa impartasesti altora dificultatile de care s-a lovit sotul tau in trecut, fara a avea permisiunea sa. In cazul in care esti mandra de el pentru ca a reusit sa depaseasca anumite greutati sau crezi ca un prieten ar putea invata ceva din istoria de viata a sotului tau, incurajeaza-ti partenerul sa povesteasca el prin ce a trecut, subliniind lucrurile bune care se desprind din acele vremuri grele sau orice altceva crede el ca este important. "Este mai bine sa faci asa decat sa te superi ca se inchide in el" adauga dr. Lombardo. Aminteste-i tu de momentele grele pe care le-a trait si cat de bine i-ar fi fost daca ar fi avut pe cineva care sa il ghideze. Sotul tau ar putea deveni putin mai deschis la ideea de a povesti prin ce a trecut daca ar constientiza ca astfel ajuta pe cineva de care ii pasa.
Tu ce parere ai? Ce alte informatii nu ar trebui sa mai divulgi despre sotul tau?